Οι αλλαγές στον τρόπο παραχώρησης των παραλιών

Οι αλλαγές στον τρόπο παραχώρησης των παραλιών

Στη λογική της «μαζικής» παραχώρησης παραλιών στους δήμους και η νέα απόφαση.

Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών αλλάζει τον τρόπο παραχώρησης των παραλιών. Πλέον, αυξάνεται στο 30% (από 20% που ήταν μέχρι πρότινος) το ποσοστό των μισθωμάτων που καταλήγει στο Δημόσιο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η απόφαση έχει διάρκεια δύο ετών και παρέχει στους δήμους τη δυνατότητα να προχωρήσουν στη σύναψη διετών συμβάσεων μίσθωσης παραλιών.

Πολλές είναι οι αλλαγές που αναμένεται να επέλθουν στους όρους και τις προϋποθέσεις μίσθωσης τμημάτων παραλιών σε δήμους ή ιδιώτες για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης λουόμενων, θαλάσσιων δραστηριοτήτων και καντινών. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα εξής:

1.Απαγορεύεται πλέον η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις παραλίες, καθώς επίσης και η τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων-με εξαίρεση τις ξύλινες διαδρομές.

2.Η απόσταση που πρέπει να διατηρείται ελεύθερη ανάμεσα στην όποια χρήση, όπως οι ξαπλώστρες, και το κύμα αυξάνεται από τα τρία μέτρα στα πέντε.

3.Απαγορεύονται οι τέντες και οποιαδήποτε άλλη «αφαιρούμενη σκιάδα».

4.Απαγορεύεται η μίσθωση ακτών με αυθαίρετες κατασκευές

5.Απαγορεύεται η χρήση ηχητικών εγκαταστάσεων από τις καντίνες. Επίσης, οι καντίνες έχουν πλέον τη δυνατότητα να μισθώσουν το μισό χώρο σε σχέση με πέρσι, δηλαδή 15τ.μ. από 30 τ.μ.