Η αντίδραση της αντιπολίτευσης στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης
Ο γραμματέας ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μιλά στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου , Σάββατο 20 Ιουλίου 2019. Ξεκίνησε η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας , οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Με σφοδρούς χαρακτηρισμούς η αντιπολίτεηση αποδόμησε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Πολυμέτωπη ήτανε η επίθεση ενάντια στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Για αντιλαϊκή κυβέρνηση έκανε λόγο το ΚΚΕ, για συνέχιση του καθεστώτος της χρεοδουλοπαροικίας το ΜέΡΑ25, ενώ η Ελληνική Λύση εστίασε στην συμφωνία των Πρεσπών.

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ καταψηφίζει μια ακόμα αντιλαϊκή κυβέρνηση, από αυτές που έχει γνωρίσει ο τόπος μας όλα αυτά τα χρόνια

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ανέφερε καταρχήν ότι αυτές ήταν ήδη γνωστές από την προεκλογική περίοδο και πρόσθεσε “δεν περιμέναμε με καμία αγωνία τις προγραμματικές δηλώσεις σας, όπως δεν περίμενε και η Κομισιόν να σχηματιστεί η κυβέρνησή σας, για να ανακοινώσει τις συστάσεις της για την Ελλάδα στις 8 του Ιουλίου”.

Είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει μεγάλη δυσκολία στη Βουλή να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική της καθώς εκτός από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει ” ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, στηρίζουν τα προαπαιτούμενα, τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις και προβάλλουν μαζί με την κυβέρνηση το γνωστό παραμύθι ότι η κοινωνική ευημερία σε αυτό το τόπο θα έρθει με την ενίσχυση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου”. “Όλοι μαζί, προσπαθείτε να κρύψετε, ότι ο κοινός στόχος σας να γίνει «πιο φιλική η χώρα στην επιχειρηματικότητα», ισοδυναμεί με πολιτικές και μέτρα που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης, θυσιάζουν κοινωνικές ανάγκες, αφαιρούν λαϊκό εισόδημα για να χρηματοδοτήσουν πλουσιοπάροχα εγχώριους και ξένους ομίλους” είπε.

“Όμως, δυστυχώς για εσάς” τόνισε στη συνέχεια, “υπάρχει και στέκεται απέναντί σας το ΚΚΕ και το εργατικό, λαϊκό κίνημα. Υπάρχει και θα ενισχυθεί παραπέρα η δύναμη της λαϊκής αντιπολίτευσης που αγωνίζεται καθημερινά για να μην περάσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα. Η δύναμη που πιέζει οργανώνει αγώνες για να ανακουφιστούν και να βελτιώσουν τη θέση τους οι εργαζόμενοι, η δύναμη που μπαίνει μπροστά για να ανοίξει ο δρόμος της πραγματικής ανατροπής, που για εμάς βέβαια ξέρετε και ο ελληνικός λαός γνωρίζει, είναι συνώνυμο του σοσιαλισμού”.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι οι νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης οι οποίες αξιοποιούν όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο με το οποίο την εφοδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν ότι θα κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση και σημείωσε ότι το φορολογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης “φωνάζει” για τους στόχους της.

Αναφέροντας ότι η κυβέρνηση διαγκωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιός είναι αποτελεσματικότερος υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, πρόσθεσε ότι για κάθε μέτρο υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ προσθέτει και κάτι ακόμα.

Είπε ότι με τις φορολογικές ρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση το μεγάλο κεφάλαιο το οποίο πληρώνει σήμερα μόνο 3 δισ. ευρώ από τα 55 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού με τον λαό να πληρώνει το 95% των φορολογικών εσόδων και το μεγάλο κεφάλαιο μόλις το 5% “θα πληρώνει λιγότερα από τα ελάχιστα που πληρώνει τώρα”.

Σημείωσε ότι στο ζήτημα της μείωσης φορολογίας επιχειρήσεων και εργαζομένων με ταυτόχρονη την δέσμευση για το πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση απαντά με την υπόσχεση για θεαματική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης “η οποία, όμως, ακόμα και αν επιτευχθεί, θα προκύψει μέσα από μισθούς πείνας και από τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων”.

“Η όποια μείωση των φορολογικών συντελεστών, θα συνοδευτεί με την πολυπόθητη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», την επανεξέταση του αφορολόγητου και των εκπτώσεων φόρου, δηλαδή απλά με μια μεταφορά των φορολογικών βαρών απ’ τη μια τσέπη του λαού, σε μια άλλη” πρόσθεσε.

