Η Amazon μεταξύ των πέντε εταιρειών που διάλεξε η ΕΚΤ για το ψηφιακό ευρώ

Η Amazon μεταξύ των πέντε εταιρειών που διάλεξε η ΕΚΤ για το ψηφιακό ευρώ
This picture taken on on October 22, 2019, shows a new Amazon warehouse, part of mobile robotic fulfilment systems also known as 'Amazon robotics', in Bretigny-sur-Orge, some 30kms south of Paris. (Photo by Philippe LOPEZ / AFP) Photo: AFP

Συνολικά επιλέχθηκαν πέντε εταιρείες από μία ομάδα 54 υποψηφίων.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός Amazon είναι μεταξύ των πέντε εταιρειών που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αναπτύξει ένα πρωτότυπο για το ψηφιακό ευρώ.

Η ισπανική CaixaBank, η γαλλική Worldline SA, η ιταλική Nexi S.p.A. και η EPI, μια κοινοπραξία τραπεζών και τρίτων αγοραστών, μαζί με την Amazon κέρδισαν την προσφορά για την ανάπτυξη πρωτοτύπων, με την κάθε εταιρεία να επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη ψηφιακή χρήση για το νόμισμα της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Bloomberg.

Οι πέντε εταιρείες επιλέχθηκαν από μια ομάδα 54 υποψηφίων που υπέβαλαν αιτήσεις τον Απρίλιο, ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.

“Στόχος αυτής της άσκησης δημιουργίας πρωτοτύπων είναι να ελεγχθεί πόσο καλά η τεχνολογία πίσω από ένα ψηφιακό ευρώ ενσωματώνεται με τα πρωτότυπα που αναπτύσσουν οι εταιρείες”, σημείωσε η ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ είναι πιθανό να είναι από τις πρώτες κεντρικές τράπεζες προηγμένων οικονομιών που θα εκδώσουν μια ψηφιακή μορφή του νομίσματός τους, με τους αξιωματούχους να δείχνουν ως πιθανή ημερομηνία κυκλοφορίας του τα μέσα αυτής της δεκαετίας.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διετή “φάση διερεύνησης” του σχεδίου για το ψηφιακό ευρώ και δεν έχει λάβει επίσημη απόφαση για το αν θα το κυκλοφορήσει.