Η AI επένδυση του Jeff Bezos που έχει διπλασιαστεί σε αξία μέσα σε λίγους μήνες και απειλεί τη Google

Η AI επένδυση του Jeff Bezos που έχει διπλασιαστεί σε αξία μέσα σε λίγους μήνες και απειλεί τη Google
epa09252852 (FILE) - Founder and CEO of Amazon Jeff Bezos participates in the unveiling of an Amazon environmental initiative entitled 'The Climate Pledge', in Washington, DC, USA, 19 September 2019 (reissued 07 June 2021). Outgoing Amazon CEO Jeff Bezos via social media on 07 June 2021 announced he and his brother will be on Bezos's space company Blue Origin's first crewed space flight. The lflight is scheduled for 20 July 2021. EPA/MICHAEL REYNOLDS *** Local Caption *** 56666667 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ιδρυτής της Amazon πόνταρε πρόσφατα στην Perplexity AI, μια startup που έχει πάρει στο …κατόπι τον τεχνολογικό γίγαντα.

Του Steve Mollman

Δεδομένης της μακράς λίστας των εταιρειών που προσπάθησαν και απέτυχαν, η αμφισβήτηση της Google φαίνεται να είναι χαμένος κόπος. Ωστόσο, ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, πόνταρε πρόσφατα στην Perplexity AI, μια startup που, παρά τις πιθανότητες εναντίον της, έχει πάρει στο …κατόπι τον γίγαντα της αναζήτησης.

«Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις είναι τολμηρές», είπε πρόσφατα στο Fortune ο διευθύνων σύμβουλος της Perplexity, Aravind Srinivas. «Χτίζετε μια εταιρεία που έχει απεριόριστες δυνατότητες; Αυτό είναι επικίνδυνο, αλλά υπάρχει μια άπειρη ανταμοιβή αν λειτουργήσει».

Η Perplexity ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2022 και στοχεύει να αμφισβητήσει την Google προσφέροντας μια μηχανή αναζήτησης βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη που είναι «εν μέρει chatbot και εν μέρει μηχανή αναζήτησης, που προσφέρει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και υποσημειώσεις που δείχνουν τις πηγές των απαντήσεών της», όπως αναφέρει ο ιστότοπός της.

Τον Ιανουάριο, ο Srinivas μοιράστηκε σε μια ανάρτηση ιστολογίου ότι η Perplexity είχε πλέον 10 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες και είχε εξυπηρετήσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο ερωτήματα το 2023. Αποκάλυψε επίσης ότι η εταιρεία είχε συγκεντρώσει 73,6 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, εταιρείες όπως η Nvidia και διάφορους angel investors – καθώς και από τον Jeff Bezos, μέσω του Bezos Expeditions Fund.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο γύρος χρηματοδότησης αποτίμησε την Perplexity σε περίπου 520 εκατομμύρια δολάρια. Τώρα, μόλις λίγους μήνες αργότερα, το εγχείρημα ολοκληρώνει μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης με αποτίμηση περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές με γνώση του θέματος.

Εάν το δημοσίευμα είναι ακριβές, σημαίνει ότι η επένδυση του Μπέζος έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε λίγους μήνες. Χωρίς αμφιβολία, η ικανότητα της Perplexity να φτάσει γρήγορα τους 10 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες τον εντυπωσίασε, όπως, σχεδόν πριν από τρεις δεκαετίες, το «εκπληκτικό στατιστικό» του παγκόσμιου ιστού που αυξανόταν κατά 2.300% το χρόνο τον ενέπνευσε να ξεκινήσει την Amazon.

Δεν ήταν ο μόνος επενδυτής που παρατήρησε την ταχεία ανάπτυξη της startup. Η Perplexity είναι «ένα από τα λίγα καταναλωτικά προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης που φτάνει σε αυτό το σημαντικό ορόσημο των 10 εκατομμυρίων μηνιαίων ενεργών χρηστών», δήλωσε ο Jonathan Cohen, αντιπρόεδρος εφαρμοσμένης έρευνας της Nvidia. Η τεχνητή νοημοσύνη, προσέθεσε, θα «μεταμορφώσει τον τρόπο πρόσβασης στις πληροφορίες».

Ο διευθύνων σύμβουλος Srinivas σίγουρα το πιστεύει και έχει στραφεί κατά της Αναζήτησης Google, που θεωρεί ότι έχει γίνει κουραστική. «Η Google θα θεωρείται ως κάτι παλιό και η Perplexity θα θεωρείται ως η επόμενη γενιά και το μέλλον», είπε στο Reuters τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com