Η Άνγκελα Μέρκελ άφησε τους Γερμανούς επιχειρηματικούς ηγέτες ξεκρέμαστους σε ένα σωρό ζητήματα

Η Άνγκελα Μέρκελ άφησε τους Γερμανούς επιχειρηματικούς ηγέτες ξεκρέμαστους σε ένα σωρό ζητήματα
epa08551441 German Chancellor Angela Merkel waves at the start of an EU summit at the European Council building in Brussels, Belgium, 17 July 2020. European Union nations leaders meet face-to-face for the first time since February to discuss plans responding to coronavirus crisis and new long-term EU budget at the special European Council on 17 and 18 July. EPA/FRANCOIS LENOIR / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τώρα θέλουν ο επόμενος Καγκελάριος να ασχοληθεί με τρία από αυτά.

του Christiaan Hetzner

Αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο συμφωνούν οι επιχειρηματικοί ηγέτες της Γερμανίας μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, είναι η επείγουσα ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού ικανής να αντιμετωπίσει μια μακρά λίστα εκκρεμών προβλημάτων που έχουν μείνει ανεπίλυτα μετά τα 16 χρόνια εξουσίας της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Η γερμανική βιομηχανία δεν έχασε χρόνο για να παρουσιάσει έναν κατάλογο αιτημάτων στη νέα κυβέρνηση – με κυριότερα την ψηφιοποίηση, την απεξάρτηση από τον άνθρακα και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας.

Ένα επείγον ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η συνεχής εξάρτηση της Γερμανίας από αναλογικές (σε αντίθεση με τις ψηφιακές) πληροφορίες. Ένα απτό παράδειγμα που συμβολίζει το πόσο οπισθοδρομική παραμένει η χώρα, που συχνά αναφέρεται στην προεκλογική εκστρατεία, ήταν η εξάρτηση των δημοσίων αξιωματούχων από τις συσκευές φαξ για την αναφορά των κρουσμάτων COVID στις αρχές δημόσιας υγείας.

Με την ΕΕ να κατοχυρώνει πλέον στη νομοθεσία τον στόχο των μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050, οι μεγάλες γερμανικές εταιρείες ανυπομονούν πλέον για τη βιωσιμότητα.

Στην εκτενή λίστα των 10 σημείων για επείγοντα βήματα για τον επόμενο Καγκελάριο, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Volkswagen, Herbert Diess, περιλάμβανε εκκλήσεις για ταχεία επέκταση της καθαρής, ανανεώσιμης ενέργειας και αύξηση της τιμής του CO2 στα 65 ευρώ ανά τόνο εκπομπών δύο χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Τα προβλήματα με την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της Γερμανίας τροφοδοτούν ένα άλλο τρίτο κύριο αίτημα που εκφράστηκε από την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας – την εξάλειψη της γραφειοκρατίας.

Ο δαιδαλώδης χαρακτήρας της διαδικασίας σχεδιασμού και αδειοδότησης της Γερμανίας έχει καθυστερήσει την επέκταση της αιολικής ενέργειας στην ξηρά και πιο πρόσφατα έβαλε φρένο στο υπερ-εργοστάσιο της Tesla πολλές φορές. Και η ιδέα να δοθούν δισεκατομμύρια δολάρια, που έχει η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, για την κατασκευή ενός εργοστασίου συναρμολόγησης που θα μπορούσε στη συνέχεια να κατεδαφιστεί σε περίπτωση που δεν δοθούν οι τελικές εγκρίσεις ζώνης είναι ένας κίνδυνος που λίγοι Γερμανοί μάνατζερ είναι πρόθυμοι να αναλάβουν.

Διαβεβαιώνοντας την επιχειρηματική τάξη της Γερμανίας ότι η χώρα δεν θα σταματήσει από τη μετεκλογική πολιτική παράλυση αυτή τη φορά, οι ηγέτες των μεγάλων κομμάτων της χώρας έχουν δεσμευτεί σε γενικές γραμμές σε προθεσμία μέχρι τα Χριστούγεννα για τον σχηματισμό συνασπισμού που θα κυβερνήσει για την επόμενη περίοδο.

Πηγή: Fortune.com