Η Airbnb ετοιμάζεται να μπει δυναμικά στο χρηματιστήριο το 2020

pixabay.com

Και όλο αυτό υπό την μεγάλη πίεση προς τις εταιρείες τεχνολογίας να μπουν στο χρηματιστήριο.

της Danielle Abril

Η Airbnb ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προβεί σε αρχική δημόσια προσφορά το 2020, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη άλλης μιας σειράς τεράστιων εισαγωγών εταιρειών τεχνολογίας στη Γουόλ Στριτ. Η εταρεία, η οποία ενοικιάζει κατοικίες σε τουρίστες, δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη σχεδιαζόμενη δημόσια προσφορά της. Κάποιοι επενδυτές ανέμεναν είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο φέτος, όπως έκαναν πολλές άλλες εταιρείες στο tech, όπως η Uber, η Lyft, η Zoom και η Pinterest.

Σε κάθε περίπτωση, η αρχική δημόσια προσφορά της Airbnb είναι δεδομένο ότι θα σημειώσει επιτυχία. Στον τελευταίο γύρο ιδιωτικής χρηματοδότησης τον Σεπτέμβριο του 2017, η αξία της εταιρεία αποτιμήθηκε στα 31 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η είδηση των σχεδίων της Airbnb για ολοκλήρωση της αρχικής δημόσιας προσφοράς του χρόνου έρχεται στον απόηχο ανάμικτων τέτοιων κινήσεων από άλλους τεχνολογικούς μονόκερους (όρος που χαρακτηρίζει εταιρείες με αποτίμηση αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων). Η Zoom και η Pinterest κατέγραψαν δυνατά τρίμηνα από τότε που μπήκαν στο χρηματιστήριο, με τις μετοχές τους να ακολουθούν ανοδική πορεία.

Όμως, οι μετοχές της Uber και της Lyft έχουν πέσει σε σχέση με το χρηματιστηριακό τους «ντεμπούτο». Οι δύο εταιρείες είχαν μεγάλες ζημιές, ενώ οι επενδυτές αντιλαμβάνονται πλέον ότι ακόμα και μακροπρόθεσμα ίσως φανεί εξαιρετικά δύσκολο το να εξασφαλίσουν κερδοφορία.

Η Γουόλ Στριτ αρχίζει να χάνει την υπομονή της με ζημιογόνες εταιρείες που θέλουν να προβούν σε αρχική δημόσια προσφορά. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κολοσσός των co-working γραφείων WeWork, η οποία αναμενόταν να πραγματοποιήσει την αρχική δημόσια προσφορά της αυτή την εβδομάδα αλλά εν τέλει αυτή αναβλήθηκε. Οι επενδυτές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ως προς την υπερβολικά μεγάλη αποτίμηση αξίας της εταιρείας ύψους 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τις τεράστιες ζημιές της, και τον υπερβολικά στενό έλεγχο του διευθύνοντος συμβούλου επί του διοικητικού συμβουλίου.

«Έχει πάψει να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του τι αποτιμά η ιδιωτική αγορά και τι μπορεί να υποστηρίξει η χρηματιστηριακή αγορά» λέει η Kathleen Smith, της εταιρείας έρευνας και επενδύσεων Renaissance Capital. «Οι ιδιωτικές αποτιμήσεις αξίας δεν είναι βιώσιμες στη χρηματιστηριακή αγορά».

Σχετικά άρθρα