Οι απειλές Πούτιν και το παρασκήνιο για τη Συρία

Οι απειλές Πούτιν και το παρασκήνιο για τη Συρία

Γιατί ο Ρώσος Πρόεδρος κάνει τώρα άνοιγμα προς την κυριότερη αντικαθεστωτική οργάνωση στη Συρία.

Την Παρασκευή ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα καταστρέψουν ακαριαία οποιονδήποτε επιχειρήσει εκ νέου να πλήξει ρωσικούς στόχους στη Συρία. Ήταν ένα μήνυμα κυρίως προς την πλευρά της Άγκυρας, με τον πόλεμο λέξεων να συνεχίζεται.  Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει, στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, ότι η Άγκυρα επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης και τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη Μόσχα, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη».

Κατά την ομιλία του ο κ. Πούτιν εμφανίστηκε για πρώτη φορά να υποστηρίζει μια αντικαθεστωτική οργάνωση που μάχεται την κυβέρνηση Ασαντ, τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) – έναν χαλαρό συνασπισμό ένοπλων οργανώσεων που υποστηρίζονται πολιτικά και υλικά από τις ΗΠΑ. «Τον υποστηρίζουμε από αέρος, όπως υποστηρίζουμε και τον συριακό στρατό, τους παρέχουμε όπλα, πυρομαχικά και υλική υποστήριξη», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, για να προσθέσει: «Οι αεροπορικές μας δυνάμεις στη Συρία βοηθούν στη συνένωση των προσπαθειών του κυβερνητικού στρατού και του FSA. Σήμερα, πολλές μονάδες του FSA, που αριθμούν περισσότερους από 5.000 άνδρες, εμπλέκονται σε επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατών, μαζί με δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού, στις επαρχίες Χομς, Χάμα, Χαλεπίου και Ράκας».

Όπως αναφέρει το Reuters, το άνοιγμα Πούτιν προς την κυριότερη αντικαθεστωτική οργάνωση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ συνδέεται με τις παρασκηνιακές διεργασίες μεταξύ των μεγάλων και των περιφερειακών δυνάμεων για την πολιτική επίλυση του συριακού προβλήματος. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η διήμερη διάσκεψη που έληξε την Πέμπτη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας με αντικείμενο τη συγκρότηση ενιαίας εκπροσώπησης της συριακής αντιπολίτευσης.

Σχολιάζοντας την κοινή δήλωση των αντιπολιτευόμενων οργανώσεων, που απαιτούσε, μεταξύ άλλων, την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ Ασαντ ως προϋπόθεση για την ειρήνευση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «η μοίρα του προέδρου Ασαντ πρέπει να συζητηθεί από τους ίδιους τους Σύρους». Ο Ρώσος αξιωματούχος προσέθεσε ότι υπάρχει μια ορισμένη σύγκλιση μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων σχετικά με ένα άλλο επίμαχο ζήτημα, την κατάρτιση καταλόγου των αντιπολιτευόμενων οργανώσεων που θα κριθούν αρκούντως μετριοπαθείς ώστε να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο Πεσκόφ, δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία.