Οι απειλές Τραμπ για νέες κυρώσεις στο Ιράν ήδη έκαναν μια μεγάλη πετρελαϊκή να φύγει

Οι απειλές Τραμπ για νέες κυρώσεις στο Ιράν ήδη έκαναν μια μεγάλη πετρελαϊκή να φύγει

Η οικονομική εξάρτηση από τις ΗΠΑ και ο φόβος για αντίποινα επικράτησαν - Και η γαλλική ενεργειακή Engie τερματίζει τη δραστηριότητά της στη χώρα.

Η πετρελαϊκή εταιρεία Total SA γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να ρισκάρει μια επένδυση στο Ιράν έπειτα από τις δημόσιες δεσμεύσεις Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά και να επαναφέρει σειρά κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία, μια συνέχιση των δραστηριοτήτων της στο Ιράν εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο, καθώς έχει ήδη πολλές εμπορικές συμφωνίες σε αμερικανικό έδαφος. Γεγονός το οποίο θεωρεί ότι θα επηρεάσει τη συμπεριφορά της κυβέρνησης των ΗΠΑ απέναντί της σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί από τη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Η απόφαση αυτή είναι σημαδιακή, καθώς η Total ήταν η πρώτη μεγάλη δυτική εταιρεία που υπέγραψε συμφωνίες με το Ιράν έπειτα από την άρση μέρους των κυρώσεων το 2015. Τα πρότζεκτ περιελάμβαναν μεγάλες επενδύσεις για εξόρυξη φυσικού αερίου.

Από ό,τι φαίνεται δεν θα είναι, όμως, η μόνη εταιρεία που θα πάρει τον δρόμο της εξόδου από το Ιράν. Στα βήματα της Total ανακοίνωσε σήμερα πως θα προχωρήσει και η γαλλική εταιρεία φυσικού αερίου και παραγωγής ενέργειας Engie, που έκανε γνωστό ότι μέχρι τον Νοέμβριο θα τερματίσει τη δραστηριότητά της στο Ιράν.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Engie Ιζαμπέλ Κοσέρ δήλωσε σε συνεδρίαση των μετόχων ότι η εταιρεία δεν διαθέτει υποδομές στο Ιράν αλλά ομάδες μηχανικών της εργάζονται εκεί για άλλους πελάτες. «Έχουμε στη διάθεσή μας 180 ημέρες για να τερματίσουμε αυτές τις συμβάσεις, έτσι φτάνουμε στον Νοέμβριο. Θα το κάνουμε», είπε η Κοσέρ.

Στο διάγγελμά του για την άρση των συμφωνιών των ΗΠΑ με το Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δώσει προθεσμία 180 ημέρων σε όσες δυτικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στο Ιράν να αποσυρθούν. Και το γεγονός ότι σε περισσότερο από το 90% των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων της Total εμπλέκονται αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έπαιξε σίγουρα ρόλο στην τελική της απόφαση να αφήσει πίσω της την Τεχεράνη.