Η αγορά NFT μάλλον δεν είναι τόσο πεσμένη όσο νομίζετε

Η αγορά NFT μάλλον δεν είναι τόσο πεσμένη όσο νομίζετε
NFT logo displayed on a laptop screen and representation of cryptocurrencies are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on August 26, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
«Η υποτιθέμενη πτώση στην αγορά NFT είναι στην πραγματικότητα κάτι με το οποίο δε συμφωνούμε»

Της Taylor Locke

Μια πρόσφατη έκθεση που παραθέτει δεδομένα από έναν ιστότοπο μετρήσεων της αγοράς NFT που ονομάζεται NonFungible.com ανέφερε ότι η αγορά NTF καταρρέει, αλλά δε συμφωνούν όλοι με αυτό.

Τα δεδομένα αντιμετωπίστηκαν αμέσως με σκεπτικισμό από το Twitter.

Το NonFungible απάντησε, λέγοντας στο Twitter ότι τα δεδομένα είναι «συντηρητικά».

«Η αγορά δε μπορεί πραγματικά να θεωρηθεί ότι έχει καταρρεύσει», έγραψε η NonFungible την Τετάρτη. «Παρατηρούμε μια σταθεροποίηση της αγοράς NFT, σύμφωνα με το τελευταίο τρίμηνο του 2021… Αλλά σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, ο όγκος του ενεργού πορτοφολιού εξακολουθεί να είναι πολύ ενθαρρυντικός!»

Η αγορά NFT «γονάτισε» το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, διαφορετικά δεδομένα αγοράς από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της πλατφόρμας κατάταξης NFT DappRadar και των πλατφορμών ανάλυσης blockchain, Nansen και Dune Analytics, δείχνουν ότι ο όγκος πωλήσεων και ο αριθμός των ενεργών χρηστών δεν έχουν καταρρεύσει.

Και μια νέα έκθεση της Chainalysis που δημοσιεύτηκε το πρωί της Πέμπτης δείχνει ότι η δραστηριότητα NFT έχει σταθεροποιηθεί το 2022, αλλά ο όγκος των συναλλαγών NFT συνεχίζει να αυξάνεται, παρά τις διακυμάνσεις από μήνα σε μήνα.

«Η υποτιθέμενη πτώση στην αγορά NFT είναι στην πραγματικότητα κάτι με το οποίο δε συμφωνούμε», δήλωσε στο Fortune ο Ethan McMahon, οικονομολόγος στην Chainalysis. Πρόσθεσε ότι ο ισχυρισμός ότι οι πωλήσεις NFT «κατάρρευσαν» δεν είναι μια «σωστή δήλωση». Στην πραγματικότητα, πιστεύει ότι η αγορά «κοιτάζει ψηλά».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα NFT είχαν μια δύσκολη αρχή φέτος.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, η συνολική δραστηριότητα συναλλαγών NFT μειώθηκε από 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα της 13ης Φεβρουαρίου σε 964 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα της 13ης Μαρτίου, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Chainalysis. Αυτό είναι το χαμηλότερο εβδομαδιαίο επίπεδο συνολικής δραστηριότητας συναλλαγών NFT από την εβδομάδα της 1ης Αυγούστου 2021.

Ωστόσο, η αγορά NFT έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης από τα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με την έκθεση. Συνολικά, περισσότερα από 37 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν σταλεί από «πορτοφόλια» κρυπτονομισμάτων σε αγορές NFT το 2022 από την 1η Μαΐου. Αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στο σύνολο των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που στάλθηκαν μέσα στο 2021.

Αυτή η τεράστια άνοδος στη δραστηριότητα οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό σε δημοφιλή έργα NFT όπως το Moonbirds, μια συλλογή από 10.000 κουκουβάγιες σε μορφή εικονοστοιχείων που συγκέντρωσαν πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια σε όγκο πωλήσεων και το Otherdeeds, της Bored Ape Yacht Club, που συγκέντρωσε περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια , δήλωσε στο Fortune ο Modesta Masoit, οικονομικός διευθυντής στο DappRadar. «Η επιτυχία δείχνει ότι η ‘τρέλα’ δεν έχει τελειώσει», είπε.

Ο McMahon συμφωνεί ότι αυτές οι πωλήσεις δείχνουν μια «αναβίωση» του ενδιαφέροντος για το χώρο, ακόμα κι αν μια φαινομενικά μικρή ομάδα έργων NFT στηρίζει τις πωλήσεις.

«Είναι ακόμα μια πολύ νέα αγορά, επομένως θα υπάρχουν κάποιες ασταθείς περίοδοι», είπε ο McMahon. «Θα δούμε εξάρσεις και περιόδους που τα NFT επιβραδύνουν».

Υπάρχουν επίσης σημάδια ότι η αγορά γίνεται μεγαλύτερη. Ο αριθμός των ενεργών αγοραστών και πωλητών NFT αυξάνεται, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Chainalysis.

Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, 950.000 μοναδικές διευθύνσεις «πορτοφολιών» κρυπτονομισμάτων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν χρήστες που πραγματοποιούν συναλλαγές, αγόρασαν ή πούλησαν κάποιο NFT, διαπίστωσε η Chainalysis. Αυτό είναι αύξηση από το τέταρτο τρίμηνο του 2020, όπου το αντίστοιχο νούμερο ήταν 627.000.

Πηγή: Fortune