Οι αναβαθμίσεις καλλιεργούν κλίμα για συμπληρωματικό «πακέτο ΔΕΘ»

Οι αναβαθμίσεις καλλιεργούν κλίμα για συμπληρωματικό «πακέτο ΔΕΘ»
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προσδοκίες από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται - Κρίσιμα τα στοιχεία για το ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο - Ορόσημο οι ανακοινώσεις στην κατάθεση του προϋπολογισμού.

Ένα μπαράζ θετικών εκθέσεων για την ελληνική οικονομία, με αναβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2021, πάνω και από τις πρόσφατες αναθεωρημένες προβλέψεις της κυβέρνησης, “φουσκώνοντας” τις προσδοκίες για καλάθι νέων μέτρων ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο χορός άνοιξε σε συνέχεια των ανακοινώσεων της Ελλ.Στατ. για την αύξηση του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο. Η επίδοση +16,2%, πέρα από την αναθεώρηση της κυβερνητικής πρόβλεψης για ανάπτυξη 5,9% φέτος από 3,6% της προηγούμενης εκτίμησης, έφερε αναβαθμίσεις από BNP Paribas, Moody’s Analysis, Scope Ratings κ.α.. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η UBS ανέβασε τον πήχη στο 7,8% από 5,6% προηγουμένως ενώ η Capital Economics στο 8,5% από 8% προηγουμένως.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ενδείξεις του β’ τριμήνου επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία έχει ανακάμψει από το σοκ της πανδημίας και σταθεροποιείται σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης που θέτει τις βάσεις για ισχυρή ανάπτυξη και το 2022 αλλά και αργότερα ενόψει μάλιστα και της ροής πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα τροφοδοτήσει το επενδυτικό κλίμα.

Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων άνοιξε για τα καλά η συζήτηση περί νέας επίσημης θετικής αναθεώρησης του ΑΕΠ. Στην περίπτωση που κινηθεί δηλαδή πάνω από το 5,9% που έχει ενσωματώσει στους λογαριασμούς της η κυβέρνηση, θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος και άρα δυνατότητα πιο γενναίων μέτρων στήριξης της κοινωνίας και του επιχειρηματικού κόσμου, που πλήττονται από την διεθνή συγκυρία των αυξήσεων στις τιμές. Εξάλλου, σε αυτό το σενάριο αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικές πηγές ενώ και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας – επί τα βελτίω – αναθεώρησης του ΑΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις εκτιμήσεις κάθε επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ μεταφράζεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ έσοδα.

Μια πιο ασφαλής πρόβλεψη θα είναι εφικτή όταν θα γίνουν γνωστά τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο δίνοντας το στίγμα και για τα στοιχεία που θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2022, όπως άλλωστε ανέφερε από το βήμα της 85ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Αυτά τα δεδομένα θα αποτελέσουν τη βάση για τον νέο κύκλο συζητήσεων με τους θεσμούς με αιχμή νέα δέσμη μέτρων.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εύρος των δυνητικών νέων παρεμβάσεων, πέραν του πακέτου της ΔΕΘ ύψους 3,05 δισ. ευρώ αλλά και αυτή καθαυτή η ανάπτυξη είναι συνάρτηση των εξελίξεων στο μέτωπο του πληθωρισμού. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν φαίνονται στον ορίζοντα μειώσεις εμμέσων φόρων, όπως π.χ. του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, του ΦΠΑ στα καύσιμα κ.ο.κ.. Ενδεικτικό είναι το μοντέλο διαχείρισης των αυξήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπου προωθείται η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20% – κονδύλι πάνω από 100 εκατ. ευρώ – σε συνδυασμό με το εργαλείο του νέου Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Τα «σίγουρα»

Εν κατακλείδι, δεδομένου ότι απομένει ένα τρίμηνο για το κλείσιμο της χρονιάς η συζήτηση για περαιτέρω στήριξη των εισοδημάτων μετατοπίζει βάρος στο επόμενο έτος, σε συνέχεια των εξαγγελιών για “ένεση” 3 δισ. ευρώ μέσω μειώσεων φόρων, τελών και εισφορών, από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα και της μείωσης εισφορών κατά 3%, μέχρι τη μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 24 στο 22%, τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και την κατάργηση του φόρου δωρεών και γονικών παροχών μέχρι και τα 800.000 ευρώ. Επιπλέον, με τις ανακοινώσεις που θα συνοδεύουν την κατάθεση του προϋπολογισμού, αναμένεται μείωση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου.

Επιπλέον 0,9 δισ. ευρώ μέτρα έμμεσης αύξησης των εισοδημάτων αφορούν μείωση τους επιστρεπτέου τμήματος των επιστρεπτέων προκαταβολών, επέκταση έως το τέλος του χρόνου του προγράμματος Γέφυρα, επιδότηση των αυξήσεων του ηλεκτρικού, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και χορήγηση στεγαστικού επιδόματος για νέους.

Επιπλέον, τα εξαγγελθέντα μέτρα στήριξης της απασχόλησης αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ και άλλα 46,5 εκατ. ευρώ αφορούν μέτρα για την προσέλκυση επενδύσεων όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται και η μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου κατά 50%.