Οι άνθρωποι με αυτά τα υποκέιμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό

Οι άνθρωποι με αυτά τα υποκέιμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ σημείωσε ότι ηλικιωμένοι και άνθρωποι με υποκείμενες νόσους παραμένουν σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID-19 αλλά έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για κινδύνους σχετιζόμενους με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας, μετά από λεπτομερή επισκόπηση των διαθέσιμων ενδείξεων.

Η λίστα των παθήσεων που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους για σοβαρή νόσο από τη λοίμωξη COVID-19 επεκτάθηκε, από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ (CDC).

Το CDC σημείωσε ότι ηλικιωμένοι και άνθρωποι με υποκείμενες νόσους παραμένουν σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID-19 αλλά έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για κινδύνους σχετιζόμενους με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας, μετά από λεπτομερή επισκόπηση των διαθέσιμων ενδείξεων.

Προηγουμένως, το CDC είχε αναφέρει ότι ενήλικες άνω των 65 ετών είχαν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο, αλλά τώρα αναφέρει ότι ο κίνδυνος στους ενηλίκους αυξάνεται σταθερά με την ηλικία και δεν περιορίζεται σε ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Ο κατάλογος των υποκείμενων νοσημάτων που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19 επεκτάθηκε και τώρα περιλαμβάνει

  • Χρόνια νεφρική νόσο
  • ΧΑΠ
  • Παχυσαρκία
  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου
  • Σοβαρή καρδιακή νόσο, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο ή μυοκαρδιοπάθεια
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • Διαβήτη τύπου 2

Οι αλλαγές σημαίνουν ότι περισσότεροι άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID-19.

Το CDC προειδοποιεί ότι όσο περισσότερες υποκείμενες νόσοι υπάρχουν τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος. Στις άλλες παθήσεις που θα μπορούσαν να αυξάνουν τον κίνδυνο, οι οποίες προστέθηκαν στη λίστα, περιλαμβάνονται το άσθμα, η υπέρταση, εγκεφαλοαγγειακή νόσος – όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο- νευρολογικές νόσοι- όπως η άνοια- και κύηση.

Έγκυες με Covid-19 είναι πιο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά

Έγκυες με λοίμωξη από COVID-19 είναι πιο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία και υποστήριξη με αναπνευστήρα σε σχέση με άλλες γυναίκες, αναφέρει έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι έγκυες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από τον νέο κορωνοιό, δήλωσε η Dr. Dana Meaney-Delman, του CDC.Η έκθεση αναφέρει ότι σχεδόν το ένα τρίτο όλων των εγκύων που μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοιό νοσηλεύτηκαν και ότι έγκυες είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ και μηχανικό αερισμό σε σύγκριση με μη εγκύους.

Σχεδόν το 32% των εγκύων αναφέρθηκε ότι είχαν νοσηλευτεί λόγω της COVID-19, σε σύγκριση με το 6% των μη εγκύων, ανακάλυψε ανάλυση του CDC.

Ωστόσο, το υψηλότερο ποσοστό νοσηλείας θα μπορούσε να οφείλεται στις ανησυχίες των γιατρών για την υγεία εγκύων με τη λοίμωξη.

Η Meaney-Delman, δήλωσε ότι έως σήμερα δεν είναι διαθέσιμα στοιχεία για το πώς η λοίμωξη από Covid-19 επηρεάζει την κύηση ή την υγεία του εμβρύου.

Όπως σημείωσε, η εγκυμοσύνη διαρκεί 9 μήνες και οι περισσότερες γυναίκες που έμειναν έγκυες από την αρχή της πανδημίας στις ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα γεννήσει.

Παρόλα αυτά, υπάρχει ανησυχία ότι η λοίμωξη από COVID-19 θα μπορούσε να προκαλεί πρόωρο τοκετό- αν και το CDC ακόμα το αξιολογεί.