“Όμως, κύριοι της ΝΔ, εάν θέλατε να πρωτοτυπήσετε, θα μπορούσατε να διευρύνετε πραγματικά τη φορολογική βάση. Φορολογήστε σας λέμε τους εφοπλιστές που δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρο” ανέφερε στη συνέχεια.

Αναφορικά με τις αλλαγές στην λειτουργία της κρατικής διοίκησης είπε, ότι “μπορούν να περιγραφούν με την φράση υπέρτατος νόμος η διασφάλιση του μέγιστου κέρδους”, ενώ μοναδικός στόχος του “νέου επιτελικού κράτους” είναι το ξήλωμα όλων των προσκομμάτων που βρίσκουν οι επενδυτές μπροστά τους.

Είπε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια ενεργειακή πολιτική με εκείνη των προκατόχων της, και εκείνο που ενδιαφέρει “το σημερινό αντιλαϊκό δίπολο -ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ- είναι η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της Κομισιόν για να κερδίσουν μια χούφτα όμιλοι”.

Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ “σχετίζεται άμεσα με τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά λόγω της «απελευθέρωσης», την επιβάρυνση της λιγνιτικής παραγωγής με την πράσινη πολιτική εμπορίου ρύπων της ΕΕ, την διαφορά στην ύπαρξη κοινωνικού οικογενειακού τιμολογίου σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και τις δημοπρασίες με τις οποίες η ΔΕΗ πουλά, κάτω του κόστους, ρεύμα στους ανταγωνιστές της και το ξαναγοράζει στη συνέχεια”.

“Από αυτές τις εξελίξεις δεν ωφελήθηκαν ούτε οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και στην Ενέργεια, ούτε τα λαϊκά νοικοκυριά που γνώρισαν απανωτές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και χρωστούν απλήρωτους λογαριασμούς” είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ανέφερε ότι μετά την ΔΕΗ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ολοκληρώσει “το έγκλημα των ιδιωτικοποιήσεων σε οτιδήποτε δεν πρόλαβε να ιδιωτικοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις των Μνημονίων”.

Όπως είπε ετοιμάζεται η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΘ και έπονται τα αεροδρόμια, τα ναυπηγεία, η ΛΑΡΚΟ και μια σειρά κρατικών υπηρεσιών “αφού φτάνετε στο σημείο να μιλάτε ακόμα και για ανάθεση σε ιδιώτες μέχρι και της επιστασίας δημοσίων έργων”.

Σχετικά με τα “κόκκινα δάνεια” είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αξιοποιήσει ολόκληρο το σχετικό σύστημα που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσει σε πογκρόμ πλειστηριασμών και υπογράμμισε “το ΚΚΕ είναι εδώ και θα μπει μπροστά. Και μαζί με τους εργαζόμενους, δεν θα επιτρέψουμε να βγάλετε στο σφυρί το βιός του λαού μας”

Επισημαίνοντας ότι μέσω των “ρυθμίσεων προστασίας” του ΣΥΡΙΖΑ και των τοποθετήσεων για “κουλτούρα πληρωμών” επιχειρείται να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση των εργαζομένων αντιλαϊκοί φόροι και χρέη και να συσκοτιστεί πως ευθύνη για την κρίση δεν έχουν τα λαϊκά στρώματα αλλά το κράτος του κεφαλαίου και ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης είπε ότι δεν είναι παροχή η πληρωμή σε δόσεις υπέρογκων φόρων και κόκκινων δανείων.

“Η μοναδική λύση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα βρίσκεται στις ίδιες τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, στις προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ εδώ μέσα και προβλέπουν ριζική περικοπή του χρεών λαϊκών οικογενειών φορτώνοντας τα βάρη μόνο στο μεγάλο κεφάλαιο” τόνισε.

Είπε ότι η έκδοση ομολόγου “με το χαμηλότερο επιτόκιο” αποτελεί “ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών και στον κ. Μητσοτάκη και στον προκάτοχό του κ. Τσίπρα, ότι η κατάσταση για τους εργαζόμενους θα γίνεται ολοένα και χειρότερη”.

Σημείωσε ότι “η καραμέλα μιας τάχα ανάπτυξης με τάχα διάχυση των αποτελεσμάτων της στην κοινωνία” δεν θα οδηγήσει ούτε σε γενναίες αυξήσεις μισθών, ούτε σε κατάργηση ελαστικών σχέσεων απασχόλησης αλλά ούτε και σε εργασιακές συνθήκες που να προσεγγίζουν τις σύγχρονες ανάγκες.

Αναφορικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες, είπε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης “είναι πολιτικές στήριξης μόνο των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων και όχι στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών”.

Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίζει να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αυτοαπασχολούμένων που είναι κυριολεκτικά αιτήματα επιβίωσης για την πλειοψηφία τους.

Σημείωσε ότι για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική “θα χρειαστεί ασφαλώς ένταση της καταστολής” και “γι’ αυτό η ΝΔ σηκώνει τη σημαία “Νόμος και τάξη”.

Μιλώντας για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η ΝΔ είπε ότι αυτή αφήνει στο απυρόβλητο “το βασικό αντιδραστικό του περιεχόμενο που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ακόμα ότι στην εξωτερική πολιτική η ΝΔ θα συνεχίσει “την πολιτική σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή και εμφανίζει το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ως ασπίδα για τα κυριαρχικά δικαιώματα και για τη διαφύλαξη της ειρήνης στην περιοχή”.

Επισήμανε ότι στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο έχουν διαμορφωθεί όροι “ακόμα και για θερμό επεισόδιο, γεγονός που θα ενεργοποιήσει την ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή και Ευρωπαϊκή «διαμεσολάβηση», όπως λέγεται, «επιδιαιτησία», με επιδίωξη την προώθηση των σχεδίων για τη συνεκμετάλλευση, τη συνδιαχείριση του Αιγαίου, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της και Ελλάδας και της Κύπρου”.

Πρόσθεσε ότι στο Κυπριακό έχουν διαμορφωθεί επικίνδυνα τετελεσμένα μέσω των διαρκών δικοινοτικών διαπραγματεύσεων κάτω από την ομπρέλα ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ “για διχοτομική λύση”.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας “θα ήθελα να δηλώσω εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ το αυτονόητο ότι δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση. Καταψηφίζουμε μια ακόμα αντιλαϊκή κυβέρνηση, από αυτές που έχει γνωρίσει ο τόπος μας όλα αυτά τα χρόνια”.

Γιάνης Βαρουφάκης επικεφαλής «ΜέΡΑ25»: Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού «απαιτούν τη ρήξη με τους δανειστές», την οποία όμως δεν θα κάνει – Ένα ακόμα κεφάλαιο στο καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας της Ελλάδας

«Την 7η Ιουλίου έκλεισε ένα κεφάλαιο της μνημονιακής Ελλάδας, της αποικίας χρέους, της χρεοδουλοπαροικίας μας και άνοιξε ένα άλλο, ένα σκληρότερο και πολύ φοβάμαι μακροβιότερο, που θεμελιώνεται στο 4ο μνημόνιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Όπου και να κοιτάξουμε βλέπουμε τη συνέχεια νυν και προηγούμενης διακυβέρνησης». Αυτό υποστήριξε στη Βουλή ο επικεφαλής του «ΜέΡΑ25», Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Στο καιρό του 4ου μνημονίου, ποτέ τόσο λίγοι δεν πλούτισαν τόσο γρήγορα όσο οι πολλοί καταβαραθρώνονται», είπε ο κ. Βαρουφάκης, ενώ υποστήριξε ότι η νέα κυβέρνηση αυτό που υπόσχεται στον ελληνικό λαό είναι «θεάματα χωρίς άρτο και καταστολή, αντί για ανάκαμψη». Ο κ. Βαρουφάκης, αμφισβήτησε τη δυνατότητα υλοποίησης των προγραμματικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι «αυτές απαιτούν τη ρήξη με τους δανειστές», τις οποίες όμως δεν θα κάνει.

 

