Η Amazon, το συμβόλαιο των 10 δισ. δολαρίων και το αμερικανικό Πεντάγωνο

Η Amazon, το συμβόλαιο των 10 δισ. δολαρίων και το αμερικανικό Πεντάγωνο
epa06689581 Amazon CEO Jeff Bezos attends the Axel Springer Award 2018, in Berlin, Germany, 24 April 2018. Amazon CEO Bezos, who also owns US newspaper 'Washington Post', is awarded with the Axel Springer Award. Axel Springer SE is one of the largest digital publishing houses in Europe and owner of numerous multimedia news brands. EPA/CLEMENS BILAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άλλη μια περίπτωση «περιστρεφόμενων θυρών» μεταξύ της αμυντικής βιομηχανίας και της κυβέρνησης των ΗΠΑ.  

της Polina Marinova

Το Fortune σε συνεργασία με την ProPublica, τον γνωστό μη κερδοσκοπικό οργανισμό ερευνητικής δημοσιογραφίας, δημοσίευσε μια σημαντική έρευνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στα ενδότερα του στρατιωτικο-τεχνολογικού συμπλέγματος του 21ου αιώνα.

Η έρευνα, με τίτλο «Πώς η Amazon και η Σίλικον Βάλεϊ γοήτευσαν το Πεντάγωνο», εστιάζει στο πρότζεκτ JEDI (Κοινή Εταιρική Αμυντική Υποδομή), που στόχο έχει να επιτρέψει στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να μεταφέρει τα συστήματα τεχνολογίας πληροφοριών του στο cloud.

Κρίσιμη λεπτομέρεια: το σχετικό συμβόλαιο έχει διάρκεια 10 ετών και είναι ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ιστορία εξηγεί πώς κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ένα ελάχιστα γνωστό συμβούλιο, την επιθετική πολιτική δράση κάποιων δισεκατομμυριούχων, και μπόλικο lobbying, για να αποκτήσουν πρόσβαση στο Πεντάγωνο. Ανεξάρτητα απ’ το ποιος θα κερδίσει το συμβόλαιο για το JEDI, ένας νικητής είναι ήδη γνωστός: η Σίλικον Βάλεϊ. Και το ερώτημα δεν είναι κατά πόσο θα υπάρξει κάποιος τεχνολογικός κολοσσός που θα φύγει με τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο χέρι, αλλά το ποιος θα είναι αυτός.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα:

Υπάρχουν σίγουρα οφέλη. Οι τεχνολογικές υποδομές του Πενταγώνου πρέπει οπωσδήποτε να εκσυγχρονιστούν. Αλλά υπάρχει κι ένα τίμημα. Η Σίλικον Βάλεϊ πίεσε το Πεντάγωνο να υιοθετήσει την τεχνολογία της και τη νοοτροπία τύπου «προχωράω γρήγορα και δεν υπολογίζω τίποτα» που τη χαρακτηρίζει. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με συνεντεύξεις με πάνω από 35 νυν και πρώην αξιωματούχους του Υπουργείο Άμυνας και στελέχη του τεχνολογικού κλάδου, είναι εσωτερικές διαμάχες και μια προβληματική διαδικασία που συνδυάζει το hype της τεχνολογίας με τον δεοντολογικό …βούρκο του φαινομένου των περιστρεφόμενων θυρών μεταξύ της βιομηχανίας και της κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον.

Το πρότζεκτ βρίσκεται στο επίκεντρο κατηγοριών για μεροληψία υπέρ της Amazon, η οποία θεωρείται το φαβορί για να κερδίσει το συμβόλαιο. Μάλιστα, η Oracle υπέβαλλε αγωγή, την οποία και έχασε. Παράλληλα, «τρέχει» και μια έρευνα από τον γενικό επιθεωρητή του Πενταγώνου.

Η κριτική εστιάζει στις ενέργειες πολλών υπαλλήλων του Υπουργείου Άμυνας οι οποίοι στο παρελθόν απασχολούνταν άμεσα ή έμμεσα από την Amazon και μετά από το Πεντάγωνο επέστρεψαν στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτοί οι υπάλληλοι βρέθηκαν πολύ κοντά στον πρώην υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, James Mattis, και βοήθησαν τον Jeff Bezos και άλλα στελέχη της Amazon να αποκτήσουν πρόσβαση στον Mattis σε άτυπα πλαίσια – ευκαιρία που δεν έχουν οι περισσότεροι πάροχοι αμυντικού εξοπλισμού.

«Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό παράδειγμα του φαινομένου των περιστρεφόμενων θυρών μεταξύ αξιωματούχων του Πενταγώνου και εταιρειών αμυντικού υλικού. Το φαινόμενο ήταν ανέκαθεν προβληματικό αλλά έχει χειροτερέψει υπό την κυβέρνηση Trump» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Charles Tiefer, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης.