Η αγορά κρυπτονομισμάτων ξεπερνά τα 2 τρισ. δολάρια, καθώς οι επενδυτές απογοητεύονται από τις μετοχές

Η αγορά κρυπτονομισμάτων ξεπερνά τα 2 τρισ. δολάρια, καθώς οι επενδυτές απογοητεύονται από τις μετοχές
The Cryptotrader application is seen running on an iPhone on November 8, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

του Bernhard Warner

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες βρίσκονται στο επίκεντρο μετά την ασύλληπτη κατάρρευση της κυβέρνησης στο Αφγανιστάν αυτό το Σαββατοκύριακο. Είναι σοκ να βλέπεις τους Ταλιμπάν να επιστρέφουν στην εξουσία. Το να πούμε ότι οι επενδυτές είναι σοκαρισμένοι από την εξέλιξη των γεγονότων θα ήταν υπερβολή, αλλά οι μετοχές στα παγκόσμια χρηματιστήρια και τα προθεσμιακά συμβόλαια των ΗΠΑ βρίσκονταν υπό πίεση όλο το πρωί.

Ένας πολλά υποσχόμενος τομέας είναι τα κρυπτονομίσματα. Το ράλι του Bitcoin το Σαββατοκύριακο ώθησε τη συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία των κρυπτονομισμάτων πάνω από τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το BTC διαπραγματεύεται τώρα σε υψηλό σχεδόν τριών μηνών.

Επισκόπηση Αγορών

Ασία

  • Οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ασίας κυμαίνονται στην πλειοψηφία τους χαμηλότερα στις απογευματινές συναλλαγές με τον Nikkei να υποχωρεί σχεδόν 1,6%.
  • Η Ιαπωνία οριακά απέφυγε την διπλή ύφεση, καθώς οι καταναλωτές βγήκαν μαζικά για αγορές.
  • Τα δεδομένα δεν ήταν τόσο καλά στην Κίνα όπου η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε τον Ιούλιο. Αυτή η πτώση ταράζει τις αγορές.
  • Οι μετοχές της Saudi Aramco μειώθηκαν κατά 0,9% στα μέσα της ημέρας αφού ο πετρελαϊκός κολοσσός έκανε τη μεγαλύτερη ώθηση μέχρι σήμερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επενδύοντας σε ένα φωτοβολταϊκό έργο 1,5 GW ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμα σημαντικότερη είναι η είδηση ότι η Aramco βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για να αγοράσει τις δραστηριότητες διύλισης της Reliance Industries σε μια συμφωνία αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ευρώπη

  • Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πραγματοποιούν μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις του μήνα με το Stoxx Europe 600 να υποχωρεί 0,5% στις αρχές της διαπραγμάτευσης. Ο δείκτης αναφοράς έκλεισε την Παρασκευή στο πράσινο, επεκτείνοντας το σερί θετικών κλεισιμάτων του στα 10.
  • Οι μετοχές εταιρειών ακινήτων και καταναλωτικών αγαθών είναι από τις λίγες που ξεχωρίζουν σήμερα το πρωί.
  • Οι μετοχές της BHP μειώθηκαν κατά 1% στο Λονδίνο καθώς ο εξορυκτικός κολοσσός δεσμεύεται να προβεί σε μια στρατηγική ανασκόπηση των δραστηριοτήτων του που θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδό του από τους κλάδους πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η.Π.Α.

  • Τα προθεσμιακά συμβόλαια των ΗΠΑ ήταν στο κόκκινο όλο το πρωί. Αυτό συμβαίνει μετά το κλείσιμο του Dow και του S&P 500 την Παρασκευή σε επίπεδα ρεκόρ.
  • Έως την Παρασκευή, το 91% των επιχειρήσεων του S&P 500 είχε αναφέρει οικονομικά αποτελέσματα.

Άλλα νέα

  • Ο χρυσός υποχωρεί, διαπραγματεύεται κάτω από τα 1.780 δολάρια/ουγγιά.
  • Το δολάριο ανεβαίνει ελαφρώς καθώς οι μετοχές εμφανίζουν διακυμάνσεις.
  • Το αργό υποχωρεί και πάλι με το Brent να διαπραγματεύεται κάτω από τα 70 δολάρια/βαρέλι.
  • Το Bitcoin σημείωσε υψηλό για τελευταία φορά στα μέσα Μαΐου, περίπου την εποχή της περιβόητης υπόθεσης SNL του Elon Musk. Διαπραγματεύεται πάνω από 47.000 δολάρια, ενισχυμένο πάνω από 10% από την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: Fortune.com