Η ακρίβεια των Ολυμπιακών Αγώνων: Ενοίκιο έως 10.000 ευρώ την εβδομάδα για σπίτι 100 τ.μ. στο Παρίσι

Η ακρίβεια των Ολυμπιακών Αγώνων: Ενοίκιο έως 10.000 ευρώ την εβδομάδα για σπίτι 100 τ.μ. στο Παρίσι
Photo: pixabay.com
Για ακίνητα βραχυχρόνια μίσθωσης, η μέση τιμή που καταβλήθηκε ανέρχεται σε 1.108€ ανά διανυκτέρευση.

Οι Παριζιάνοι που ήλπιζαν να νοικιάσουν τα εντυπωσιακά διαμερίσματά τους με υψηλές τιμές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του φετινού καλοκαιριού, αρχίζουν να μετριάζουν τις υψηλές φιλοδοξίες τους, καθώς αντιμετωπίζουν μια χλιαρή ζήτηση και μια υπερκορεσμένη αγορά.

Τα μεσιτικά γραφεία, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους Παριζιάνους να καταχωρήσουν τα μόνιμα σπίτια τους ως προσωρινά ενοίκια για παραθεριστές, λένε ότι μειώνουν τις τιμές για τα πολυτελή ενοίκια σε κομψές γειτονιές και μετριάζουν τις προσδοκίες των ιδιοκτητών που ήλπιζαν να εκμεταλλευτούν το κύμα των επισκεπτών που έρχονται στην πρωτεύουσα.

«Η προσφορά υπάρχει, αλλά δεν έχουμε τόσο μεγάλη ζήτηση όσο νομίζαμε», λέει ο Ομάρ Μενίρι, επικεφαλής του τμήματος ενοικιάσεων στο Παρίσι της Engel and Völkers. «Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που ήλπιζα».

Δεν είναι μόνο οι πράκτορες που απογοητεύονται από την υπερβολική διαφημιστική εκστρατεία. Πολλοί υπεραισιόδοξοι ιδιοκτήτες καταχώρησαν τα διαμερίσματά τους τρεις ή τέσσερις φορές πάνω από τη συνήθη διανυκτερεύουσα τιμή, μόνο και μόνο για να διαπιστώσουν ότι λίγοι άνθρωποι ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν.

Η Ναταλί Γκαρσίν, συμπρόεδρος της μεσιτικής εταιρείας Emile Garcin, λέει ότι έχει μειώσει τις τιμές στο μισό από αυτό που αρχικά ζητούσαν οι ιδιοκτήτες, ενώ παράλληλα έχει γίνει πιο επιλεκτική σε ό,τι παραθέτει.

«Παίρνουμε μόνο πολύ όμορφα διαμερίσματα που είναι σε άριστη κατάσταση, με καινούργια κλινοσκεπάσματα και καλαίσθητη διακόσμηση. Διαπραγματευόμαστε με τους ιδιοκτήτες» σχετικά με τον τρόπο καθορισμού των τιμών», προσθέτει.

Ακριβά σπίτια 100 τετραγωνικών μέτρων κύριας κατοικίας ζητούν σήμερα περίπου 10.000 ευρώ την εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που μοιράζονται πολλές μεσιτικές εταιρείες. Κάποιες από αυτές πωλούνταν για 20.000 ή 30.000 ευρώ μόλις πριν από λίγους μήνες.

Από τα μέσα Απριλίου, τα δύο τρίτα των συνολικών διαθέσιμων διανυκτερεύσεων σε διαμερίσματα τεσσάρων και πέντε υπνοδωματίων στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των Αγώνων ήταν ακόμη διαθέσιμα, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων βραχυχρόνιας μίσθωσης AirDNA. (Τα στοιχεία της εταιρείας αντικατοπτρίζουν τις πιο συμβατικές πλατφόρμες ενοικίασης διακοπών, όπως η Airbnb και η Vrbo).

Η μέση τιμή που καταβλήθηκε για τα εν λόγω ακίνητα ανέρχεται σε 1.108€ ανά διανυκτέρευση – μια προσαύξηση 15% σε σχέση με τις μέσες τιμές που έχουν κλειστεί για το χρονικό διάστημα των δύο εβδομάδων πριν από τους αγώνες. Για τις καταχωρίσεις που παραμένουν αδέσμευτες, οι μέσες διαθέσιμες τιμές κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων αντικατοπτρίζουν μια προσαύξηση 35% σε σύγκριση με τις δύο εβδομάδες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com