Η αναβάθμιση της Ελλάδας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη

Η αναβάθμιση της Ελλάδας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη
Η ανάπλαση του νότιου μετώπου της Αττικής, οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες και το στοίχημα του συνεδριακού τουρισμού.

Έχοντας περάσει από διαδοχικές κρίσεις, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης, με τα βλέμματα των διεθνών επενδυτών να είναι στραμμένα πάνω της. Ένα από τα σημαντικότερα έργα που αναμένεται να αναβαθμίσουν το προφίλ της χώρας, δημιουργώντας σχεδόν 75.000 νέες θέσεις εργασίας, είναι αναμφίβολα το Ελληνικό, επένδυση που αποτιμάται σε 8 δισεκατομμύρια ευρώ, με σημαντικά κεφάλαια να προέρχονται, τόσο από ιδιωτικές επενδύσεις, όσο και από ευρωπαϊκά κονδύλια. Η Αθηναϊκή Ριβιέρα, εντός της οποίας χτίζεται το Ελληνικό και η οποία εκτείνεται από το λιμάνι του Πειραιά έως το ακρωτήριο του Σουνίου, έχει αναδειχθεί σε έναν τουριστικό προορισμό για τουρίστες υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων, με υποδομές και επίπεδο υπηρεσιών που ανεβάζουν το status της χώρας. Εκτός από τον Αστικό Περίπατο, έργο συνολικού προϋπολογισμού 19,13 εκατ. ευρώ, που θα συνδέει το παραλιακό μέτωπο από τον Δήμο Καλλιθέας έως τον Δήμο Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης, σε εξέλιξη βρίσκεται η ανακατασκευή της Β’ Πλαζ Βούλας, η οποία θα παραδοθεί πλήρως ανανεωμένη το καλοκαίρι του 2026. Αντίστοιχα, ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης έχει επενδύσει σε ένα μοντέλο του ρισμού πολυτελείας με ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, ενώ ο Αστέρας Βουλιαγμένης συνεχίζει να εξελίσσεται ως πρότυπη μονάδα φιλοξενίας, με περιβαλλοντική μαρίνα και νέα ανάπλαση των εξωτερικών χώρων. Επιπρόσθετα, στη Σαρωνίδα υλοποιείται επένδυση της Vita Development για το Saronida Olympos Golf Project, ύψους 840 εκατ. ευρώ που έχει ενταχθεί στο καθεστώς fast track των Στρατηγικών Επενδύσεων. Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη συγκροτήματος ξενοδοχείου, παραθεριστικών κατοικιών και golf σε έκταση 6.000 στρεμμάτων στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό, εστιάζοντας μόνο στο μητροπολιτικό πάρκο, που θα καλύπτει το ένα τρίτο της συνολικής ανάπλασης, απαιτείται επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, δε, για ένα από τα μεγαλύτερα παράκτια πάρκα παγκοσμίως, καλύπτοντας έκταση πάνω από 2 εκατομμύρια τ.μ., ανοιχτό στο ευρύ κοινό, 1,5 φορά μεγαλύτερο από το Hyde Park του Λονδίνου και 12,5 φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο, εντός του οποίου ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει την περιήγησή του σε πράσινους χώρους με λίμνες, κήπους και κοινόχρηστους χώρους δραστηριοτήτων, να κάνει χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων, που αφορούν σε στίβο, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις και beach volley, να πάρει μέρος σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες που διεξάγονται σε κατάλληλα διαμορφωμένους πολιτιστικούς χώρους και να ακολουθήσει τις διαδρομές πεζών και ποδηλάτων που θα ενσωματώνουν τμήματα των παλιών διαδρόμων απογείωσης και προσγείωσης του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής του έργου, το εν λόγω πάρκο σχεδιάστηκε με γνώμονα τη βιοποικιλότητα και τη βιωσιμότητα, ενώ θα συμβάλει στη ρύθμιση του μικροκλίματος και στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, η πρώτη φάση των έργων θα ολοκληρωθεί το 2027, με σημαντικές υποδομές, κατοικίες και εμπορικές αναπτύξεις, ενώ μέσα στο 2025, ένα μεγάλο μέρος του έργου θα έχει ήδη παραδοθεί, συμπεριλαμβανομένων πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, χώρων πρασίνου και της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Εμβληματικός θα είναι και ο πράσινος ουρανοξύστης, Riviera Tower, ένας από τους ψηλότερους στη Μεσόγειο, ύψους 200 μέτρων με 50 ορόφους, ενώ σε στοίχημα αειφορίας ανάγεται το σύμπλεγμα κατοικιών Little Athens, η πρώτη πόλη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη των «15 λεπτών», όπου οι κάτοικοι θα μετακινούνται εντός των ορίων της με ποδήλατο ή πεζοί.

