Οι Αμερικάνοι καταναλωτές αρχίζουν να …σφίγγουν το ζωνάρι – κι αυτό είναι κακά νέα για το Big Tech

Οι Αμερικάνοι καταναλωτές αρχίζουν να …σφίγγουν το ζωνάρι – κι αυτό είναι κακά νέα για το Big Tech
epa07269324 An online shopper browses shopping deals from the Amazom mobile app in Taipei, Taiwan, 05 September 2018 (reissued 08 January 2019). Reports on 08 January 2019 state Amazon has reached the world's most valuable company status at the close of US stock markets on Monday, 07 January 2019. Amazon eclipsed Microsoft's market value of 789 billion USD and rose to the top of list with 797 billion USD in market value. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Jacob Carpenter

Η αρχή του 2022 ήταν βίαιη για τη Wall Street, αλλά η Main Street (οι εταιρείες λιανικής) αποδείχθηκε εκπληκτικά ανθεκτική φέτος.

Παρόλη την οικονομική αναταραχή που μας περιβάλλει – υψηλός πληθωρισμός, αυξανόμενα επιτόκια, τιμές-ρεκόρ στην τιμή της βενζίνης, πτώση του χρηματιστηρίου – οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν ισχυρές. Οι Αμερικανοί ήταν πρόθυμοι να συνεχίσουν να ξοδεύουν χρήματα για smartphones, υπολογιστές και διαμοιρασμό διαδρομών – ακόμη κι αν αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τις αποταμιεύσεις τους ή να βάλουν μια πιστωτική κάρτα.

Αυτή η κατάσταση όμως ίσως έχει αρχίσει να αλλάζει.

Καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προετοιμάζεται για την ανακοίνωση μιας ενδεχομένως σημαντικής αύξησης των επιτοκίων, νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές θα αρχίσουν να γίνονται πιο …τσιγκούνηδες τους επόμενους μήνες. Οποιαδήποτε σημαντική περικοπή θα επιβαρύνει σίγουρα τις εταιρείες τεχνολογίας που τρέφονται από τις δαπάνες αυτές, με μια επίδραση trickle-down (διάχυσης) που πιθανότατα θα γίνει αισθητή από τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με εμπορικές-καταναλωτικές δραστηριότητες.

Το πιο ανησυχητικό σημάδι μέχρι σήμερα έφτασε το πρωί της Τετάρτης, όταν το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν την πρώτη επιβράδυνση των εγχώριων λιανικών πωλήσεων φέτος. Οι δαπάνες για αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά είδη και ηλεκτρονικό εμπόριο μειώθηκαν, ενώ οι δαπάνες για καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα είδη παντοπωλείου και η βενζίνη, αυξήθηκαν.

«Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ζήτηση των Αμερικανών για καταναλωτικά αγαθά υποχωρεί, γεγονός που θα μπορούσε να αντανακλά τον αντίκτυπο του ταχύτερου πληθωρισμού των τελευταίων 40 ετών ή τη μεγαλύτερη προτίμηση για δαπάνες σε υπηρεσίες όπως τα ταξίδια και η ψυχαγωγία», ανέφερε το Bloomberg. «Καθώς οι πιέσεις των τιμών εδραιώνονται περισσότερο στην οικονομία, οι δαπάνες πιθανότατα θα υποχωρήσουν είτε λόγω των υψηλότερων τιμών, είτε λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, είτε και των δύο».

Μια άλλη ζοφερή ένδειξη αυτή την εβδομάδα ήρθε με τη μορφή μειωμένων στόχων τιμών για την Apple, τον παγκόσμιο κολοσσό λιανικής πώλησης. Αν και παραμένουν αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Apple, οι αναλυτές της Deutsche Bank και της Morgan Stanley περιόρισαν τις προσδοκίες τους για την εταιρεία, επικαλούμενοι ανησυχίες για τις πωλήσεις.

«Οι προθέσεις των καταναλωτών ως προς τις δαπάνες γίνονται πιο επιφυλακτικές, ακόμη και για τους high-end καταναλωτές», έγραψε σε σημείωμά του ο αναλυτής της Morgan Stanley, Erik Woodring, σύμφωνα με τη Barron’s.

Η υποχώρηση δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ. Το Bloomberg ανέφερε αργά την Τρίτη ότι οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας μειώθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση τον Μάιο, καθώς τμήματα της χώρας επανέρχονται από τα lockdown για τον COVID. Το MarketWatch ανέφερε επίσης νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 1,3% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο, μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση.

Πηγή: Fortune.com