Η Amundi προειδοποιεί: Ήρθε η ώρα να μειώσετε την έκθεσή σας στις αγορές

Η Amundi προειδοποιεί: Ήρθε η ώρα να μειώσετε την έκθεσή σας στις αγορές
Traders work on the floor of the New York Stock Exchange June 15, 2022 in New York as the US Federal Reserve announces a hike in interest rates. - he Federal Reserve announced the most aggressive interest rate increase in nearly 30 years, raising the benchmark borrowing rate by 0.75 percentage points on June 15 as it battles against surging inflation. The Fed's policy-setting Federal Open Market Committee reaffirmed that it remains "strongly committed to returning inflation to its 2 percent objective" and expects to continue to raise the key rate. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP) Photo: AFP

Ισχυρή σύσταση για μείωση της έκθεσης των επενδυτών στις αγορές μετοχών απευθύνει η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων στην Ευρώπη, η Amundi, που όπως επισημαίνει σταδιακά θα αρχίσει να λαμβάνει πιο αμυντικές θέσεις καθώς το μακροοικονομικό ρίσκο και ο κίνδυνος για τα κέρδη αυξάνονται…

Βάσει του τρέχοντος περιβάλλοντος που διαμορφώνει η hawkish νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και των ζοφερών προοπτικών της παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας, η Amundi, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 2 τρισ. δολαρίων, αναφέρει πως οι μετοχές αναμένεται να υποστούν πιέσεις…

Μάλιστα, το εν λόγω κάλεσμα απηχεί τις απόψεις της BlackRock και της Morgan Stanley, οι αναλυτές των οποίων έχουν προειδοποιήσει για πτώση στις μετοχές.

«Είναι καιρός να μειώσουμε την έκθεση σε μετοχές και να γίνουμε πιο αμυντικοί» δήλωσε ο Vincent Mortier, επικεφαλής επενδύσεων του ομίλου Amundi, σε ενημερωτικό σημείωμά του για την κατανομή περιουσιακών στοιχείων τον Σεπτέμβριο. 

Παρότι μια παγκόσμια ύφεση μπορεί να αποφευχθεί, μετά το πρόσφατο ράλι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν θετική στάση στις αγορές μετοχών» συμπληρώνει.

Η διεθνής συγκυρία

Η αρνητική θέση που λαμβάνει η Amundi οφείλεται, αν μη τι άλλο, στη διεθνή συγκυρία:

Ο ενεργειακός εφοδιασμός αυξάνει τους κινδύνους ύφεσης, η κρίση του κόστους διαβίωσης πλήττει την Ευρώπη, ενώ η ανάπτυξη της Κίνας παραπαίει λόγω της χαμηλότερης ζήτησης και των τοπικών lockdown.

Την ίδια στιγμή, οι κεντρικές τράπεζες, όπως η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυστηροποιούν τη νομισματική πολιτική, δίνοντας προτεραιότητα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, παρά στην προστασία της οικονομικής ανάπτυξης.

Σε περιφερειακό επίπεδο, ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων διατηρεί την προτίμησή του για μετοχές των ΗΠΑ αντί της Ευρώπης, με βάση μια πιο ανθεκτική οικονομία.

Πέρα από τα παραπάνω, ο αναλυτής της Amundi ευνοεί τις βασικές και αμυντικές βιομηχανίες, καθώς τα κέρδη θα μπορούσαν να γυρίσουν στο μείον το 2023.

Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει 18% φέτος, ενώ ο Stoxx Europe 600 υποχωρεί περίπου 26% σε όρους δολαρίου, κυρίως λόγω της ισχύος του νομίσματος των ΗΠΑ.

«Με τη συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους, τους καταναλωτές και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, υπάρχει ένα όριο στην ισχύ των τιμών και στην ανάπτυξη» έγραψε ο Mortier.

Δεδομένου του υψηλότερου κινδύνου ύφεσης, ο αναλυτής είπε ότι τα κρατικά ομόλογα «αξίζουν να εξεταστούν» ως επενδυτική λύση, καθώς οι αποδόσεις είναι πλέον πιο ελκυστικές.

Παραμένει ωστόσο επιφυλακτικός όσον αφορά τους τίτλους υψηλής απόδοσης.