Η Amazon σχεδιάζει να απολύσει 10.000 υπαλλήλους αυτή την εβδομάδα

Η Amazon σχεδιάζει να απολύσει 10.000 υπαλλήλους αυτή την εβδομάδα
An employee works at the parcel sorting hangar during the inauguration of first Belgian delivery center of US online retail giant Amazon in Antwerp, on November 3, 2022. (Photo by JONAS ROOSENS / BELGA / AFP) / Belgium OUT Photo: AFP
Ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon σχεδιάζει τις μεγαλύτερες περικοπές ανθρώπινου δυναμικού στην ιστορία της.

του Chris Morris

Η Amazon φέρεται να σχεδιάζει ένα τεράστιο κύμα απολύσεων στο εταιρικό και τεχνολογικό τμήμα της, που θα αποτελέσουν τις μεγαλύτερες περικοπές στην ιστορία της εταιρείας.

Οι New York Times αναφέρουν ότι η εταιρεία θα απολύσει περίπου 10.000 εργαζόμενους, κυρίως στον οργανισμό συσκευών. Αυτή είναι η μονάδα που φτιάχνει το Echo (και τον φωνητικό βοηθό Alexa), το Kindle και άλλα καταναλωτικά προϊόντα.

Άλλες περικοπές θα υπάρξουν στο τμήμα λιανικής και στο ανθρώπινο δυναμικό, ανέφεραν περαιτέρω οι Times, επικαλούμενοι άτομα με γνώση του θέματος. Συνολικά, η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, κυρίως ωρομίσθιους.

Η χρονική στιγμή των περικοπών, ακριβώς τη στιγμή που ξεκινά η εορταστική περίοδος αγορών, είναι ασυνήθιστη και δείχνει αυξανόμενους οικονομικούς φόβους μεταξύ των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.

Η Amazon θα είναι επίσης η πιο πρόσφατη μετοχή της ομάδας των FANG που θα μειώσει το εργατικό της δυναμικό. Η Meta απέλυσε την περασμένη εβδομάδα το 13% του προσωπικού της, περικόπτοντας περίπου 11.000 θέσεις. Το Netflix, τον Μάιο και τον Ιούνιο, έκοψε 450 θέσεις εργασίας, περίπου το 4% του εργατικού δυναμικού του. Και η Google έχει κλείσει τμήματα, συμπεριλαμβανομένων των Hangouts και Stadia, αλλά δεν έχει ανακοινώσει μαζικές απολύσεις μέχρι σήμερα.

Ο Έλον Μασκ, εντωμεταξύ, απέλυσε μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού του Twitter νωρίτερα αυτό το μήνα (σύμφωνα με πληροφορίες το μισό), μετά την αγορά του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Amazon αντιμετωπίζει δυσκολίες μετά την άνθιση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει υποχωρήσει, αλλά τα μοτίβα προσλήψεων της Amazon συνέχιζαν να αυξάνονται στα ύψη μέχρι πρόσφατα. Πριν από αυτές τις αναφερόμενες περικοπές, η εταιρεία είχε ανακοινώσει πάγωμα προσλήψεων, ενώ έκλεισε την υπηρεσία τηλε-υγείας και έκλεισε ή εγκατέλειψε δεκάδες αποθήκες καθώς και τοποθεσίες βιβλίων λιανικής.

Έως σήμερα, η μετοχή της εταιρείας έχει μειωθεί κατά 42%.

Πηγή: fortune.com