Η Alibaba έτοιμη για μία από τις μεγαλύτερες IPO της ιστορίας

Εάν η τιμή εισαγωγής της μετοχής ακολουθεί την ίδια διαδρομή με την αυτήν που έχει έως τώρα η εισαγωγή στη Νέα Υόρκη, τότε οι επενδυτές μπορούν να περιμένουν μεγάλες ανατιμήσεις των καταθέσεων.

Ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη έως τώρα IPO. Θα περιλαμβάνει 575 εκ. μετοχές και, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, η τιμή της μετοχής θα είναι περίπου 24,01 δολάρια. Η Alibaba θα ξεκινήσει συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ στις 26 Νοεμβρίου 2019. Σε περίπτωση εφαρμογής της επιλογής «greenshoe», η αξία των εκδομένων μετοχών μπορεί να ανέλθει μέχρι και 13,8 δισ. ευρώ. Ο όρος «greenshoe» αναφέρεται στην πώληση μετοχών στο κοινό, η οποία συχνά προκαλεί σταθεροποίηση των τιμών των μετοχών στην αγορά.

Ο Jack Ma, οραματιστής του ηλεκτρονικού εμπορίου και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, δηλώνει ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο η Alibaba εισέρχεται στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ είναι η προθυμία του να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της περιοχής. Επιπλέον, η Alibaba σκοπεύει να επεκτείνει την επενδυτική της βάση και να συμμετάσχει σε θεμελιώδεις σωματεία κεφαλαίων στην Ασία.

Σύμφωνα με την xPartners, το χρηματιστήριο είναι σήμερα ελαφρώς τεταμένο ειδικά λόγω των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίες επηρεάζουν τη ρευστότητα του δολαρίου του Χονγκ Κονγκ στην αγορά. Από την άλλη πλευρά, έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένες θετικές μεταρρυθμίσεις στην κεφαλαιαγορά τα τελευταία χρόνια. Ειδικοί στον τομέα δηλώνουν ότι η Alibaba θα προσελκύσει περισσότερους περιφερειακούς επενδυτές. Η συνεργασία που δρομολογήθηκε πρόσφατα μεταξύ του Χονγκ Κονγκ, της Σαγκάης και των χρηματιστηρίων της Σενζέν δίνει τη δυνατότητα στους Κινέζους αγοραστές να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση σε εισηγμένες μετοχές του Χονγκ Κονγκ.

Η εισαγωγή της Alibaba στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κινείται σήμερα με δεύτερο κύμα παραγγελιών που θα προσθέσει έως και 500 εκατ. κοινών μετοχών από την πρώτη εισαγωγή. Οι μετοχές θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο Χονγκ Κονγκ. Η ζήτηση για μετοχές αναφέρεται ότι είναι υψηλή και καλής ποιότητας.

Μετά την πρώτη εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο το 2014, οι μετοχές προκάλεσαν αύξηση αξίας κεφαλαίου μεγαλύτερης του 90%. Εάν η τιμή εισαγωγής της μετοχής ακολουθεί την ίδια διαδρομή με την αυτήν που έχει έως τώρα η εισαγωγή στη Νέα Υόρκη, τότε οι επενδυτές μπορούν να περιμένουν μεγάλες ανατιμήσεις των καταθέσεων.

Η μητρική εταιρεία Alibaba παρέχει πλατφόρμα δικτύου, ηλεκτρονικό κατάστημα, διαδικτυακές χρηματοοικονομικές και υπηρεσίες περιεχομένου Διαδικτύου μέσω των θυγατρικών της εταιρειών. Η εταιρεία προσφέρει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με κεφαλαιοποίηση της αγοράς, η Alibaba είναι αυτήν τη στιγμή η πιο πολύτιμη εταιρεία Διαδικτύου που έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από 2014.