Η απαγόρευση του TikTok έφθασε και στη Νέα Ζηλανδία

Η απαγόρευση του TikTok έφθασε και στη Νέα Ζηλανδία
epa10351125 The Tiktok application logo is pictured on a smartphone in Taipei, Taiwan, 06 December 2022. On 02 December, the The US Federal Bureau of Investigation (FBI) warned about Tiktok, that it presents national security concerns in regards to the integrity of the application's algorithm. On 05 December, a Ministry of Digital Affairs (MODA) official announced that the application have been deemed to be 'harmful product against national information security.' EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η χρήση της πλατφόρμας απαγορεύθηκε στις συσκευές κοινοβουλευτικών υπαλλήλων.

Η Νέα Ζηλανδία θα απαγορεύσει την εφαρμογή και την πρόσβαση στις υπηρεσίες της πλατφόρμας βίντεο TikTok στα μέλη του κοινοβουλίου, δήλωσαν αξιωματούχοι σήμερα, καθώς οι αρχές της χώρας συντονίζουν το βήμα με άλλες δυτικές χώρες που έλαβαν παρόμοια μέτρα.

Η απαγόρευση αφορά όλες τις συσκευές με πρόσβαση στο δίκτυο του νεοζηλανδικού κοινοβουλίου, δήλωσε ο Ραφαέλ Γκονσάλες-Μοντέρο, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής υπηρεσίας. Θα ισχύσει από την 31η Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον κ. Γκονσάλες-Μοντέρο, οι κίνδυνοι που εγείρει η χρήση της πλατφόρμας «δεν είναι αποδεκτοί στο τρέχον κοινοβουλευτικό περιβάλλον στη Νέα Ζηλανδία».

«Η απόφαση ελήφθη στη βάση αναλύσεων δικών μας ειδικών, έπειτα από συζήτηση με συναδέλφους μας στην κυβέρνηση και στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

Η Νέα Ζηλανδία ακολουθεί έτσι τα βήματα του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ, που ήδη απαγόρευσαν τη χρήση του TikTok στις κυβερνητικές συσκευές, εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια των δεδομένων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης διέταξε την απαγόρευση της εφαρμογής στις συσκευές των εργαζομένων της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δράση εναντίον της πλατφόρμας TikTok άρχισε στην Ινδία το 2020. Η εφαρμογή και ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των απαγορευμένων εφαρμογών μετά τις φονικές συγκρούσεις στα σύνορα με την Κίνα, όταν το Νέο Δελχί ανέφερε πως υπερασπιζόταν την εθνική κυριαρχία του.

Την ίδια χρονιά, ο αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει το TikTok εργαλείο κατασκοπείας του Πεκίνου.

Η TikTok αναγνώρισε τον Νοέμβριο πως ορισμένοι εργαζόμενοί της στην Κίνα μπορεί να απέκτησαν πρόσβαση στα δεδομένα Ευρωπαίων χρηστών και, τον Δεκέμβριο, ότι υπάλληλοί της χρησιμοποίησαν δεδομένα για να παρακολουθήσουν δημοσιογράφους. Όμως η εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα αρνείται κατηγορηματικά πως υπάρχει οποιαδήποτε πρόσβαση κι οποιοσδήποτε έλεγχος από πλευράς της κυβέρνησης της Κίνας στα δεδομένα αυτά. Χαρακτηρίζει τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώνονται στη Δύση αποτέλεσμα «θεμελιωδών παρανοήσεων» ή κινήσεις στο πλαίσιο ευρύτερων «γεωπολιτικών» επιδιώξεων.

Η εφαρμογή και η πλατφόρμα έχουν τεράστια δημοτικότητα σε διεθνές επίπεδο.

Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απειλεί να απαγορεύσει εντελώς την εφαρμογή και την πλατφόρμα στη χώρα εάν δεν πωληθεί από την ByteDance, την κινεζική εταιρεία στην οποία ανήκει. Από την πλευρά της, η Κίνα έχει καλέσει να σταματήσουν οι «αδικαιολόγητες» ενέργειες εναντίον της πλατφόρμας.

Σύμφωνα με τον κ. Γκονσάλες-Μοντέρο, θα γίνουν ειδικές διευθετήσεις για τους εργαζόμενους που χρειάζονται την εφαρμογή για να φέρνουν σε πέρας τα καθήκοντά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: