«Η ανισότητα οδήγησε στην άνοδο του ISIS»

«Η ανισότητα οδήγησε στην άνοδο του ISIS»
French economist and academic Thomas Piketty attends a symposium "Les Entretiens du Tresor" at the Bercy Finance Ministry in Paris January 23, 2015. Piketty's book "Capital in the Twenty-First Century" has attracted praise and invective alike on its way to the top of the best-seller list. REUTERS/Charles Platiau (FRANCE - Tags: BUSINESS POLITICS HEADSHOT) - RTR4MNJV

Ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί πιστεύει ότι η άνοδος του ISIS προκλήθηκε από τις τεράστιες ανισότητες που επικρατούν στη Μέση Ανατολή. Πολλοί Αμερικανοί οικονομολόγοι, όμως, διαφωνούν με αυτή την άποψη.

Σε ένα αμφιλεγόμενο άρθρο γνώμης που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Πικετί υποστηρίζει ότι η τρομοκρατία είναι μια ακραία εκδοχή εξέγερσης των χωρικών. Στη Μέση Ανατολή, όλα τα χρήματα από την πώληση πετρελαίου είναι συγκεντρωμένα στα χέρια μερικών πλουσίων ανθρώπων που ζουν σε μερικές πλούσιες χώρες.

«Ένα πράγμα είναι εμφανές: η τρομοκρατία ευημερεί εξαιτίας της ανισότητας στη Μέση Ανατολή, η οποία είναι μια πυριτιδαποθήκη στη δημιουργία της οποίας συμβάλλαμε κι εμείς» γράφει ο Πικετί, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός ύστερα από το ευπώλητο βιβλίο του για την έκρηξη της ανισότητας που κυκλοφόρησε το 2013.

Όμως, οι επικριτές του Πικετί λένε ότι το επιχείρημά του γύρω από τον ISIS δεν στέκει.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία για να επιβεβαιώσουν αυτό που λέει» λέει ο Νταγκ Χολτζ-Ίκιν, πρόεδρος του American Action Forum.

Ο Χολτζ-Ίκιν επισημαίνει ότι η τρομοκρατία δεν προέρχεται μόνο από φτωχές περιοχές. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν ένας πλούσιος Σαουδάραβας και ο διάδοχός του, Αϊμάν αλ-Ζαγουαχίρι, είναι γιατρός. Μεσοαστοί Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι έχουν σπεύσει να ενταχθούν στον ISIS και σε άλλες τρομοκρατικές ομάδες παρόλο που ζουν σε μερικές από τις πλουσιότερες χώρες στον πλανήτη.

Επιπλέον, ο Πικετί ενοχοποιεί τη Δύση επειδή μετέτρεψε τη Μέση Ανατολή «στην πιο άνιση περιφέρεια του κόσμου». Η κατάσταση χειροτέρεψε μετά τον πρώτο Πόλεμο του Ιράκ. Ο Γάλλος οικονομολόγος παρατηρεί ότι οι μοναρχίες του πετρελαίου πλέον κατέχουν περίπου το 70% του πλούτου αν και συγκεντρώνουν μόλις το 10% του πληθυσμού της Μέσης Ανατολής.

«Τέτοια μοντέλα άνισης ανάπτυξης μπορούν να οδηγήσουν μοναχά στην καταστροφή. Και η υποστήριξη τέτοιων μοντέλων με οποιονδήποτε τρόπο είναι εγκληματική» γράφει ο Πικετί.

Όμως, οικονομολόγοι στις ΗΠΑ υπενθυμίζουν ότι μεγάλο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών υπάρχει και σε άλλες χώρες με ευμεγέθεις Μουσουλμανικές κοινότητες, όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία και η Ινδία. Παρά τις οικονομικές ανισότητες, αυτές οι κοινότητες δεν κυριαρχούνται από τους ακραίους τζιχαντιστές.