Η αποχή ήταν ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία

Η αποχή ήταν ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία
epa10021677 A voter casts her ballot in the second round of the French legislatives elections, at a polling station in Paris, France, 19 June 2022. The legislative elections in France are held to elect the 577 members for the National Assembly of the French Republic. EPA/YOAN VALAT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Harris τόσο οι ψηφοφόροι της παράταξης Μακρόν, όσο και οι ψηφοφόροι της παράταξης Μελανσόν στη μεγάλη τους πλειονότητα, περίπου οι οχτώ στους δέκα, αρνήθηκαν στο δεύτερο γύρο να ψηφίσουν υποψήφιο του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν, όταν ο δικός τους υποψήφιος δεν είχε προκριθεί. Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών προτίμησαν ωστόσο την αποχή. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Monde, αυτοί που στον πρώτο γύρο ψήφισαν υπέρ της αριστερής συμμαχίας του Μελανσόν και στον δεύτερο γύρο έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα υποψήφιο της παράταξης Μακρόν και ένα της Λεπέν, προτίμησαν, σε ποσοστό 45% την οδό της αποχής. Το 31% ψήφισε υπέρ της παράταξης Μακρόν, ενώ ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, το 24% , προτίμησε την ψήφο στην Λεπέν.

Αντιστοίχως αυτοί που στον πρώτο γύρο ψήφισαν υπέρ της παράταξης Μακρόν και στον δεύτερο γύρο έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε υποψήφιους του Μελανσόν και της Λεπέν, προτίμησαν, σε ποσοστό 48% την αποχή, έναντι 34% που προτίμησε τον υποψήφιο του Μελανσόν και 18% που προτίμησε τον υποψήφιο της Λεπέν. Επίσης από τις 108 εκλογικές περιφέρειες που μονομαχήσαν οι παρατάξεις Μακρόν και Λεπέν, η τελευταία κέρδισε τις 62, ενώ στις 62 περιφέρειες που αναμετρήθηκαν υποψήφιοι του Μελανσόν και της Λεπέν η ακροδεξιά κέρδισε τις 33.