Η ανάβαση στα Ιμαλάια έγινε ακόμα πιο δύσκολη – Γιατί το Νεπάλ θέλει μόνο έμπειρους ορειβάτες στα 7.000 μέτρα;

Η ανάβαση στα Ιμαλάια έγινε ακόμα πιο δύσκολη – Γιατί το Νεπάλ θέλει μόνο έμπειρους ορειβάτες στα 7.000 μέτρα;
Photo:
Τουλάχιστον 12 ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι πέντε αγνοούνται στις πλαγιές του Έβερεστ το 2023, όταν το Νεπάλ εξέδωσε 478 άδειες.

Το Νεπάλ θα εκδίδει άδειες για το Έβερεστ μόνο σε ορειβάτες με εμπειρία στην αναρρίχηση σε τουλάχιστον μία από τις κορυφές των 7.000 μέτρων του έθνους των Ιμαλαΐων, σύμφωνα με το σχέδιο ενός νέου νόμου που αποσκοπεί στη μείωση του υπερπληθυσμού και τη βελτίωση της ασφάλειας.

Το Νεπάλ, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ορειβασία, την πεζοπορία και τον τουρισμό για την εξασφάλιση συναλλάγματος, έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις επειδή επέτρεψε σε πάρα πολλούς ορειβάτες, συμπεριλαμβανομένων και άπειρων, να προσπαθήσουν να ανέβουν στην κορυφή των 8.849 μέτρων.

Αυτό έχει συχνά ως αποτέλεσμα μεγάλες ουρές ορειβατών στη «ζώνη θανάτου», μια περιοχή κάτω από την κορυφή με ανεπαρκές φυσικό οξυγόνο για επιβίωση.

Ο συνωστισμός έχει κατηγορηθεί για τον υψηλό αριθμό θανάτων στο βουνό. Τουλάχιστον 12 ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι πέντε αγνοούνται στις πλαγιές του Έβερεστ το 2023, όταν το Νεπάλ εξέδωσε 478 άδειες. Οκτώ ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους πέρυσι.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο νόμο, η άδεια για το Έβερεστ θα εκδίδεται μόνο αφού ο ορειβάτης προσκομίσει αποδείξεις ότι έχει ανέβει σε τουλάχιστον ένα βουνό 7.000 μέτρων στο Νεπάλ.

Ο sardar, ή ο επικεφαλής του τοπικού προσωπικού, και ο οδηγός βουνού που συνοδεύει τους ορειβάτες πρέπει επίσης να είναι πολίτες του Νεπάλ.

Το σχέδιο νόμου έχει καταχωρηθεί στην Εθνοσυνέλευση, την άνω βουλή του κοινοβουλίου, όπου η κυβερνητική συμμαχία διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει το νομοσχέδιο.

Οι διεθνείς φορείς διοργάνωσης αποστολών έχουν παροτρύνει το Νεπάλ να επιτρέψει οποιαδήποτε κορυφή 7.000 μέτρων, όχι μόνο αυτές που βρίσκονται στο έθνος των Ιμαλαΐων, για την άδεια του Έβερεστ.

«Αυτό δεν θα είχε κανένα νόημα. Και θα πρόσθετα επίσης βουνά που είναι κοντά στα 7.000 μέτρα σε αυτόν τον κατάλογο και που χρησιμοποιούνται ευρέως ως προετοιμασία, όπως το Ama Dablam, το Aconcagua, το Denali και άλλα», δήλωσε ο Λούκας Φούρτενμπαχ του διοργανωτή αποστολών Furtenbach Adventures με έδρα την Αυστρία.

Ο Φούρτενμπαχ, ο οποίος ηγείται επί του παρόντος μιας αποστολής στο Έβερεστ, δήλωσε ότι πρέπει επίσης να επιτραπεί σε οδηγούς βουνού από άλλες χώρες να εργάζονται στο Έβερεστ, καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί ειδικευμένοι οδηγοί βουνού από το Νεπάλ.

«Είναι σημαντικό οι οδηγοί βουνού να έχουν προσόντα όπως η IFMGA (Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Οδηγών Βουνού), ανεξάρτητα από την εθνικότητα που έχουν. Καλωσορίζουμε επίσης Νεπαλέζους οδηγούς IFMGA για να εργαστούν στις Άλπεις στην Ευρώπη», δήλωσε στο Reuters.

Ο Γκάρετ Μάντισον της Madison Mountaineering με έδρα τις ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι μια κορυφή 6.500 μέτρων οπουδήποτε στον κόσμο θα ήταν καλύτερη ιδέα.

«Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε μια λογική κορυφή 7.000 μέτρων και άνω στο Νεπάλ», δήλωσε ο Μάντισον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com