Η ανθρωπογεωγραφία της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ

Η ανθρωπογεωγραφία της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει στη σημερινή συνεδρίαση με μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/50/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014, σχετικά με τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την προαγωγή της κινητικότητας των εργαζομένων μεταξύ των κρατών-μελών με τη βελτίωση της απόκτησης και της διατήρησης δικαιωμάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης (L128/1 της 30.4.2014)», Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι πρώην πρωθυπουργοί, οι επιστροφές, οι μεταγραφές που κέρδισαν, οι άνθρωποι του προέδρου. Πώς διαμορφώνεται ο γαλάζιος κοινοβουλευτικός χάρτης.

της Βίκυς Σαμαρά

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που προέκυψε από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής συνδυάζει ανανέωση και «παλιά» και έμπειρα στελέχη, με νέα πρόσωπα και μεταγραφές που ευδοκίμησαν, αλλά και επιστροφές πρώην βουλευτών που επανεξελέγησαν. Στη νέα γαλάζια ΚΟ συγκαταλέγονται τρεις πρώην πρωθυπουργοί, ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς, και ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ο οποίος είναι πλέον και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και θα αναλάβει τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειωτέον ότι αυτή την εβδομάδα θα συναντήσει διαδοχικά τον κ.Καραμανλή και τον κ.Σαμαρά. Με το Επικρατείας εξελέγησαν και τρεις από τους πιο στενούς συνεργάτες του νέου πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γαραπετρίτης, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης.

Με σταυρό κατάφεραν να μπούν στη Βουλή και αρκετοί ακόμη «προεδρικοί» δηλαδή στελέχη με στενή αναφορά στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο Βασίλης Σπανάκης στον νότιο τομέα της Β Αθήνας, ο Μακάριος Λαζαρίδης στην Καβάλα, ο Σπήλιος Λιβανός στην Αιτωλοακαρνανία, ο Φίλιππος Φόρτωμας στις Κυκλάδες, ο Τάσος Χατζηβασιλείου στις Σέρρες, ο Γιάννης Οικονόμου στην Φθιώτιδα και ο Άγγελος Συρίγος στην Α Αθήνας.

Και σε αυτή τη Βουλή εξελέγησαν στελέχη με αναφορά στον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά. Μεταξύ των καραμανλικών συγκαταλέγονται ο Γιώργος Βλάχος στην Ανατολική Αττική, ο Γιάννης Ανδριανός στην Αργολίδα, ο Κώστας Γκιουλέκας, η Έλενα Ράπτη και ο Σταύρος Καλαφάτης στην Α Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των σαμαρικών ο Χαράλαμπος Αθανασίου στην Λέσβο, ο Κώστας Καραγκούνης στην Αιτωλοακαρνανία, ο Κώστας Βλάσσης στην Αρκαδία, ο Ανδρέας Κατσανιώτης στην Αχαΐα, και ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος στην Β Θεσσαλονίκης. Και φυσικά ξεχωριστές περιπτώσεις αποτελούν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων πλέον Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πάντως ήρθε δεύτερος στο Βόρειο Τομέα πίσω από το νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με 4.000 ψήφους διαφορά, αλλά και ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, καθώς και ο Θανος Πλεύρης που κατάφερε να επανεκλεγεί στην Α Αθήνας.

Υπήρξαν άλλωστε πολλές ηχηρές επιστροφές στη Βουλή πρώην βουλευτών που κατάφεραν να επανεκλεγούν, είτε καραμανλικών είτε σαμαρικών. Όπως οι πρώην υπουργοί Ευριπίδης Στυλιανίδης στη Ροδόπη και ο Θόδωρος Ρουσόπουλος στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, η Φωτεινή Πιπιλή στην Ά Αθήνας, η Ζέτα Μακρή στη Μαγνησία, η Ασημίνα Σκόνδρα στην Καρδίτσα, ο Γιάννης Λαμπρόπουλος στη Μεσσηνία, ο Σταύρος Καλογιάννης στα Ιωάννινα, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος στην Κοζάνη, ο Ζήσης Τζηκαλάγιας στην Καστοριά, η Μίκα Ιατρίδη στα Δωδεκάνησα, η Διονυσία Αυγερινοπούλου στην Ηλεία, ο Μάξιμος Σενετάκης στο Ηράκλειο, ο Διονύσης Σταμενίτης στην Πέλλα, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης στις Σέρρες, ο Μανούσος Βολουδάκης στα Χανιά.

Στη Βουλή μετά από 12 χρόνια (και ενώ εν τω μεταξύ είχε εκλεγεί στην Ευρωβουλή) επέστρεψε δια του Επικρατείας και η αγαπητή στην “όλη ΝΔ” Μαριέττα Γιαννάκου. Υπήρξε και μία μετακόμιση: Η Ντόρα Μπακογιάννη άφησε μετά από πολλά χρονια την Α Αθήνας και εξελέγη στα Χανιά. Εκτός έμεινε στο Δυτικό Τομέα Αθηνών ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, καθώς ο κ.Μητσοτάκης επέλεξε να κρατήσει τη συγκεκριμένη έδρα, και έτσι μπήκαν στη Βουλή ένας “παλιός”, ο Γιάννης Τραγάκης στην Β Πειραιώς και μία νέα, η Χριστίνα Αλεξοπούλου στην Αχαΐα.

Τους Γεωργιάδη- Βορίδη- Πλεύρη εκτός από την κοινή σκληρή δεξιά ιδεολογία και τη σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά ενώνει και το γεγονός ότι προέρχονται από το ΛΑΟΣ. Δεν είναι όμως τα μόνα νέα μέλη της ΚΟ της ΝΔ που είχαν εκλεγεί παλιότερα με άλλο κόμμα, καθώς τέσσερις ακόμη εκλεγέντες αποτελούν μεταγραφές πρόσφατες ή παλιότερες: Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στο Νότιο Τομέα Αθηνών, ο Γιώργος Αμυράς στα Ιωάννινα, ο Ιάσων Φωτήλας στην Αχαϊα είχαν εκλεγεί στο παρελθόν με το Ποτάμι, ενώ ο Βασίλης Οικονόμου στην Ανατολική Αττική υπήρξε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Από την Ένωση Κεντρώων προέρχεται ο Γιάννης Καλιάνος, ο οποίος εξελέγη στον Νότιο Τομέα της Β Αθήνας.

Και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης εξελέγησαν στο εθνικό κοινοβούλιο: Στο Νότιο Τομέα Αθηνών ο πρώην δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, στη Φθιώτιδα ο πρώην δήμαρχος Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς, στην Πιερία ο πρώην δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης και στην Κοζάνη η πρώην δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βριζίδου. 

Πηγή: news247.gr