Η Airbnb αποκαλύπτει τα σχέδιά της για την Ελλάδα στο Fortune

Ο Airbnb Greece Country Manager, Hadi Moussa, μιλά για την ελληνική αγορά, απαντά για το θέμα της φορολογίας και μας συστήνει τα Airbnb Experiences.

Ξεκίνησε δειλά δειλά τη δραστηριότητά της πριν από 11 χρόνια. Tότε η αγορά έκανε λόγο για μια μόδα με ημερομηνία λήξης, αφού μια start up δεν θα μπορούσε να τα βάλει με ξενοδοχειακούς κολοσσούς, πόσο μάλλον να καταστεί υπολογίσιμη δύναμη στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Ωστόσο, η Airbnb, όχι μόνο διέψευσε τις Κασσάνδρες, αλλά κατάφερε να στρέψει τα ξενοδοχεία και τις τοπικές κοινωνίες με το μέρος της, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η οικονομία διαμοιρασμού μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για όλους.

Κάνοντας τον απολογισμό της πορείας που έχει καταγράψει την τελευταία δεκαετία η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο Airbnb Greece Country Manager, Hadi Moussa, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο FortuneGreece.com, υπενθυμίζει πως από τότε που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2008, σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν μείνει στα καταλύματα της περισσότεροι από 500 εκατομμύρια επισκέπτες. Ο ίδιος αποδίδει αυτό το καταπληκτικό, όπως το χαρακτηρίζει, επίτευγμα στην αξιοποίηση μερικών από τις πιο ισχυρές τεχνολογίες στον κλάδο, καθώς και στην πραγματική δέσμευση της εταιρείας για εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

«Η Ευρώπη είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους επισκέπτες, με την Ελλάδα να αποτελεί μια ισχυρή αγορά ενοικίασης διακοπών. Η Airbnb διαθέτει μια “ζωντανή” κοινότητα στην Ελλάδα, γεγονός που επιτρέπει τον τέλειο συνδυασμό με το είδος της φιλοξενίας που εμείς προσφέρουμε και για την οποία είμαστε γνωστοί σε όλο τον κόσμο. Το 2018 οι οικοδεσπότες στην Ελλάδα καλωσόρισαν πάνω από 2.000.000 αφίξεις φιλοξενούμενων, στηρίζοντας τοπικές οικογένειες, επιχειρήσεις και κοινότητες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Moussa.

 

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο το εκτιμώμενο άμεσο οικονομικό όφελος για 30 χώρες ανήλθε τη χρονιά που μας πέρασε σε 100 δισ. δολάρια, με τον αντίκτυπο για την ελληνική οικονομία να είναι στα 1,4 δισ. ευρώ, νούμερο το οποίο ο κ. Moussa αναμένει ότι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα και φέτος.

Επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, υπενθυμίζει πως οι ΗΠΑ ήταν η αγορά στην οποία η Airbnb είχε τον υψηλότερο άμεσο οικονομικό αντίκτυπο, κοντά στα 33,8 δισ. δολάρια το 2018. Ωστόσο, υπογραμμίζει πως το μοντέλο της οικονομίας του διαμοιρασμού στο οποίο στηρίζει τη λειτουργία της η εταιρεία μπορεί να συμβάλει στην εξάπλωση των πλεονεκτημάτων αυτής της μορφής του τουρισμού σε ορισμένους από τους λιγότερο ανεπτυγμένους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Για παράδειγμα μεταξύ 2016 και 2018, οι αφίξεις επισκεπτών Airbnb αυξήθηκαν σημαντικά σε νέους προορισμούς όπως η Μολδαβία (190%), το Βανουάτου (187%) και η Νέα Καληδονία (175%)!

Κάντο όπως οι ντόπιοι!

