Η ακτινογραφία του προϋπολογισμού του 2017

Η ακτινογραφία του προϋπολογισμού του 2017

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2017 για Υγεία, Παιδεία και Άμυνα. Οι νέοι φόροι, το ασφαλιστικό και το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

Τάσος Δασόπουλος

Με νέους φόρους 2,4 δις ευρώ και πρόσθετες παρεμβάσεις σε εισφορές και συντάξεις ύψους 840 εκ ευρώ ο προϋπολογισμός του 2017 που ψηφίστηκε το βράδυ του Σαββάτου φέρνει νέα μέτρα για όσους έχουν ήδη πληγεί από τα κύματα των φόρων και των περικοπών του 2015 και τους 2016.

Ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών μιλώντας στην συζήτηση του προϋπολογισμού στην Βουλή παραδέχθηκε ότι λόγω της καθυστέρησης της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής πλήττονται πάλι τα μεσαία εισοδήματα και οι επιχειρήσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Ωστόσο στον τρίτο χρόνο σκληρής λιτότητας που επέβαλε και το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης εκτός από τις μακροοικονομικές προβλέψεις για ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ αύξηση των επενδύσεων κατά 9,1% της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% και των εξαγωγών κατά 5,3% οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από πολλούς ως υπεραισιόδοξες προσπαθεί να προχωρήσει τα πράγματα στο πεδίο της κοινωνικής πρόνοιας.

Κάνει πράξη την δέσμευση των ελληνικών Κυβερνήσεων από το 2012 για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Οι τομείς του φέρνει μεγάλες αλλαγές ο προϋπολογισμός του 2017 είναι τρεις η φορολογία (άμεση και έμμεση) το σύστημα απονομής συντάξεων και η κοινωνική πολιτική.

Οι νέοι φόροι

Οι επιπλέον φόροι ύψους 2,4 δις ευρώ για το 2017 τα 1,5 δις ευρώ θα προέλθουν από άμεσους φόρους Η αιτία είναι η μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 8636 ευρώ από τα 9505 που ήταν μέχρι και το Μάιο, την ενοποίηση της φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες και την θέσπιση κλιμακωτής εισφοράς αλληλεγγύης.

Τα υπόλοιπα 900 εκ ευρώ θα προέλθουν από έμμεσους φόρους.

Τα πρόσθετα έσοδα αναμένονται από την εφαρμογή του βασικούς συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% για δώδεκα μήνες την θέσπιση ΕΦΚ στον καφέ τα υγρά για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα , την σταθερή τηλεφωνία την συνδρομητική τηλεόραση Θα αυξηθούν επίσης οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα τα προϊόντα καπνού.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό

Από την επιβολή νέων εισφορών της τάξης του 26,95% σε ελεύθερους επαγγελματίες και την μείωση των συντάξεων και εφάπαξ προκύπτει μια πρόσθετη εξοικονόμηση από το ασφαλιστικό της τάξης των 844 εκ ευρώ από το ασφαλιστικό.

Ειδικότερα από τις συντάξεις πλην αυτών του δημοσίου προκύπτει εξοικονόμηση ύψους 440 εκ ευρώ.
Από τις συντάξεις του δημοσίου προκύπτει εξοικονόμηση ύψους 120 εκ ευρώ.

Από την αύξηση των εισφορών κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες προκύπτουν πρόσθετα εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμείο ύψους 320 εκ ευρώ.

Κοινωνικό Εισόδημα αλληλεγγύης

Το νέο στοιχεία του προϋπολογισμού είναι η θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης) το οποίο έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση να καλύψει την έλλειψη ενός ενιαίου διχτυού ασφαλείας αντικαθιστώντας πολλά διάσπαρτα κοινωνικά επιδόματα.

Το μέτρο έχει κόστος 760 εκ ευρώ και θα επεκτείνει σε όλη την Ελλάδα το θεσμό που λειτουργούσε πιλοτικά από το 2014 σε 13 δήμους της χώρας. Στόχος του θα είναι να εξασφαλίσει για περίπου 250.000 νοικοκυριά που ζούν σε απόλυτη ένδεια ένα εισόδημα πάνω από το όριο της φτώχειας.

Υγεία-παιδεία-άμυνα

Οι κρατικές δαπάνες στους πιο ευαίσθητους κοινωνικά τομείς όπως η υγεία η παιδεία και η Εθνική Άμυνα δεν ξεφεύγουν από τον κανόνα της γενικής λιτότητας.

Ειδικότερα η επιχορήγηση του υπουργείου υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι το 2017 μικρότερη κατά 153 εκ σε σχέση με το 2016 φτάνοντας τα 4,2 δις ευρώ για τον επόμενο χρόνο έναντι 4,35 δις ευρώ φέτος . Ειδικότερα ο ΕΟΠΠΥ επιχορηγηθεί με 326 εκ ευρώ το 2017 έναντι 536 εκ ευρώ που αναμένεται να πάρει για φέτος. Τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν το 2017 την ίδια χρηματοδότηση με το 2016 δηλαδή 1,3 δις ευρώ.

Το υπουργείο παιδείας θα έχει αύξηση της επιχορήγησης κατά 136 εκ ευρώ φτάνοντας τα 4,52 δις ευρώ από 4,39 δις που αναμένεται να πάρει φέτος.

Μείωση κατά 120 εκ ευρώ προβλέπεται ότι θα έχει και το κονδύλι που θα χορηγηθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα 3,15 το 2017 από 3,27 δις ευρώ φέτος . Μόνο από τα εξοπλιστικά προγράμματα ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση δαπανών κατά 117 εκ ευρώ.

Την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση χρηματοδότησης ( πάνω από 100% ) θα έχει το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής όπου η επιχορήγηση θα φτάσει τα 39 εκ ευρώ το 2017 από 19 εκ ευρώ που ήταν φέτος.

Παρά την γενική περιοριστική πολιτική ο προϋπολογισμός έχει πρόβλεψη ένα μη κατανεμημένο κονδύλι ύψους 300 εκ ευρώ για υγεία παιδεία και πρόνοια που μπορεί να διατεθεί ακόμη και για προσλήψεις σε νοσοκομεία και σχολεία όλων των βαθμίδων.

Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων

Στο πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων το τελικό ποσό που θα διατεθεί για το 2017 θα παραμείνει 6,75 δις για το 2017 όσο και το 2016. Επειδή όμως τον επόμενο χρόνο ο προϋπολογισμός για συγχρηματοδοτούμενα γ έργα θα μειωθούν κατά 250 εκ ευρώ ( στα 5,75 δις ευρώ από 6 δις φέτος ) το δημόσιο θα αυξήσει του εθνικούς πόσους κατά 250 εκ ευρώ φτάνοντας το προϋπολογισμό για έργα που θα χρηματοδοτούνται από αμιγώς εθνικούς πόρους από τα 750 εκ ευρώ στο 1 δις ευρώ.

Με τα επιπλέον χρήματα θα χρηματοδοτηθούν έργα του αναπτυξιακού αλλά και κοινωνικές δομές αλλά και απαλλοτριώσεις απαραίτητες για μεγάλα έργα υποδομής.

Πηγή: news247.gr