Η ανώμαλη «προσγείωση» της αεροπορικής SkyGreece

Η ανώμαλη «προσγείωση» της αεροπορικής SkyGreece

Πήραν την άδεια λειτουργίας της SkyGreece, σχεδόν ένα μήνα μετά την αναστολή λειτουργίας της.

Σε οριστικό λουκέτο φαίνεται πως πάει η αεροπορική εταιρεία SkyGreece, η οποία είχε ανακοινώσει την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της στα τέλη Αυγούστου, επικαλούμενη χαμηλές πωλήσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και των τεχνικών προβλημάτων.

Η αεροπορική εταιρεία, ελληνοκαναδικών ομογενειακών συμφερόντων, είδε τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, την καναδική Υπηρεσία Μεταφορών (CTA) να της αφαιρεί την άδεια . Προηγείθηκε έρευνα από την υπηρεσία Μεταφορών του Καναδά (Canadian Transport Agency) στο σύστημα κρατήσεων της εταιρείας στη διεύθυνση skygreece.com όπου διαπίστωσε σειρά παραβάσεων. Η εταιρεία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης έχοντας αφήσει στον αέρα περίπου 1.000 επιβάτες.

Στην υπόθεση παρενέβη ο συνήγορος του καταναλωτή Gbor Lukacs ζητώντας από τις καναδικές αρχές (CTA) να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την προστασία των καταναλωτών-επιβατών. Πιο συγκεκριμένα ζήτησε από τη CTA να υποχρεώσει τη SkyGreece να διασφαλίσει ότι οι επιβάτες θα προωθηθούν στον προορισμό τους μέσω άλλων αεροπορικών εταιρειών, καταβάλλοντας η ίδια το σχετικό κόστος. Για τον σκοπό αυτό ο Lukacs ζήτησε να καταθέσει η SkyGreece εγγυήσεις ύψους 8,7 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις αποζημιώσεων από τους επιβάτες.

Η εταιρεία υπερατλαντικών δρομολογίων SkyGreece Airlines ιδρύθηκε από τον ιερέα Νικόλαο Αλεξανδρή (με πτυχίο πιλότου και σπουδές στις αερομεταφορές), τον Ελληνοκαναδό επιχειρηματία Κεν Σταθάκη και τους Βασίλη Αλιφαντή και Παναγιώτη Χειλάκο, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού ελέγχοντας τουριστικά γραφεία του ταξιδιωτικού ομίλου Hi Tours.

Η εταιρεία διέθετε ένα αεροσκάφος Boeing 767-300 ER μακρινών διαδρομών (280 θέσεων), ενώ είχε αποκτήσει με σύμβαση leasing κι ένα Airbus A330. Τα δρομολόγια της SkyGreece ξεκίνησαν την Κυριακή 17 Μαΐου και σε πρώτη φάση επρόκειτο να συνδέει απευθείας τον Καναδά με την Αθήνα, τη Θεσ/νίκη, το Ζάγκρεμπ της Κροατίας και τη Βουδαπέστη.