Δεδομένου ότι η τουριστική βιομηχανία επικεντρώνεται στη μεγιστοποίηση της εμπειρίας, γιατί ένας τουρίστας να επιλέξει την λύση του Airbnb αντί να μείνει σε ένα ξενοδοχείο;

Ο κ. Moussa απαντά πως πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 70% των επισκεπτών, που συμμετείχαν σε αυτή, δήλωσαν ότι επιθυμούν να εξερευνήσουν μια συγκεκριμένη γειτονιά και να ζήσουν όπως οι ντόπιοι, γι’ αυτό και επέλεξαν την Airbnb για τις διακοπές τους. Μάλιστα το 86% εξ αυτών λένε ότι βρίσκουν την τοποθεσία των σπιτιών πιο βολική από εκείνη των ξενοδοχείων.

«Η Airbnb δεν συνιστά απειλή για τους ξενοδόχους. Αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για μικρές και αγροτικές κοινότητες για την οικοδόμηση νέων οικονομιών μέσω του τουρισμού όπου δεν υπάρχουν ξενοδοχεία. Μέσα στις πόλεις, η πλειοψηφία των καταχωρήσεων Airbnb τείνει να είναι έξω από τις παραδοσιακές τουριστικές περιοχές, φέρνοντας πολύτιμα έσοδα από τις δαπάνες επισκεπτών σε αυτές τις γειτονιές», διευκρινίζει ο κ. Moussa.

Προσθέτει πως τα ξενοδοχεία χρησιμοποιούν εξίσου το Airbnb, σχεδόν από τότε που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην αγορά. «Έχουμε δει πως τα boutique ξενοδοχεία και τα bed and breakfast καταλύματα μπορούν να προσφέρουν την υψηλής ποιότητας, προσωπική εμπειρία που οι πελάτες περιμένουν όταν κάνουν κράτηση για διαμονή στην Airbnb. Πέρυσι ανακοινώσαμε την πρόθεσή μας να τους διευκολύνουμε δίνοντάς τους τη δυνατότητα να καταγραφούν στην πλατφόρμα μας».

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Airbnb απέκτησε το HotelTonight και πλέον περισσότερα ξενοδοχεία είναι πρόθυμα να συνεργαστούν μαζί της, καθώς διαθέτει ένα ασυναγώνιστο brand με μια πιστή και αναπτυσσόμενη κοινότητα. «Δεν σας κρύβω ότι από τότε που κάναμε αυτή την ανακοίνωση, τα τηλέφωνά μας δεν έχουν σταματήσει να χτυπάνε», λέει χαρακτηριστικά .

Στους πολέμιους της Airbnb που υποστηρίζουν ότι λειτουργεί αποφεύγοντας τη φορολογία, ο κ. Moussa είναι κατηγορηματικός. «Η Airbnb έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα για να βοηθήσει τους οικοδεσπότες να μοιραστούν τα σπίτια τους, προτρέποντάς τους να ακολουθήσουν τους κανόνες και να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση και την Ανεξάρτητη Φορολογική Αρχή για να προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Τέλος, αποκαλύπτοντας τα επιχειρηματικά πλάνα της Airbnb για τα επόμενα χρόνια ο Hadi Moussa τονίζει πως η διοίκηση παραμένει επικεντρωμένη στην επανεξέταση των ταξιδιών μέσω του «χτισίματος» μιας end-to-end πλατφόρμας ταξιδιών που θα συνδυάζει τον τόπο διαμονής με το πώς θα φτάσει κάνεις εκεί, αλλά και το τί ακριβώς θα κάνει.

«Για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, επενδύουμε στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξή μας μακροπρόθεσμα. Γνωρίζουμε ότι οι ταξιδιώτες αναζητούν νέα, μοναδικά πράγματα που επιθυμούν να κάνουν όταν φτάσουν στο δρόμο. Η Airbnb Experiences ικανοποιεί αυτή τη ζήτηση, προσφέροντας στους ανθρώπους έναν νέο τρόπο να βιώσουν έναν προορισμό. Έχουμε πλέον περισσότερα από 40.000 Airbnb Experiences σε περισσότερες από 1.000 πόλεις» καταλήγει.

Σχετικά άρθρα