Οι Anonymous κήρυξαν κυβερνοπόλεμο στη Ρωσία – Ποια τα αποτελέσματα

Οι Anonymous κήρυξαν κυβερνοπόλεμο στη Ρωσία – Ποια τα αποτελέσματα
Russian flag displayed on a laptop screen and Guy Fawkes mask are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on March 1, 2022. Global hacker group Anonymous declared 'cyber war' against Russia. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ένας δημοφιλής λογαριασμός στο Twitter υπό το όνομα «Anonymous» δήλωσε ότι η γνωστή σκιώδης ομάδα ακτιβιστών θα διεξαγάγει «κυβερνοπόλεμο» εναντίον της Ρωσίας.

Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, ένας δημοφιλής λογαριασμός στο Twitter υπό το όνομα «Anonymous» δήλωσε ότι η γνωστή σκιώδης ομάδα ακτιβιστών θα διεξαγάγει «κυβερνοπόλεμο» εναντίον της Ρωσίας.

Έκτοτε, ο λογαριασμός, ο οποίος έχει περισσότερους από 7,9 εκατομμύρια ακολούθους, με περίπου 500.000 να έχουν πατήσει το κουμπί «follow» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει αναλάβει την ευθύνη για την απενεργοποίηση ρωσικών κρατικών, ειδησεογραφικών και εταιρικών ιστοσελίδων, αλλά και τη διαρροή δεδομένων από οντότητες όπως η Roskomnadzor, η ομοσπονδιακή υπηρεσία λογοκρισίας των ρωσικών ΜΜΕ.

Είναι, όμως, κάτι από αυτά τα κατορθώματα αληθινό; Φαίνεται ότι είναι, λέει ο Jeremiah Fowler, συνιδρυτής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Security Discovery, ο οποίος συνεργάστηκε με ερευνητές στην εταιρεία Website Planet για να προσπαθήσει να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς της ομάδας. «Η ομάδα Anonymous έχει αποδειχθεί ικανή να διεισδύσει σε ορισμένους στόχους, αρχεία και βάσεις δεδομένων υψηλής διαβάθμισης από τη Ρωσική Ομοσπονδία», έγραψε σε μια έκθεση που συνοψίζει τα ευρήματα.

Παραβιασμένες βάσεις δεδομένων

Από τις 100 ρωσικές βάσεις δεδομένων που αναλύθηκαν, οι 92 είχαν παραβιαστεί, είπε ο Fowler.

Ανήκαν σε λιανοπωλητές, Ρώσους παρόχους Διαδικτύου και διακυβερνητικούς ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένης της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS), μιας οργάνωσης που αποτελείται από τη Ρωσία και άλλα πρώην σοβιετικά έθνη, που δημιουργήθηκε το 1991, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Πολλά αρχεία της CIS διαγράφηκαν, εκατοντάδες φάκελοι μετονομάστηκαν σε «putin_stop_this_war» ενώ αποκαλύφθηκαν διευθύνσεις email και διαχειριστικά διαπιστευτήρια, είπε ο Fowler, ο οποίος παρομοίασε τις εν λόγω επιθέσεις «MeowBot» του 2020. Μια άλλη παραβιασμένη βάση δεδομένων περιείχε περισσότερα από 270.000 ονόματα και διευθύνσεις email.

«Γνωρίζουμε βεβαίως ότι οι χάκερ βρήκαν και πιθανώς είχαν πρόσβαση σε αυτά τα συστήματα», είπε ο Fowler. «Δεν γνωρίζουμε αν έγινε λήψη δεδομένων ή τι σκοπεύουν να κάνουν οι χάκερ με αυτές τις πληροφορίες». Άλλες βάσεις δεδομένων περιείχαν πληροφορίες ασφαλείας, εσωτερικούς κωδικούς πρόσβασης και έναν «πολύ μεγάλο αριθμό» μυστικών κλειδιών, που ξεκλειδώνουν κρυπτογραφημένα δεδομένα, πρόσθεσε. Σχετικά με το αν αυτό ήταν έργο των Anonymous, ο Fowler είπε ότι ήλεγξε τους ισχυρισμούς των Anonymous «και το χρονοδιάγραμμα ταιριάζει τέλεια», είπε.

Ένας κυβερνοχώρος «Ρομπέν των Δασών»

Οι «χακτιβιστές» που διεξάγουν επιθετικές δραστηριότητες οι οποίες μοιάζουν με κυβερνοπόλεμο εμπλέκονται σε εγκληματικές πράξεις, δήλωσε ο Paul de Souza, ο ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής Πρωτοβουλίας Cyber ​​Security Forum.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επευφημούν τις προσπάθειες των Anonymous, με πολλές αναρτήσεις να λαμβάνουν χιλιάδες likes και μηνύματα υποστήριξης.

«Είναι σχεδόν σαν ένας Ρομπέν των Δασών στον κυβερνοχώρο», είπε ο Fowler, προσθέτοντας: «Οι Anonymous και οι hacktivists δίνουν στους ανθρώπους αυτή την άμεση ικανοποίηση».