Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων «μπλοκάρει» την αξιολόγηση

Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων «μπλοκάρει» την αξιολόγηση

Στόχος είναι στο Εurogroup Δεκεμβρίου να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το χρέος.

Σε καθοριστική φάση εισέρχεται από τη Δευτέρα το ελληνικό ζήτημα, με την διαδικασία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και το θέμα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το μέτωπο που «μπλοκάρει» τη διαπραγμάτευση είναι αυτό των εργασιακών και συγκεκριμένα των ομαδικών απολύσεων.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη ήταν άκαρπη, καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις για την αποδοχή των σκληρών μέτρων που απαιτεί το ΔΝΤ στο εργασιακό, προκειμένου να προχωρήσει η δεύτερη αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για την επανένταξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, η διατήρηση του τρόπου με τον οποίο καθορίζεται ο κατώτατος μισθός και το υφιστάμενο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων αποτελούν τις επαχθείς απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Οι θεσμοί επιμένουν τόσο για την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% όσο και για την κατάργηση της προέγκρισης που ισχύει σήμερα για την πραγματοποίηση απολύσεων πέραν του ορίου αυτού.

Συγκεκριμένα προτείνεται η πλήρης απεμπλοκή του κράτους από τη διαδικασία έκδοσης αποφάσεων για ομαδικές απολύσεις καθώς με το ισχύον σύστημα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας υπό την προεδρία του εκάστοτε γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας λαμβάνει την απόφαση έγκρισης των ομαδικών απολύσεων.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας απορρίπτει την αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% και προτείνει να υπάρχει διαδικασία προέγκρισης των απολύσεων στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις υποβάλλουν σχετικό αίτημα.

Συγκρατημένη αισιοδοξία στις Βρυξέλλες
Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία στις Βρυξέλλες. Τη Δευτέρα το απόγευμα η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup θα κάνει έναν πρώτο γενικό απολογισμό της πορείας της δεύτερης αξιολόγησης και θα εξετάσει πόσο κοντά βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Πριν από τη συνεδρίαση και μέχρι την Κυριακή θα μεσολαβήσουν συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών, ώστε να προσεγγίσουν ακόμη περισσότερο τις θέσεις τους.

Σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε την Πέμπτη το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες παρότρυνε να κλείσει το συντομότερο η δεύτερη αξιολόγηση, προκειμένου οι συζητήσεις να επικεντρωθούν στη συνέχεια στο χρέος.

Μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας και σε όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή της κυβέρνησης και των θεσμών, ενώ παράλληλες συζητήσεις θα γίνονται και μεταξύ των Ευρωπαίων, αλλά και των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για το θέμα του χρέους. Στόχος είναι στο κρίσιμο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία τόσο για το κλείσιμο της αξιολόγησης όσο και για το χρέος, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο, ενδεχομένως σε μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αναφορικά με το χρέος, όλοι συμφωνούν στη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων, εκεί που εστιάζονται οι διαφωνίες είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ για να μπει στο πρόγραμμα. Ο Διεθνής Οργανισμός ζητάει πιο δραστικά μέτρα ελάφρυνσης θεωρώντας ότι με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους. Το βέβαιο είναι, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, πως στο τραπέζι της συνεδρίασης της 5ης Δεκεμβρίου θα βρεθούν προς συζήτηση και μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.