Παράλληλα, εξαπέλυσε αιχμηρά βέλη και για την προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. «Ο πρωθυπουργός ονειρεύεται ότι οι δανειστές θα τον εκτιμήσουν περισσότερο από τους προκατόχους του, τους οποίους εξευτέλιζαν κατ’ εξακολούθηση. Υπόσχεται ότι θα τους κερδίσει με την αξιοπιστία του, ώστε να του μειώσουν τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος. Έχω νέα για σας κ. Μητσοτάκη: Την αξιοπιστία του κ. Τσίπρα, στα μάτια των δανειστών, δεν θα την φτάσετε ποτέ. Όσο και να προσπαθήσετε, όσο κατακλυσμική κι αν είναι η λαίλαπα νομοσχεδίων των πρώτων σας 100 ημερών, οι Μέρκελ, Σολτζ, Λαγκάρντ, Ντράγκι και Σια θα παραμείνουν πιο εντυπωσιασμένοι από την αποτελεσματικότητα με την οποία ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ έκοψε το ΕΚΑΣ, παρήγαγε υπερ-πλεονάσματα, χάρισε τα αεροδρόμια, τα τραίνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Στην καλύτερη για εσάς περίπτωση, να σας θεωρήσουν άξιο συνεχιστή του κ. Τσίπρα. Πιο αξιόπιστο από εκείνον, ποτέ! Όπερ μεθερμηνευόμενον, τα ματωμένα πλεονάσματα που επέβαλαν στον κ.Τσίπρα θα παραμείνουν, εγγυητές της αναπαραγωγής της χρεοδουλοπαροικίας η Ελλάς, βασικός λόγος να φύγουν κι άλλα από τα παιδιά μας που δεν έφυγαν ακόμα».

Ο κ. Βαρουφάκης υπεραμύνθηκε της δικής του θητείας του ως υπουργός Οικονομικών, κάνοντας λόγο για άδειο ταμείο που παρέλαβε το 2015 και έπρεπε όπως είπε, να αποπληρώσει «στους δανειστές το εξωφρενικό ποσό των 22 δισ. ευρώ». «Αντίθετα με τότε, αντίθετα με την κατάσταση που ανέλαβε ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Παπανδρέου, αντίθετα από κάθε άλλη κυβέρνηση της «χρεοδουλοπαροικίας η Ελλάς», αν και η χώρα σήμερα είναι πιο πτωχευμένη από ποτέ, εσείς αναλαμβάνετε χωρίς καμία αγωνία για το πώς θα αποπληρώνετε τους δανειστές τα επόμενα δέκα χρόνια» είπε και συμπλήρωσε: «Αυτό το χρωστάτε στον κ. Τσίπρα, στον κ. Δραγασάκη, στον κ. Τσακαλώτο. Όχι μόνο ανέσυραν την ΝΔ από τον πάτο μιας τεράστιας ήττας το βράδυ του δημοψηφίσματος, ζητώντας την ψήφο σας για να ανατρέψετε από κοινού το “όχι” του ελληνικού λαού. Αλλά δύο χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 2018, υπό την αριστουργηματική προπαγάνδα της δήθεν εξόδου από τα μνημόνια, υπέγραψαν το 4ο μνημόνιο, διάρκειας έως το 2060, που εξασφάλισε νέα δάνεια από τα οποία θα προσποιείστε ότι αποπληρώνετε τους δανειστές μέχρι το 2021 και, το πιο σημαντικό, έσπρωξε 100 δισ. αποπληρωμών που ήταν να γίνουν τη δεκαετία του ’20 για μετά το 2032, φυσικά τοκιζόμενα. Κανονικά, θα έπρεπε να κάνετε ένα μικρό εικόνισμα στον κ. Τσίπρα καθώς ποτέ στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας απερχόμενος πρωθυπουργός δεν ευεργέτησε τόσο γενναιόδωρα τον διάδοχό του».

Ελληνική Λύση – Α. Μυλωνάκης: Να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή για την Συμφωνία των Πρεσπών

Κάλεσμα στους βουλευτές των κομμάτων που αντιτάχθηκαν στην Συμφωνία των Πρεσπών να συνυπογράψουν με την Ελληνική Λύση πρόταση για την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, απηύθυνε ο βουλευτής του κόμματος, Αντώνης Μυλωνάκης.

“Προκάλεσε” ιδιαιτέρως τους Μακεδόνες βουλευτές που δεν συμφωνούν με “την κατάπτυστη εγκληματική Συμφωνία” να καταθέσουν από κοινού με την Ελληνική Λύση πρόταση “για να στείλουμε όλοι μαζί τον κ. Κοτζιά σε Εξεταστική Επιτροπή και να δούμε αν έχει διαπράξει το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας”. Όπως είπε πρόκειται για μια Συμφωνία που ο ελληνικός λαός δεν την αναγνωρίζει ούτως ή άλλως όπως και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου που δεν θα δεχθεί ποτέ την ονομασία “Μακεδονία” με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Ο κ. Μυλωνάκης κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής ότι “έκρυψε στα συρτάρια” την μήνυση που κατέθεσαν οι παμμακεδονικές ενώσεις και ενημέρωσε ότι το κόμμα του έχει καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της Συμφωνίας. Επίσης ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κάλεσε τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας να απαντήσει αν αναγνωρίζει την Συμφωνία των Πρεσπών διότι – όπως είπε – η κυβέρνηση της ΝΔ ως αντιπολίτευση μιλούσε για κάκιστη Συμφωνία.

