Οι αναλυτές προειδοποιούν: Προετοιμαστείτε για μια «μαύρη Δευτέρα» σε όλα τα Χρηματιστήρια

Οι αναλυτές προειδοποιούν: Προετοιμαστείτε για μια «μαύρη Δευτέρα» σε όλα τα Χρηματιστήρια

Η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου ίσως συνοδευτεί από μια ακόμη σημαντική πτώση των μεγαλύτερων χρηματιστηριακών δεικτών.

Η ιστορία τη θέλει να είναι η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου. Εκτός όμως από αυτό, η Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ίσως αποτελέσει μια ακόμη «μαύρη» μέρα για τις παγκόσμιες αγορές. Άλλωστε το έδαφος προετοιμάστηκε ήδη στα χρηματιστήρια των χωρών του Κόλπου, όπου η πτώση έφτασε το 6%.

Αιτία των εξελίξεων αποτελεί κατά κύριο λόγο η επάνοδος του Ιράν στις παγκόσμιες αγορές μετά την άρση του εμπάργκο από ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά και η αστάθεια στην τιμή του πετρελαίου που δεν λέει να σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, γνωρίζοντας διαρκώς νέα ιστορικά χαμηλά για την τελευταία επταετία.

Μάλιστα, οι περισσότεροι οίκοι έσπευσαν τις προηγούμενες ώρες να δημοσιοποιήσουν reports – καμπανάκια κινδύνου για τους πελάτες τους με ανοικτές θέσεις στις χρηματαγορές. Πιο δηκτική όλων η ελβετική UBS που ξεκάθαρα προειδοποιεί ενόψει του ανοίγματος των αγορών: «Επενδυτές προσοχή αγοράστε χρυσό, έρχεται πτώση 30% στις μετοχές, ο 7ετής ανοδικός κύκλος στις αγορές έκλεισε».

Ανάλογες δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία των αγορών, ήδη από την συνεδρίαση που θα ανοίξει το πρωί της Δευτέρας, έχουν προς το παρόν δημοσιοποιήσει οι αναλυτές των Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America-Merrill Lynch, BlackRock, Societe Generale, Standard Chartered, αλλά και οι χρήστες της πλατφόρμας ηλεκτρονικών συναλλαγών του Bloomberg που έντρομοι παρακολούθησαν νωρίτερα την Κυριακή τις αγορές των αποκαλούμενων «πετρελαϊκών μοναρχιών» του Κόλπου να σημειώνουν μεγαλειώδη «βουτιά», στον απόηχο πάντα της συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν για άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Την Κυριακή ο Γενικός Δείκτης της Σαουδικής Αραβίας Tadawul βούλιαξε κατά 7,2% αγγίζοντας χαμηλά του 2011 ενώ ο δείκτης ADX στο Αμπού Ντάμπι εισήλθε και επίσημα σε bear market με απώλειες άνω του 5,4%.