The Ellinikon Park
The Ellinikon Park

Στο ραντάρ των μεγαλύτερων ξενοδοχειακών αλυσίδων

Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα και τα οικονομικά οφέλη που μπορούν να προσπορίσουν μελλοντικά, παγκόσμιοι ξενοδοχειακοί κολοσσοί κονταροχτυπιούνται για το ποιος θα τοποθετηθεί πρώτος και θα αρπάξει τη μερίδα του λέοντος σε μια περιοχή… φιλέτο. Ηχηρά ονόματα, όπως εκείνα των Hyatt, Hilton και Accor φέρεται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, φέρνοντας νέα ξενοδοχειακά σήματα.

Η Marriott, Jing Jiang, IHG, Wyndham και HWorld Group συγκαταλέγονται επίσης στις αλυσίδες που επεκτείνουν την παρουσία τους στη χώρα, ενώ πολυτελή ξενοδοχειακοί όμιλοι, όπως οι Four Seasons, Mandarin Oriental, One&Only και Aman, ενισχύουν το προφίλ της Ελλάδας ως παγκόσμιου προορισμού πολυτελούς φιλοξενίας.

Οι τιμές κατοικιών ακολουθούν την ανιούσα στα Νότια

Ακολουθώντας τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, η Αθηναϊκή Ριβιέρα πουλάει ακριβά το όνομά της, καθώς γνωρίζει ότι έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα είναι οι τιμές των ακινήτων να σημειώνουν συνεχή άνοδο με την ανάπλαση του Ελληνικού να αποτελεί καταλύτη για την αύξηση των αξιών, ενώ η περιορισμένη προσφορά νέων και ποιοτικών κατοικιών εντείνει την ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Οι τιμές πώλησης στα νότια προάστια έχουν αυξηθεί κατά 7,10% το τελευταίο έτος, ενώ τα ενοίκια έχουν σημειώσει άνοδο 8%, με τη Γλυφάδα, τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη να πρωτοστατούν. Κάτοικοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Κίνα και τις Αραβικές χώρες, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και είναι διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την απόκτηση πολυτελών κατοικιών κοντά στη θάλασσα.

Ακολουθώντας τα σύγχρονα αρχιτεκτονικά πρότυπα, οι κατοικίες θα διακρίνονται για το μοντέρνο design και την υψηλή αισθητική. Καθαρές γραμμές, μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που θα επιτρέπουν άπλετο φυσικό φως, καθώς και υλικά που θα εναρμονίζονται με το μεσογειακό τοπίο, θα αποτελέσουν το σήμα κατατεθέν.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη βιοκλιματική προσέγγιση, με πράσινες στέγες, ενεργειακά αποδοτικά συστήματα και έξυπνες τεχνολογίες που θα μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Παράλληλα, οι κατοικίες θα διαθέτουν ιδιωτικούς κήπους, πισίνες και μεγάλες βεράντες, προσφέροντας μια αίσθηση πολυτέλειας και άνεσης.

Η συνολική αισθητική θα συνδυάζει minimal και high-end στοιχεία, δημιουργώντας έναν κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των διεθνών επενδυτών και κατοίκων. Όσον αφορά τον πληθυσμό, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπου Σαχίνη, το Ελληνικό θα είναι μια πόλη 40.000 κατοίκων, και για την ολοκλήρωση της υδροδότησής του θα χρειαστούν πέντε με δέκα έτη.

Photo: Shutterstock

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “White Paper: The Big Business of the South”, την ειδική έκδοση της NouPou Media για το σήμερα και το αύριο της Αθηναϊκής Ριβιέρας με τη συνεργασία του Fortune Greece.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Πηγή: noupou.gr