Η Alibaba στο μικροσκόπιο για αντιμονοπωλιακές πρακτικές- Πτώση 9% για τη μετοχή της εταιρείας

Η Alibaba στο μικροσκόπιο για αντιμονοπωλιακές πρακτικές- Πτώση 9% για τη μετοχή της εταιρείας
epa06710593 (FILE) - A file photo dated 17 March 2014 showing people walking in the headquarters campus of Alibaba Group, mother company of Chinese e-commerce giants Taobao and Tmall, in Hangzhou, Zhejiang province, China (re-issued 04 May 2018). Alibaba on 04 May 2018 reported their fiscal year 2018 results, saying their full year revenue grew 58 per cent to 39,898 million USD and core commerce revenue grew 60 per cent, while profit growth reached over 40 per cent and annual free cash flow was at 15.8 billion USD. Alibaba says they expect overall revenue for fiscal year 2019 to grow above 60 per cent. EPA/CRAB HU Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο της επιταχυνόμενης επιχείρησης πάταξης μονοπωλιακών πρακτικών στον διαδικτυακό χώρο της Κίνας. Στο «μικροσκόπιο» και η Ant Group. «Βουτιά» 9% για τις μετοχές της Alibaba στο Χονγκ Κονγκ.

Έρευνα κατά της Alibaba Group για αντιμονοπωλιακές πρακτικές ξεκίνησαν οι αρμόδιες αρχές της Κίνας και πρόκειται να καλέσουν σε ακρόαση και την Ant Group, σύμφωνα με το Reuters.

Η έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο της επιταχυνόμενης επιχείρησης πάταξης μονοπωλιακών πρακτικών στον διαδικτυακό χώρο της Κίνας, ο οποίος βρίσκεται σε άνθιση, και επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στην αυτοκρατορία e-commerce και fintech του 56χρονου Jack Ma, του πρώην δασκάλου που ίδρυσε την Alibaba και έγινε ο διασημότερος επιχειρηματίας της Κίνας.

Η έρευνα έρχεται μετά την αναστολή της σχεδιαζόμενης αρχικής δημόσιας προσφοράς της Ant, ύψους 37 δισ. δολαρίων, τον περασμένο μήνα, η οποία θα ήταν η μεγαλύτερη παγκοσμίως.

Σε editorial της εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος «People’s Daily», γράφει πως «αν γίνουν ανεκτά τα μονοπώλια και επιτραπεί στις επιχειρήσεις να επεκταθούν με απείθαρχο και βάρβαρο τρόπο, η βιομηχανία δεν θα αναπτυχθεί με υγιή και βιώσιμο τρόπο».

Μετά την είδηση της έρευνας, οι μετοχές της Alibaba έκαναν «βουτιά» 9% στο Χονγκ Κονγκ.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι ρυθμιστικές αρχές προειδοποίησαν την Alibaba για την λεγόμενη πρακτική της «επιλογής ενός από δύο», στο πλαίσιο της οποίας οι έμποροι απαιτείται να υπογράψουν συμφωνίες αποκλειστικής συνεργασίας που τους αποτρέπουν να προσφέρουν προϊόντα σε αντίπαλες πλατφόρμες.

Η Κρατική Υπηρεσία Ρύθμισης της Αγοράς ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως ξεκίνησε έρευνα για την πρακτική αυτή.

Παράλληλα, τις επόμενες οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές θα συναντηθούν με την Ant Group, που συνδέεται με την Alibaba, για να «κατευθυνθεί η Ant Group να εφαρμόσει χρηματοοικονομική εποπτεία, δίκαιο ανταγωνισμό και να προστατεύσει να νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των καταναλωτών», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.