Η Airbnb είναι τέλεια για τη Wall Street αλλά όχι και τόσο τέλεια για όλους τους άλλους

AFP

Αυτήν την εβδομάδα είδαμε το εντυπωσιακό ντεμπούτο της Airbnb, με τη χρηματιστηριακή αξία της να εκτοξεύεται σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

του Aaron Pressman

Η Airbnb λέει ότι έχει διευκολύνει 825 εκατομμύρια επισκέψεις στην 13ετή ιστορία της, αλλά χωρίς εμένα και την οικογένειά μου, θα ήταν μόνο …824.999.910. Αλλά σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα καταπληκτικό επίτευγμα!

Το διαδίκτυο έχει αποδειχθεί εύφορο έδαφος για την ανάδυση νέων αγορών και την επιτάχυνση ορισμένων παλαιότερων, είτε μιλάμε για σύντομες διαμονές, είτε για βόλτες με το αυτοκίνητο στην πόλη.

Αυτήν την εβδομάδα, είδαμε το εντυπωσιακό ντεμπούτο στο χρηματιστήριο δύο από αυτές τις επιχειρήσεις. Η DoorDash συγκέντρωσε 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αποτιμώντας τη μετοχή της στα 102 δολάρια – αλλά τελικά αυτή εκτοξεύθηκε στα 186 δολάρια την Τετάρτη.

Και η Airbnb εξασφάλισε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια πουλώντας τις μετοχές της στα 68 δολάρια. Η μετοχή έκλεισε την Πέμπτη σχεδόν στα 145 δολάρια. Αυτό εκτοξεύει τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια – ποσό μεγαλύτερο από την αξία των Marriott, Hilton, InterContinental, Hyatt, Choice, Wyndham, GreenTree και Red Lion συνολικά (χωρίς βέβαια να λαμβάνουμε υπόψη το χρέος της Airbnb).

Αφενός, είναι κατανοητό γιατί οι επενδυτές εξέφρασαν τόσα αισθήματα …αγάπης στην Airbnb αυτήν την εβδομάδα. Πριν από την πανδημία, τα έσοδα της εταιρείας αυξάνονταν από 30% έως 40% ετησίως, με μικτά περιθώρια περίπου στο 75%. Τα έσοδα της Marriott πέρυσι αυξήθηκαν μόλις 1%, και η εταιρεία πρέπει να πληρώνει δαπάνες για περισσότερα από 7.000 ξενοδοχεία με 1,4 εκατομμύρια δωμάτια που κατέχει, ό,τι κι αν συμβεί. Φυσικά, η Marriott ανέφερε επίσης κέρδη 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, ενώ η Airbnb είχε ζημιές 674 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ποια θα προτιμούσατε να έχετε, ως επενδυτής, για τα επόμενα 10 χρόνια; Οι επενδυτές λένε την Airbnb.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό. Παρά τις ευχάριστες διαμονές μου σε όλο τον κόσμο, πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η υπηρεσία της εταιρείας έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αύξηση των ενοικίων, μειώνοντας τον αριθμό των κατοικιών που διατίθενται σε κατοίκους μεγάλων πόλεων (αν και η Airbnb αμφισβητεί τις μελέτες και επισημαίνει ότι ορισμένες απ’ αυτές χρηματοδοτήθηκαν από την ξενοδοχειακή βιομηχανία). Αυτό σημαίνει ότι αν και οι ταξιδιώτες μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα αποφεύγοντας τα ξενοδοχεία, το κόστος για τους κατοίκους είναι πιθανότατα μεγαλύτερο.

Και ενώ η Airbnb μπορεί να ενισχύσει τον τοπικό τουρισμό, έχει επίσης φέρει τους επισκέπτες σε γειτονιές που μερικές φορές δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν την επίθεση αυτή.

Μπορεί άραγε όλο αυτό να διορθωθεί με τους κατάλληλους κανονισμούς ή με μέτρα φορολογικού χαρακτήρα; Δεν είμαι και τόσο σίγουρος.

ΠΗΓΗ: FORTUNE.COM