“Μην μας πουν τώρα ότι είναι πολιτικό το ζήτημα γιατί εμείς θα τους πούμε ότι δεν είναι καθόλου πολιτικό το ζήτημα, είναι εθνικό”, είπε και απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ διερωτήθηκε: “Μήπως αρχίζουμε πάλι να κάνουμε κωλοτούμπες; Γιατί λέγατε ότι θα διαπραγματευθείτε, θα πείτε ταυτότητα γλώσσα”.

Δραγασάκης: Η κυβέρνηση να σεβαστεί το έργο που της παραδόθηκε

«Προφανώς δεν έχουμε αυταπάτες. Ούτε ο λαός έχει αυταπάτες. Ξέρουμε ότι η ΝΔ είναι δέσμια του παρελθόντος της, είναι δέσμια των ταξικών προτιμήσεων και επιλογών της, είναι δέσμια των ιδεολογικών νεοφιλελεύθερων παρωπίδων της», ανέφερε, μιλώντας στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας Γιάννης Δραγασάκης. Ο κ. Δραγασάκης πρόσθεσε όμως πως ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν θα ασκεί αδιάλειπτα αντιπολίτευση σε εκείνα που τον χωρίζουν από την κυβέρνηση αλλά και, όπου είναι αναγκαίο και εφικτό, θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα συνεργασίας και συναίνεσης, υπό τη στοιχειώδη προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί το έργο που της παραδόθηκε.

Η ανάπτυξη 4%

«Άκουσα με προσοχή την προγραμματική ομιλία του κ. πρωθυπουργού και διαπίστωσα ότι δεν είχε ούτε μια λέξη να πει, για αυτό που αποτελούσε τον πυρήνα του εκλογικού του, προγράμματος, δηλαδή τη μείωση των πλεονασμάτων και την επίτευξη ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης 4%. Δεν ξέρω αν είναι παράλειψη, αλλά είναι σημαντικό στοιχείο, διότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης το είχε συνδέσει με τον στόχο της ανάπτυξης 4%, τις συντάξεις, τα εισοδήματα και τους μισθούς. Η αναφορά σε αυτό τον ρυθμό ανάπτυξης δεν είχε καμία βάση, ήταν ένα προεκλογικό τέχνασμα, ήταν μια καθόλου αθώα απάτη», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Οι επενδύσεις

Αναφερόμενος στην πολιτική για την προσέλκυση επενδύσεων, ο κ. Δραγασάκης είπε πως όσο και αν ψάξει ο νέος υπουργός δεν θα βρει στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης λιμνάζουσες επενδύσεις, ούτε θα βρει μαγικές συνταγές που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε και δεν χρησιμοποίησε. «Αντιθέτως, θα βρει στο υπουργείο πολιτικές και σχέδια νόμου τα οποία, εφόσον τα προχωρήσει, μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη και μάλιστα να τη στρέψει σε κατευθύνσεις εξωστρέφειας, βιωσιμότητας και δικαιοσύνης», είπε ο κ. Δραγασάκης και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει:

• την ψήφιση νομοσχεδίων που είναι έτοιμα αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πρόλαβε να ψηφίσει, δηλαδή την αναβάθμιση του ΓΕΜΗ, τις μικροπιστώσεις, για πολυετείς προϋπολογισμούς για τις δημόσιες επενδύσεις, για τα πολυετή αναπτυξιακά προγράμματα,

• την υλοποίηση ψηφισμένων νόμων, που έχει ψηφίσει και η ΝΔ, δηλαδή, την υλοποίηση των διαδικασιών για τη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, τη λειτουργία των επενδυτικών ταμείων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον αγροτικό κόσμο. Τη δομή για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τα επιμελητήρια,

• τον σχεδιασμό για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027,

• την αναπτυξιακή στρατηγική που «δεν είναι κομματικό αλλά συλλογικό επίτευγμα για τη χώρα που, μετά από δεκαετίες άναρχης και άνισης ανάπτυξης, έχει σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης της Ελλάδας, που έχει και τη συγκατάθεση των ευρωπαϊκών θεσμών». «Μην κάνετε το λάθος να την εγκαταλείψετε, επικαιροποιήστε τη», δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης.