Η ανάγνωση, ο χορός και οι παρέες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η ανάγνωση, ο χορός και οι παρέες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη
(Ξένη δημοσίευση). Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει στιγμιότυπο από τις πρόβες της παράστασης σύγχρονου χορού που συμμετέχουν μαθητές 10 σχολείων της Αθήνας και των Χανίων και που επιβεβαιώνει με τον πιο δημιουργικό τρόπο ότι ο χορός ενώνει... στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.Το Dancing to Connect δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ χορού για εφήβους· είναι ένας θεσμός τον οποίο συνέλαβε και θεμελίωσε η ομάδα Battery Dance Company της Νέας Υόρκης, που φέρνει κοντά νέους ανθρώπους για να μάθουν τι είναι σύγχρονος χορός, πώς να απελευθερώνουν το δυναμικό και τη φαντασία τους και, πάνω από όλα, πώς να συνεργάζονται και να δουλεύουν ομαδικά.Ημερομηνίες παραστάσεων: Χανιά: Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018Αθήνα: Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 (όλα τα σχολεία μαζί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης). Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ/ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

Η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι ένας ωραίος τρόπος χαλάρωσης, αλλά οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δραστηριότητες αναψυχής, όπως η γιόγκα και η ενασχόληση με τα αγαπημένα πρόσωπα, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να εκδηλώσει άνοια, μια ασθένεια που πλήττει περισσότερα από 55 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.

Αν και η μελέτη δεν περιελάμβανε καμία νέα έρευνα, οι ειδικοί εξέτασαν 38 προηγούμενες μελέτες από όλο τον κόσμο, οι οποίες παρατήρησαν συνολικά 2 εκατομμύρια ανθρώπους που δεν είχαν άνοια. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον τρία χρόνια και 74.700 άτομα εμφάνισαν άνοια, η οποία αποτελεί σήμερα την έβδομη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ όλων των ασθενειών.

Στις μελέτες, οι συμμετέχοντες ανέφεραν οι ίδιοι τις δραστηριότητες αναψυχής τους, οι οποίες ορίστηκαν ως «εκείνες στις οποίες οι άνθρωποι ασχολούνται για ευχαρίστηση ή ευημερία» και χωρίστηκαν σε πνευματικές, σωματικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Όσοι συμμετείχαν σε τέτοιες δραστηριότητες είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με όσους δεν συμμετείχαν.

Οι διανοητικές δραστηριότητες, όπως το διάβασμα ή το γράψιμο για ευχαρίστηση, το παίξιμο παιχνιδιών ή μουσικών οργάνων, η κατασκευή χειροτεχνίας – ακόμη και η παρακολούθηση τηλεόρασης – είχαν τα περισσότερα οφέλη, καθώς τα άτομα που ασχολούνταν με αυτές τις δραστηριότητες είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Υπάρχουν επίσης έρευνες που δείχνουν ότι η διγλωσσία μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων της άνοιας, προσθέτοντας στα οφέλη της εκμάθησης μιας νέας γλώσσας το να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας ενεργό και να προωθήσετε την υγιή γήρανση.

«Η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας εμπλέκει και διεγείρει πολλά διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου σας και ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων οδών και συνδέσεων μεταξύ τους», λέει η Philippa Wentzel, επικεφαλής της ομάδας προγραμμάτων σπουδών της Lingoda, μιας διαδικτυακής σχολής ξένων γλωσσών. «Όπως ακριβώς η σωματική άσκηση αλλάζει το σώμα μας, έτσι και η πνευματική άσκηση που συνεπάγεται η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας αλλάζει τις δομές του εγκεφάλου μας».

Όσοι ασχολούνταν με σωματικές δραστηριότητες, όπως περπάτημα, τρέξιμο, γιόγκα, αθλήματα, ποδηλασία, χορό και ομαδικά μαθήματα άσκησης, είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Όσοι συμμετείχαν σε κοινωνικές δραστηριότητες που περιλάμβαναν την επικοινωνία με άλλους, όπως η παρακολούθηση μαθημάτων, ο εθελοντισμός, η επίσκεψη σε συγγενείς ή φίλους ή η παρακολούθηση εκκλησιαστικής λειτουργίας, είχαν 7% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Αν και η ηλικία είναι ο πιο κοινός παράγοντας κινδύνου για την άνοια, η εμφάνισή της μπορεί επίσης να επηρεαστεί από την υγεία της καρδιάς και τη σωματική δραστηριότητα. Τα συμπτώματα της άνοιας περιλαμβάνουν λήθη, σύγχυση και δυσκολία στην επικοινωνία. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι δραστηριότητες αναψυχής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου, να περιορίσουν την κολπική μαρμαρυγή και να επηρεάσουν θετικά τη συνολική ευημερία ενός ατόμου, σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Lin Lu, Ph.D., από το Έκτο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.

«Αν και οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη καταλήξει στην ακριβή στρατηγική που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κάποιος για να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να αρχίσουμε να ενσωματώνουμε στην καθημερινή μας ζωή σήμερα και που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης», λέει η Heather Snyder, Ph.D., αντιπρόεδρος ιατρικών και επιστημονικών σχέσεων της Alzheimer Association. «Η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά, η τακτική άσκηση και η διατήρηση της γνωστικής δραστηριότητας είναι μόνο μερικά από αυτά. Βρείτε κάτι που σας αρέσει να κάνετε και εστιάστε σ’ αυτό».

Πηγή: Fortune.com