Η αναμενόμενη επιστροφή των Public στην κερδοφορία και ο απόηχος των capital controls

Η αναμενόμενη επιστροφή των Public στην κερδοφορία και ο απόηχος των capital controls

Αύξηση πωλήσεων +26% για το 2015 σε Ελλάδα και Κύπρο καταγράφουν τα Public.

Σημαντική αύξηση των πωλήσεων τους +26%, παρουσίασαν τα Public, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, η μεγαλύτερη αλυσίδα πολυκαταστημάτων τεχνολογίας και ψυχαγωγίας στην Ελλάδα, στο 11μηνο του 2015. Η πορεία της εταιρίας παρουσιάστηκε σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας, Χρήστο Καλογεράκη,  να εκφράζει την ικανοποίησή του για την πορεία των οικονομικών μεγεθών στον απόηχο των capital controls. Ο ίδιος τόνισε πως αρχικός  στόχος ήταν να κλείσουν φέτος τα καταστήματά Public με ρυθμούς ανάπτυξης 21%, στόχος ο οποίος ξεπεράστηκε, αφού βασει των στοιχείων που διαθέτουν, το συντηρητικό σενάριο κάνει λόγο για αύξηση τζίρου 26% που αντιστοιχεί σε πάνω από 222 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενος στα capital controls ο κ. Καλογεράκης τόνισε πως τα Public απορρόφησαν τους κραδασμούς, δεν προέβησαν σε απολύσεις και διατήρησαν τα αποθέματα προϊόντων κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. “Έπρεπε να δείξουμε αποφασιστηκότητα. Στα capital controls εμείς πληρώσαμε 4 ημέρες νωρίτερα τους εργαζομένους μας και δεν καταγράψαμε έλλειψη προϊόντων σε καμια από τις βασικές μας κατηγοριες. Παράλληλα, παρά τις δυσκολίες εκείνου του διαστήματος εξυπηρετήσαμε 100.000 special παραγγελίες πελατών που ζητούσαν να τους φέρουμε πράγματα από το εξωτερικό. Δεν σας κρύβω πως παρατηρήσαμε μια μη φυσιολογική ζήτηση σε ακριβές συσκευές, γεγονός που αποδόθηκε στο ότι οι πελάτες φοβήθηκαν μη τυχόν και χάσουν τα χρήματά τους και έσπευσαν να τα επενδύσουν σε τέτοιου είδους αγορές. Η εμπειρία μας από την κυπριακή αγορά μας βοήθησε να ανταπεξέλθουμε”.

Στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων του 2015, συνέβαλε μεταξύ άλλων και η στρατηγική επιλογή των Public να ενισχύσουν το υπάρχον πρoϊοντικό τους χαρτοφυλάκιο με την είσοδό τους και στην αγορά των εποχικών προϊόντων σε επιλεγμένες κατηγορίες,  στρατηγική που αναμένεται να εξελιχθεί περαιτέρω και μέσα στο 2016. Επιπρόσθετα, στα  πετυχημένα αποτελέσματα της εταιρίας σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η επένδυσή της σε ένα μεγάλο πλάνο ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της. Σήμερα, τα καταστήματα Public απασχολούν 1.500 εργαζόμενους στα 48 καταστήματά τους σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ για την περίοδο των Χριστουγέννων, το προσωπικό της εταιρίας ενισχύεται,  με την πρόσληψη  417 νέων εποχικών υπαλλήλων. “Στόχος μας για το 2015 ήταν να αυξήσουμε το μερίδιο αγοράς μας σε όλες τις κατηγορίες και το πετύχαμε. Το εμπορικό πλάνο δούλεψε , αλλά χρειάστηκε να τροποποιηθεί γιατί κανείς δεν πίστευε ότι θα έρθουν στη χώρα τα capital controls. Τον Ιούλιο δεν πουλήθηκε ούτε ένα βιβλίο. Η πτώση που σημειώθηκε ήταν της τάξης του 30% – 50%. Ο κόσμος ακύρωνε τις διακοπές του και μαζί με αυτές έπεφταν και οι πωλήσεις των βιβλίων”.

