Η Airbnb είναι κοντά στο να υποβάλει αίτημα για αρχική δημόσια προσφορά

Η Airbnb είναι κοντά στο να υποβάλει αίτημα για αρχική δημόσια προσφορά
Photo: pixabay.com
Έφτασε επιτέλους η ώρα;

των Olivia Carville, Crystal Tse & Katie Roof, Bloomberg

Η Airbnb σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα για είσοδο στη χρηματιστηριακή αγορά τις επόμενες εβδομάδες, ανοίγοντας το δρόμο ώστε οι μετοχές της να αρχίσουν να συναλλάσσονται το τέταρτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η εταιρεία που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο ετοιμάζεται να υποβάλει έγγραφα εμπιστευτικά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για μια αρχική δημόσια προσφορά, δήλωσαν στο Bloomberg πηγές, που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες. Η πολυαναμενόμενη κίνηση θα αποτελούσε μια γρήγορη επιστροφή σε πορεία ανάκαμψης για την εταιρεία, αφού η πανδημία του κορονοϊού γκρέμισε τον ταξιδιωτικό κλάδο.

Η Wall Street Journal ανέφερε νωρίτερα ότι η Airbnb σχεδίαζε να υποβάλει αίτημα αργότερα αυτό το μήνα. Η Airbnb αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Τα σχέδια της εταιρείας θα μπορούσαν να αλλάξουν καθώς νέα κρούσματα της νόσου συνεχίζουν να εξαπλώνονται στις ΗΠΑ, ανέφεραν πηγές.

Η Airbnb συνεργάζεται με την Morgan Stanley και την Goldman Sachs Group Inc. για την αρχική δημόσια προσφορά της, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα. Οι Morgan Stanley και Goldman Sachs αρνήθηκαν να προβούν στο οποιοδήποτε σχόλιο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Brian Chesky, αρχικά ήθελε να προχωρήσει σε μια αρχική δημόσια προσφορά τον Μάρτιο, αλλά τα σχέδιά του χάλασαν από τον Covid-19. Μέχρι τον Απρίλιο, ο Chesky αντιμετώπιζε ακυρώσεις κρατήσεων ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV τον Ιούνιο. Ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και lockdown προκάλεσαν μείωση των προγραμματισμένων κρατήσεων κατά  περίπου 90% και η Airbnb μείωσε κατά 25% το εργατικό δυναμικό της σε μια προσπάθεια να επιβιώσει.

Άλλοι ταξιδιωτικοί ιστότοποι, όπως η TripAdvisor Inc. και η Booking Holdings Inc., επίσης επλήγησαν και έπρεπε να καταργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Πριν από την πανδημία, η Airbnb προσανατολιζόταν προς μια μη παραδοσιακή είσοδο στις χρηματιστηριακές αγορές. Η εταιρεία σχεδίαζε να ακολουθήσει τα βήματα της Spotify Technology SA και να κάνει άμεση προσφορά, προχωρώντας στη συγκέντρωση νέων χρημάτων με την πώληση μετοχών και επιτρέποντας στους επενδυτές της να διαθέσουν τις μετοχές τους στην αγορά χωρίς να περιμένουν μια περίοδο κλειδώματος.

Αλλά η αναταραχή που προκλήθηκε από την πανδημία ανάγκασε την Airbnb να συγκεντρώσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρεόγραφα και μετοχικούς τίτλους τον Απρίλιο για να ενισχύσει τα οικονομικά της, μειώνοντας την αποτίμησή της σε 18 δισεκατομμύρια δολάρια από 31 δισεκατομμύρια δολάρια. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία αποφάσισε να ακολουθήσει την παραδοσιακή διαδρομή της αρχικής δημόσιας προσφοράς για να αντλήσει μετρητά για την επιχείρηση, ανέφεραν πηγές.

Πηγή: Fortune.com