Η άνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βρετανία φέρνει μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας

Η άνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βρετανία φέρνει μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας
epa08661402 A view of the financial centre of the City of London, Britain, 11 September 2020. Britain has announced on 11 September 2020 that it had secured a free trade deal with Japan, the country's first major post-Brexit agreement. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η κυβέρνηση θα στηρίξει απευθείας τους μισθούς των ανθρώπων που εργάζονται, δίνοντας στις επιχειρήσεις που είναι αντιμέτωπες με μειωμένη ζήτηση τη δυνατότητα να διατηρούν εργαζομένους με μικρότερο ωράριο, αντί να τους απολύουν», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τους υπαλλήλους τους αλλά με μικρότερο ωράριο, ενώ προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να σώσει κάθε επιχείρηση ή θέση εργασίας.

Ο Ρίσι Σουνάκ είχε αποκλείσει την παράταση του σχεδίου για τη διατήρηση θέσεων εργασίας στο σύνολό του, το οποίο στήριξε 8,9 εκατ. θέσεις στον ιδιωτικό τομέα στο κορύφωμα της κρίσης τον Μάιο και λήγει τον επόμενο μήνα. Ωστόσο οι νέοι περιορισμοί για να αντιμετωπιστεί ο αυξανόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων της COVID-19 δημιούργησε την ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα.

«Ο βασικός στόχος της οικονομικής μας πολιτικής παραμένει αμετάβλητος- να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας του κόσμου- αλλά ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται αυτό πρέπει να εξελιχθεί», δήλωσε ο Σουνάκ στο Κοινοβούλιο, ανακοινώνοντας το λεγόμενο «Χειμερινό Οικονομικό Σχέδιο» της κυβέρνησης.

Ο ίδιος είπε ότι θα υπάρξει μια νέα επιδότηση μισθών προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν με μερική απασχόληση σε βιώσιμες θέσεις εργασίας.

«Η κυβέρνηση θα στηρίξει απευθείας τους μισθούς των ανθρώπων που εργάζονται, δίνοντας στις επιχειρήσεις που είναι αντιμέτωπες με μειωμένη ζήτηση τη δυνατότητα να διατηρούν εργαζομένους με μικρότερο ωράριο, αντί να τους απολύουν», δήλωσε ο Σουνάκ στο Κοινοβούλιο.

Είπε επίσης ότι θα παραταθεί η υπαγωγή σε χαμηλότερο συντελεστή στο ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία, τα καφέ και τα εστιατόρια έως τις 31 Μαρτίου, προκειμένου να στηριχθούν κλάδοι που αντιμετωπίζουν μειωμένη ζήτηση.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι η ανεργία θα αυξηθεί στο 7,5% έως τα τέλη του έτους εάν δεν αντικατασταθεί το ισχύον πρόγραμμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας που λήγει στα τέλη Οκτωβρίου, από το 4,1% που διαμορφώθηκε τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο.