Η Alphabet εντάχθηκε στη …λέσχη του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων

Η Alphabet εντάχθηκε στη …λέσχη του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων
Letters spell the word "Alphabet" as they are seen on a computer screen with a Google search page in this photo illustration taken in Paris, France, August 11, 2015. Google Inc is changing its operating structure by setting up a new company called Alphabet Inc, which will include the search business and a number of other units. REUTERS/Pascal Rossignol - RTX1NWLA Photo:
Το τεράστιο μέγεθος των εταιρειών τεχνολογίας «δίνει τον τόνο» συνολικά στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ.

Η Alphabet πέτυχε έναν στόχο-ορόσημο την Πέμπτη, καθώς ένα ράλι της τιμής της μετοχής της ώθησε για πρώτη φορά την αποτίμηση αξίας της πάνω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Η εξέλιξη αυτή παγιώνει την κυριαρχία των μετοχών τεχνολογίας και διαδικτύου μέσα στη Wall Street.

Οι μετοχές της Alphabet σημείωσαν άνοδο κατά την τελευταία μισή ώρα της διαπραγμάτευσης, κλείνοντας στα 1.450,16 δολάρια και σημειώνοντας ημερήσια αύξηση 0,8%.

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η Alphabet έγινε το νεότερο μέλος μιας ελίτ λέσχης εταιρειών που έχουν πλέον 13ψήφια κεφαλαιοποίηση. Μόνο δύο άλλες εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει αυτό το όριο: η Apple, με αξία περίπου 1,38 τρισεκατομμύρια δολάρια, και η Microsoft, στα 1,27 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Saudi Aramco, η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο τον προηγούμενο μήνα και έχει σήμερα χρηματιστηριακή αξία περίπου 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Amazon φλέρταρε με τη συγκεκριμένη αποτίμηση πέρυσι, αλλά η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να επιτύχει αύξηση της τιμής της μετοχής της άνω του 7% ώστε η τρέχουσα αποτίμηση της αξίας της, ύψους 931,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, να ανέβει πάνω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Αυτές οι τέσσερις εταιρείες είναι με διαφορά οι μεγαλύτερες στην Γουόλ Στριτ και το μέγεθος τους έχει έναν τεράστιο αντίκτυπο στη συνολική κατεύθυνση της αγοράς. Μαζί, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 15% της στάθμισης του δείκτη S&P 500.

Η υπόλοιπη αγορά αποτελείται από εταιρείες που, στην καλύτερη περίπτωση, απέχουν μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τις αποτιμήσεις του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία των ΗΠΑ βάσει χρηματιστηριακής αξίας είναι η Facebook Inc., η οποία έχει σήμερα αποτίμηση ύψους 632,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η μεγαλύτερη εταιρεία εκτός των κλάδων τεχνολογίας και διαδικτύου είναι η Berkshire Hathaway στην έκτη θέση, με χρηματιστηριακή αξία περίπου 559 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η άνοδος της Alphabet είναι το τελευταίο από μια σειρά από θετικά βήματα για τη μητρική εταιρεία της Google. Από τον Ιούνιο, οι μετοχές έχουν ανέβει κατά 40% περίπου, με το ράλι να τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την αισιοδοξία αναφορικά με τις προοπτικές της εταιρείας για το 2020, ιδιαίτερα όσον αφορά τα έσοδα από διαφημίσεις. Η Alphabet θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου στις 3 Φεβρουαρίου.

Σε μια κίνηση που είναι ενδεικτική του ευρύτερου κλίματος για την Alphabet, η Evercore ISI αύξησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 1.600 δολάρια από τα 1.350 δολάρια, γράφοντας ότι αναμένει πως η εταιρεία θα συνεχίσει να «εδράζεται στην κυριαρχία της στη διαδικτυακή αναζήτηση και στη διαφήμιση σε βίντεο με το YouTube».

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, η Deutsche Bank αύξησε τη δική της τιμή-στόχο στα 1.735 δολάρια, γράφοντας ότι η μετοχή «διαπραγματεύεται εξαιρετικά φτηνά». Στο σκεπτικό της απόφασης αυτής αναφέρεται η προοπτική παρουσίασης νέων διαφημιστικών προϊόντων, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, και «η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στις δραστηριότητες της Alphabet στο cloud».