Οι Αμερικανικές εταιρείες απέλυσαν 22 εκατομμύρια άτομα τον περασμένο μήνα. Η Ευρώπη επέλεξε ένα διαφορετικό δρόμο

Οι Αμερικανικές εταιρείες απέλυσαν 22 εκατομμύρια άτομα τον περασμένο μήνα. Η Ευρώπη επέλεξε ένα διαφορετικό δρόμο
epa08364951 A man in a mask crosses 6th avenue in New York, New York, USA, 15 April 2020. New York Governor announced plans to issue an executive order that will require everyone to wear a mask or face covering while in public. Restrictions requiring the shut down of all non-essential businesses are still in place around the United States to stop the spread of the highly-contagious coronavirus which are having massive economic implications. Politicians and public health officials are begining to suggest plans for lifting some rules in an effort to get parts of the economy going again; many health officials are worried this will lead to another spike in COVID-19 cases. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Adrian Croft

Όπως οι περισσότερες βρετανικές εταιρείες, η εταιρεία Volcano Coffee Works παρακολουθούσε, ανήμπορη να αντιδράσει, την οικονομική κατάρρευση στις αρχές Μαρτίου, όταν η χώρα άρχισε να λαμβάνει μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Συνολικά 31 άτομα εργάζονται στην επιχείρηση. «Αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη για αυτούς τους ανθρώπους», λέει η υπεύθυνη του τμήματος προϊόντων καφέ της εταιρείας, Emma Loisel. «Είμαστε μια πραγματική οικογενειακή επιχείρηση όπου όλοι έχουν εργαστεί πολύ σκληρά για να χτίσουν αυτό που έχουμε. Αν χαθεί αυτό, θα ήταν μια πραγματική τραγωδία».

Η τραγωδία απεφεύχθη. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, το 80% των μισθών, έως 2.500 λίρες το μήνα ανά υπάλληλο, καλύπτονται από το κράτος για επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό, σε ένα από τα πιο γενναιόδωρα πακέτα βοήθειας οπουδήποτε στον αναπτυγμένο κόσμο.

Η ελπίδα είναι να κρατηθεί η ανεργία σε χαμηλά επίπεδα και να μην εκτιναχθεί, όπως συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου 22 εκατομμύρια Αμερικανοί κατέθεσαν αίτημα για επίδομα ανεργίας τον προηγούμενο μήνα, ωθώντας το πραγματικό ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ στο 17,9%, ποσοστό που έχει να καταγραφεί από τη Μεγάλη Ύφεση.

Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα της ανεργίας είναι πιθανό να είναι λιγότερο σοβαρά και λιγότερο παρατεταμένα σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης. Υπάρχει ένας απλός λόγος γι’ αυτό: οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλύπτουν το σύνολο ή μέρος των μισθών εκατομμυρίων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που διαφορετικά θα είχαν απολυθεί λόγω της κρίσης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι η ανεργία των ΗΠΑ θα αυξηθεί από το 3,7% του 2019 – το οποίο ήταν σημαντικά χαμηλότερο από τη ζώνη του ευρώ – σε 10,4% το 2020, αντίστοιχο με εκείνο των 19 χωρών της ευρωζώνης. Το 2021, προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα έχουν υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από την ευρωζώνη.

Το ποσοστό που θα φτάσει η ανεργία στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι μη προβλέψιμο. Ένας οικονομολόγος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σεντ Λούις, ο Miguel Faria-e-Castro, έκανε μια πρόχειρη εκτίμηση ότι 47 εκατομμύρια Αμερικανοί ενδέχεται να απολυθούν, προκαλώντας αύξηση της ανεργίας στο 32% το δεύτερο τρίμηνο.

Το Πρόγραμμα Προστασίας των Μισθών στις ΗΠΑ, το οποίο παρέχει δάνεια δυνάμει διαγραπτέα σε μικρές επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εάν οι εταιρείες διατηρήσουν τους εργαζομένους τους, είναι «ουσιαστικά παρόμοιο» με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αν και τα βήματα που πρέπει να περάσουν οι εταιρείες είναι ελαφρώς πιο περίπλοκα και ακολουθεί διαφορετική στόχευση, λέει ο καθηγητής οικονομικών στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Νικόλας Οικονομίδης.

Το συνολικό πακέτο τόνωσης, 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει μέτρα για την κάλυψη της ασφαλιστικής κάλυψης των ανέργων, ανέρχεται περίπου στο 10% του ΑΕΠ και γίνεται συζήτηση για την αύξηση του, «ενώ στη ζώνη του ευρώ συζητούν για 500 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι λιγότερο από το 5% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ», προσθέτει.