Η απομακρυσμένη εργασία μπορεί να είναι ο λόγος που δεν θα έχετε δουλειά σε 10 χρόνια

Η απομακρυσμένη εργασία μπορεί να είναι ο λόγος που δεν θα έχετε δουλειά σε 10 χρόνια
Young woman working on computer at home (Photo by ©JFCreatives / Image Source / Image Source via AFP) Photo: AFP
Το γεγονός ότι πολλές δουλειές που μπορούν να γίνουν από το σπίτι μπορούν επίσης να γίνουν από οπουδήποτε σε όλο τον κόσμο, συχνά απουσιάζει από την συζήτηση για την απομακρυσμένη εργασία.

Της Jane Their

Οι εργαζόμενοι που χαίρονται για την ικανότητά τους να εργάζονται από οπουδήποτε καλά θα κάνουν να λάβουν υπόψη την αντίστροφη κατάσταση: ένας εργαζόμενος κάπου αλλού μπορεί πιθανότατα να κάνει τη δουλειά τους — φθηνότερα.

Αυτό μπορεί να τους κοστίσει τη δουλειά τους μακροπρόθεσμα.

Το γεγονός ότι πολλές δουλειές που μπορούν να γίνουν από το σπίτι μπορούν επίσης να γίνουν από οπουδήποτε σε όλο τον κόσμο, συχνά απουσιάζει από την συζήτηση για την απομακρυσμένη εργασία, λέει η Anna Stansbury, επίκουρη καθηγήτρια εργασίας και οργανωτικών σπουδών στο MIT Sloan School of Business που διδάσκει ένα μάθημα για το μέλλον της εργασίας.

Οι εταιρείες δεν έχουν αναθέσει ακόμη διεθνώς πολλές θέσεις εργασίας που απαιτούν τριτοβάθμια εκπαίδευση, λέει η Stansbury στο Fortune, προσθέτοντας ότι πολλές θέσεις εργασίας τύπου τηλεφωνικού κέντρου ή απομακρυσμένες εργασίες όπως ο σχεδιασμός λογισμικού ή η υποστήριξη μηχανοργάνωσης έχουν ήδη εκχωρηθεί σε εργαζομένους στο εξωτερικό.

Αλλά εάν οι υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως, η ανάθεση τους σε φθηνότερες περιοχές θα μπορούσε «ξεκάθαρα» να προσφέρει τεράστια εξοικονόμηση πόρων. Η πιθανότητα αλλαγής «θα προκαλούσε σεισμό εάν όλες αυτές οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας ανατεθούν ξαφνικά σε λιγότερο πλούσιες χώρες», προσθέτει.

«Αν οι άνθρωποι που εργάζονται για την Google και το Facebook μπορούσαν να ζήσουν οπουδήποτε στις ΗΠΑ ήθελαν και μπορούσαν να εργαστούν για ενάμιση χρόνο χωρίς να πάνε ποτέ στο γραφείο, είναι πολύ, πολύ πιθανό ότι πολλές εταιρείες θα το ξανασκεφτούν αυτό μακροπρόθεσμα σχετικά με την εξωτερική ανάθεση θέσεων εργασίας που δεν είχαν ανατεθεί στο παρελθόν», προσθέτει η Stansbury.

Η Stansbury δεν είναι το μόνο άτομο που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την απομακρυσμένη εργασία. Οι ειδικοί είπαν ότι η εξωτερική ανάθεση εργασιών εξ αποστάσεως είναι μια πραγματική δυνατότητα, μια δυνατότητα που θα μπορούσε να καλύψει το κενό μιας «στενής» αγοράς εργασίας, αλλά που θα μπορούσε επίσης να μην είναι καλή για τους εργαζόμενους σε περίοδο ύφεσης.

Η Stansbury επικαλείται την έρευνα του Richard Baldwin, καθηγητή οικονομικών στο Graduate Institute στη Γενεύη της Ελβετίας. «Αν μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας από το σπίτι, να φοβάστε. Να φοβάστε πολύ», είπε ο Baldwin τον Νοέμβριο. «Επειδή κάποιος στην Ινδία ή οπουδήποτε αλλού είναι πρόθυμος να την κάνει για πολύ λιγότερα χρήματα».

Αυτός ο φόβος έχει τεκμηριωθεί καλά για πάνω από μια δεκαετία, σύμφωνα με ένα έγγραφο του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών (NBER) του Οκτωβρίου 2021 από τον Baldwin και τον ερευνητικό του συνεργάτη Jonathan Dingel. Στη μελέτη, με τίτλο «Telemigration and Development: On the Offshorability of Teleworkable Jobs», [Τηλεμετανάστευση και Ανάπτυξη: Η δυνατότητα ανάθεσης εργασιών εξ’ αποστάσεως] κατηγοριοποιούν τις θέσεις εργασίας σε μία από τέσσερις ομάδες: εξαιρετικά πιθανές για ανάθεση, πιθανές για ανάθεση, δύσκολες για ανάθεση, και μη αναθέσιμες.

Η κατάταξη στην κατηγορία «εξαιρετικά πιθανή για ανάθεση» απαιτεί αρνητική απάντηση σε δύο μόνο ερωτήσεις: «Πρέπει ένα άτομο σε αυτό το επάγγελμα να είναι φυσικά κοντά σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία εργασίας στις ΗΠΑ;» και, αν όχι, «Πρέπει να είναι φυσικά κοντά σε μια μονάδα εργασίας;»

Στον εργασιακό χώρο μετά την Covid, οι εργασίες που μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως θα γίνονται αναπόφευκτα από τηλε-μετανάστες και όχι από εγχώριους εργαζόμενους, προβλέπουν οι Baldwin και Dingel.

Σίγουρα, πάντως, μια τέτοια αλλαγή είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. «Τα κοινωνικά και πολιτισμικά πλαίσια σε όλες τις χώρες καθιστούν λιγότερο πιθανό ότι ένας ειδικός δημοσίων σχέσεων ή ένας μηχανικός πωλήσεων που βρίσκεται στο Ανόι θα είναι το τέλειο υποκατάστατο ενός που βρίσκεται στο Σιάτλ», προσθέτουν.

Πηγή: Fortune