Η αναβάθμιση Alonzo ενισχύει το Cardano στα μέγιστα- Τι ακολουθεί

Το τελευταίο καιρό εντυπωσιάζει η άνοδος της τιμής του Ada, του εγγενούς κρυπτονομίσματος του blockchain Cardano, με τους αναλυτές να αποδίδουν την εν λόγω αύξηση στην αναβάθμιση Alonzo.

H αναβάθμιση Alonzo του Cardano φέρνει το κρυπτονόμισμα πιο κοντά στις δυνατότητές του. Το hard fork του δικτύου ενσωματώνει τη λειτουργία των έξυπνων συμβολαίων. 

Ειδικότερα, οι έξυπνες συμβάσεις είναι κώδικας που εκτελεί προκαθορισμένους όρους κάποιας συμφωνίας. Έπειτα από την αναβάθμιση Alonzo, καθένας που είναι ικανός να δημιουργήσει και να υλοποιήσει έξυπνες συμβάσεις στο blockchain του Cardano είναι ένα βήμα πιο κοντά στην αποκεντρωμένη οικονομία.

Η αναβάθμιση του συστήματος, που αναμένεται να υλοποιηθεί πλήρως το γ’ τρίμηνο του 2021, σηματοδοτεί το τέλος της εποχής Shelley και την απαρχή της εποχής του Goguen. Παρότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έναρξή της, οι developers του δικτύου εργάζονται σκληρά έχοντας θέσει συγκεκριμένα ορόσημα.

Οι εποχές του Cardano

O οδικός χάρτης του Cardano διαιρείται σε έξι κύρια στάδια ή εποχές, καθεμία εκ των οποίων εστιάζει στην επέκταση και τη βελτίωση της λειτουργικότητας του δικτύου.

Βyron: Πρόκειται για την πρώτη εποχή, δηλαδή τον θεμέλιο κώδικα του δικτύου, που επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσουν τα εγγενή νομίσματά του, τα Ada, και ορίζει το πρωτόκολλο proof of stake.

Shelley: Εστιάζει στην αποκεντρωμένη οικονομία, με τους χρήστες να διαθέτουν τα δικά τους nodes. Ο κύριος στόχος αυτής της εποχής είναι να διασφαλίσει ότι τα nodes ή οι ατομικοί υπολογιστές τρέχουν στο πλαίσιο ενος γκρουπ ευρείας συμμετοχής, και όχι από ένα μικρό γκρουπ κεντρικοποιημένων χρηστών.

Goguen: Εισάγει τη λειτουργία των έξυπνων συμβολαίων στο δίκτυο, επιτρέποντας στους developers να δημιουργήσουν αποκεντρωμένες εφαρμογές πάνω στο Cardano. 

Basho: Θα βελτιώσει την υποκείμενη απόδοση του δικτύου Cardano ώστε να επιτρέπει την υλοποίηση πολλών συναλλαγών. Αυτή η εποχή εισάγει επίσης side chains, κάτι που σημαίνει επέκταση για το δίκτυο με τη λειτουργία πολλαπλών blockchain.
Voltaire: Προβλέπει την προσθήκη ψήφου και συστήματος treasury, με σκοπό την αυτοδιακυβέρνηση. Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν stake τα κεφάλαιά τους ώστε να μπορούν να επηρεάσουν στο μέλλον τις εξελίξεις στο δίκτυο.

Όπως προαναφέρθηκε, το Cardano διανύει την εποχή Shelley. Aυτή η αναπτυξιακή περίοδος προέβλεψε το πρωτόκολλο proof-of-stake, ευρύτερα γνωστό ως Ouroboros, το οποίο επιβραβεύει του μετέχοντες και προσφέρει καλύτερη υποστήριξη για τα hard wallets. Από τις 29 Ιουλίου 2020. το Shelley έχει εισαγάγει δύο μεγάλα hard forks, το Allegra και τη Mary.