Πρόσθεσε δε πως η αγορά του βιβλίου θα παραμείνει στα ιδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή σε πωλήσεις ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ και πως τα Public θα συνεχίσουν να επενδύουν σε αυτή, αφού εκτιμούν ότι δεν θα σημειώσει πτώση. “Στο εξωτερικό σε περιόδους κρίσης παρατηρειται το φαινόμενο μείωσης της τηλεθέασης και αύξησης της αγοράς βιβλίων. Δυστυχώς στην Ελλάδα συνέβη το αντίθετο και εμείς προσπαθούμε να το αλλάξουμε. Φέτος εκτιμούμε ότι ο αριθμός των βιβλίων που πωλούνται στα καταστήματά μας θα αγγίξει τα 3,5 εκατομμύρια, με ένα μερίδιο αγοράς 20%”.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Καλογεράκη, οι πωλήσεις στα tablets και τα notebooks παραμένουν αβέβαιες, ενώ απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα από τις πωλήσεις των wearables. “Πριν από δύο χρόνια λέγαμε ότι τα wearables θα “σκίσουν” στην ελληνική αγορά, κάτι που ακόμα και σήμερα δεν βλέπουμε να συμβαίνει, καθώς ο καταναλωτής λαμβάνει υπόψη τόσο την τιμή όσο και τη χρήση”.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την αρνητική κερδοφορία της εταιρείας και πότε βλέπει αλλαγή προσήμου, ο κ. Καλογεράκης τόνισε πως η εταιρεία καταγράφει τα τελευταία 10 χρόνια ζημιές διότι στόχος της διοίκησης είναι η επένδυση στην ανάπτυξη της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα. “Το 2016, αν όλα πάνε καλά, περιμένουμε λειτουργική κερδοφορία. Ο δανεισμός μας από τα 78 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2011 σήμερα διαμορφώνεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ, ποσό μικρό εάν αναλογιστείς κανείς τους τζίρους της εταιρείας”. Σημειώνεται, πως τα Public αποτελούν τη #1 επιλογή των καταναλωτών για τις κατηγορίες βιβλίο, μουσική, ταινίες και gaming, ενώ φέτος τα Public κατέκτησαν και την #1 θέση σε πωλήσεις συσκευών κινητής τηλεφωνίας και αξεσουάρ, ανάμεσα στις αλυσίδες λιανικής της εγχώριας αγοράς.

Την υψηλή θέση που κατέχουν τα Public στην προτίμηση των καταναλωτών επιβεβαιώνει και η συνεχής διεύρυνση της επισκεψιμότητας των καταστημάτων. Η Διοίκηση της εταιρίας εκτιμά ότι το 2015 οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν τους 25 εκατ. στα φυσικά της καταστήματα, αυξημένοι κατά 25% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Με αντίστοιχη δυναμική κινείται και η βάση των online επισκεπτών των e-shop της εταιρίας με τους επισκέπτες να ξεπερνούν τα 32 εκ., αυξημένοι κατά 30% συγκριτικά με το 2014.

Καταλύτη για τη συνεχή ισχυροποίηση της θέσης και την αύξηση των οικονομικών μεγεθών των Public, αποτελεί επιπλέον και η ξεκάθαρη στρατηγική της εταιρίας που δίνει έμφαση στον πελάτη επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες προς όφελός του. Χαρακτηριστικά, εντός του 2015, τα καταστήματα υλοποίησαν την εφαρμογή Τζίνι, που αλλάζει τα δεδομένα στην εξυπηρέτηση των πελατών. Το Τζίνι ενημερώνει real time τους πωλητές των καταστημάτων για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων επιτρέποντάς τους να αφιερώνουν ακόμη περισσότερο χρόνο στην εξυπηρέτηση των πελατών. Η ανάπτυξη της εφαρμογής αποτελεί πρωτοβουλία της εσωτερικής  έμπειρης ομάδας καινοτομίας του τμήματος IT της εταιρίας.”Η Υπηρεσία Τζίνι δίνει την δυνατότητα στον πωλητή να μπορεί να ελέγχει, ανά πάσα ώρα και στιγμή, μέσω tablet τα αποθέματα που υπάρχουν στο εκάστοτε κατάστημα και να έχει πλήρη εικόνα των εμπορευμάτων στην αποθήκη”.

Τελος ο κ. Καλογεράκης αποκάλυψε πως χθες κλείστηκε μια σημαντική συμφωνία στο κομμάτι του ήχου και πως προσεχώς αναμένεται να “πέσουν” οι υπογραφές μεταξύ της διοίκησης των Public και γνωστής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον εν λόγω κλάδο, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το όνομά της.