«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Η περιοδεύουσα έκθεση επιδιώκει να καταγράψει την προσπάθεια του ανθρώπου, στο πέρασμα των αιώνων, να αναζητήσει το Ωραίο και να το εντάξει στην καθημερινότητά του.

Τον πρώτο σταθμό της περιοδεύουσας έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ), η οποία στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Μουσείο Αργυροτεχνίας (Ιωάννινα) και στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Τήνος) του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου.

Η περιοδεύουσα έκθεση ακολουθεί το σκεπτικό της ομότιτλης μεγάλης περιοδικής έκθεσης, που θα εγκαινιαστεί τον Μάιο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και επιδιώκει να καταγράψει τη συνεχή προσπάθεια του ανθρώπου, στο πέρασμα των αιώνων, να αναζητήσει το Ωραίο και να το εντάξει στην καθημερινότητά του, αποτυπώνοντάς το σε έργα τέχνης, αντικείμενα καλλωπισμού και σκεύη καθημερινής χρήσης.

Στο πλαίσιο της διετούς συνεργασίας του ΕΑΜ με το ΠΙΟΠ, επιλέχθηκαν σαράντα αρχαιότητες από τις Συλλογές του ΕΑΜ, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους, αρκετές από τις οποίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό και συνιστούν σύντομα σχόλια-αναφορές σε κάποιες από τις όψεις του Ωραίου.

 

Σημειώνεται ότι το κριτήριο επιλογής τους βασίστηκε στις θεματικές των μουσείων του ΠΙΟΠ, που θα φιλοξενήσουν την περιοδεύουσα έκθεση. Συνεπώς, στη Σπάρτη προβάλλεται ο καλλωπισμός του σώματος με έλαια και αρώματα, στα Ιωάννινα θα πρωταγωνιστούν τα περίτεχνα κοσμήματα, ενώ στην Τήνο θα αναδεικνύονται μαρμάρινα έργα του Κυκλαδικού πολιτισμού.

«Σήμερα, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας και ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία στον κόσμο: Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο», υπογράμμισε στην ομιλία της η πρόεδρος του ΠΙΟΠ κ. Σοφία Στάϊκου, η οποία χαιρέτισε τα εγκαίνια της έκθεσης και τόνισε ότι «το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, υπηρετεί εδώ και χρόνια, με αφοσίωση, σταθερότητα, αίσθημα ευθύνης και αγάπη τον πολιτισμό, ενώ η συνεργασία του Ιδρύματος με το εθνικό αρχαιολογικό μουσείο επιβεβαιώνει περίτρανα τις δυνατότητες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα όταν γίνονται συνοδοιπόροι».

Αναφερόμενη στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, η κ. Στάικου επεσήμανε: «Το Πολιτιστικό Ίδρυμα είναι ένας κατ’ εξοχήν εξωστρεφής οργανισμός με ανοιχτούς ορίζοντες και πίστη στις συνέργειες. Την πεποίθηση αυτή την αποδεικνύουν όλες μας οι δράσεις από την πρόσφατη συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας έως τη σημερινή».

Σύμφωνα με την κ. Στάϊκου, η έκθεση θα ταξιδέψει το 2019 σε δυο ακόμη Μουσεία του ΠΙΟΠ, στο Βόλο και τη Χίο.

Απώτερος στόχος της συνεργασίας μεταξύ του ΕΑΜ και του ΠΙΟΠ είναι οι εκθέσεις αυτές στην ελληνική περιφέρεια να λειτουργήσουν ως «δορυφόροι» του πρώτου μουσείου της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να απολαύσουν έργα-τεκμήρια του αρχαιοελληνικού πολιτισμού από τις μοναδικές συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.