Η Amazon θέλει να στέλνει τις παραγγελίες σας χωρίς κουτί. Οι αγοραστές ανησυχούν ότι αυτό θα ενισχύσει τις κλοπές 

Η Amazon θέλει να στέλνει τις παραγγελίες σας χωρίς κουτί. Οι αγοραστές ανησυχούν ότι αυτό θα ενισχύσει τις κλοπές 
The Amazon delivery sign is seen on the exterior of the Amazon warehouse in Palmdale, California, on July 25, 2023. When they unionized, Amazon tried to get rid of them. In California, more than 80 delivery drivers are currently rebelling against the e-commerce giant, with a strike that could have major implications for the way it operates in the United States. For the past month, workers have been marching every morning in front of the warehouse in Palmdale, north of Los Angeles, to slow down the vans carrying the company's packages. (Photo by Robyn Beck / AFP) Photo: AFP
Η Amazon εξετάζει έναν νέο τρόπο για να παραδίδει τα πακέτα σας: χωρίς κουτί. 

Η τελευταία προσπάθεια του τιτάνα του ηλεκτρονικού εμπορίου να βελτιώσει την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της παράδοσης είναι η μείωση της συσκευασίας, συμπεριλαμβανομένου του συμβατικού χάρτινου κουτιού στο οποίο έρχονται οι περισσότερες παραγγελίες της. Εν τέλει, περισσότερες παραδόσεις θα φτάνουν στα κατώφλια των σπιτιών μόνο με τη συσκευασία του κατασκευαστή. Αλλά ενώ κάποιοι ανησυχούν ότι αυτή η αλλαγή θα σημάνει αύξηση στην κλοπή πακέτων, ίσως στην πραγματικότητα η κατάργηση του κουτιού να την αποτρέψει.

Τον τελευταίο χρόνο, η Amazon έχει περιορίσει τη συσκευασία προκειμένου να μειώσει το κόστος, να κάνει ταχύτερες παραδόσεις και να επιτύχει τους στόχους της για τη βιωσιμότητα. Το 2022, περίπου το 11% των αντικειμένων που παρέδωσε η εταιρεία στάλθηκαν χωρίς το κουτί με την υπογραφή της Amazon και αντ’ αυτού ήρθαν στις αρχικές τους συσκευασίες, σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας της Amazon.

«Η άποψη αρκετών ανώτερων στελεχών είναι ότι αυτό γίνεται όλο και πιο σημαντικό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Amazon για τις συσκευασίες και την καινοτομία Pat Lindner στη Wall Street Journal. «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την εταιρεία μας να κάνει το επόμενο βήμα στην καινοτομία που αφορά τη συσκευασία».

Οι χρήστες θα έχουν πάντα την επιλογή να προσθέσουν τη συσκευασία της Amazon στην παραγγελία τους χωρίς επιπλέον χρέωση κατά την ολοκλήρωση της παραγγελίας, αλλά η προεπιλογή θα είναι η αποστολή χωρίς κουτιά, ανέφερε η Amazon στο Fortune. Παρόλα αυτά, ορισμένοι καταναλωτές ανησυχούν ότι αυτή η αλλαγή θα οδηγήσει σε περισσότερες κλοπές των πακέτων τους.

Το 2022, εκτιμάται ότι 260 εκατομμύρια πακέτα εκλάπησαν από όλους τους εμπόρους, δηλαδή περίπου 50 εκατομμύρια περισσότερα από το προηγούμενο έτος, ανέφερε το CNBC. Και παρόλο που η αύξηση των πωλήσεων για τις ηλεκτρονικές αγορές επιβραδύνεται σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα της πανδημίας, θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της ανάπτυξης του λιανικού εμπορίου μέχρι το 2027, σύμφωνα με το Forbes.

Οι κλέφτες πακέτων συχνά διαπράττουν εγκλήματα ευκαιρίας, ελπίζοντας ότι τα μικρά κουτιά μπορεί να περιέχουν ακριβά αντικείμενα που θα μπορούσαν να μεταπωληθούν, όπως τηλέφωνα, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών ή υπολογιστές, σύμφωνα με την ADT Security Services. Εντωμεταξύ, ορισμένοι εγκληματίες έχουν απλώς μια παρόρμηση και κλέβουν για τη συγκίνηση. 

Ψυχολογικές έρευνες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη εν αναμονή μιας ανταμοιβής, και το απρόβλεπτο της ανταμοιβής αυτής αυξάνει στην πραγματικότητα την προσμονή και κατ’ επέκταση την ποσότητα της ντοπαμίνης που απελευθερώνεται.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ντοπαμίνη απελευθερώνεται όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει μια ανταμοιβή, αλλά στην πραγματικότητα η ντοπαμίνη απελευθερώνεται κατά την προσδοκία μιας ανταμοιβής», σύμφωνα με το Psychology Today.

Η πιθανότητα ένας κλέφτης να κλέψει ένα κουτί που περιέχει στην πραγματικότητα ένα πολύτιμο αντικείμενο είναι απρόβλεπτη, ειδικά όταν το αντικείμενο είναι κρυμμένο σε ένα χαρτόκουτο. Αλλά αυτό το απρόβλεπτο κάνει την «ανταμοιβή» του κλέφτη – τόσο την ντοπαμίνη που απελευθερώνεται στον εγκέφαλο όσο και την αντιληπτή αξία του ίδιου του αντικειμένου- πολύ μεγαλύτερη. Αν ένας κλέφτης μπορεί να δει εξ αρχής ότι ένα αντικείμενο που αποστέλλεται δεν αξίζει πολλά, ίσως αποτραπεί από το να το κλέψει.

Πηγή: Fortune