Η αποτυχημένη Σύνοδος Κορυφής έριξε τις διεθνείς μετοχές

Η αποτυχημένη Σύνοδος Κορυφής έριξε τις διεθνείς μετοχές
epa08309458 Trader Michael Capolino wears a protective mask while working on the floor of the New York Stock Exchange in New York, USA, 20 March 2020. The New York Stock Exchange will stop floor operations at the end of the day after two people who work in the building were tested positive for the coronavirus. The market will still be open, but there will be no in-person trading on the floor. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αγορές βλέπουν την Ευρώπη να καθυστερεί ανησυχητικά στα μέτρα προστασίας της οικονομίας από την επιδημία.

Πτώση σημείωσαν οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές σήμερα λόγω των καθυστερήσεων για τον καθορισμό βασικών λεπτομερειών του πακέτου στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και αμφιβολιών για την πρόοδο στην ανάπτυξη φαρμάκων για τη θεραπεία της COVID-19.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI, All Country World Index, που παρακολουθεί μετοχές σε 49 χώρες, σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,3% και οδεύει προς τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση των τριών τελευταίων εβδομάδων. Ο ευρύτερος δείκτης της MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 0,9%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν νωρίτερα πτώση κατά 0,3%, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί κατά 0,6% καθώς ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων για βουτιά στις βρετανικές λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο.

Αποφεύγοντας μια ακόμα ολονυχτία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν χθες σε μια συμφωνία επί της αρχής για τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού, αφήνοντας τις αποφάσεις για τις καθοριστικές του λεπτομέρειες για το καλοκαίρι.

«Υπάρχει ο κίνδυνος μια συγκεκριμένη απόφαση για τη δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης να μην προκύψει πριν από τον Σεπτέμβριο και, κατά συνέπεια, αυτό να μην είναι λειτουργικό πριν τις αρχές του 2021», έγραψε σε σημείωμα ο Αλέν Ντουρέ, οικονομολόγος της Goldman Sachs.

Ο τραπεζικός κλάδος ηγείτο των απωλειών αφού η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Commerzbank κατά μία βαθμίδα και αναθεώρησε σε “αρνητικές” από “σταθερές” τις προοπτικές για την Deutsche Bank.

Τα futures των δεικτών της Wall Street κατέγραψαν νωρίτερα άνοδο κατά 0,6%. Ο S&P 500 και ο Nasdaq υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος χθες στο κλείσιμο της συνεδρίασης ύστερα από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το αντιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη της εταιρίας Gilead Sciences απέτυχε, σε κλινική δοκιμή, να βοηθήσει ασθενείς της COVID-19 που ήταν σε σοβαρή κατάσταση. Η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα είναι ασαφή καθώς η μελέτη τερματίστηκε πρόωρα.

Η ευαισθησία της αγοράς σε ειδήσεις που σχετίζονται με τη θεραπεία της COVID-19 αντανακλά την απόγνωση των επενδυτών που αναζητούν μια ένδειξη ότι η παγκόσμια οικονομία ίσως αρχίζει να επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς, δήλωσε ο Τιμ Γκρίσκι, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων Inverness Counsel. «Η οποιαδήποτε κακή είδηση μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στην αγορά», δήλωσε ο Γκρίσκι. «Οι επενδυτές ανυπομονούν για μια υποψία ελπίδας ότι σύντομα θα μπορέσουν να βγουν από τα σπίτια τους και να επιστρέψουν σε κάποιους είδους κανονική ζωή, ακόμα και με δέος και φόβο».

Οι τιμές του πετρελαίου σε γενικές γραμμές διατήρησαν την ανάκαμψη τους από το κραχ στην αρχή της εβδομάδας που οδήγησε τα futures του αμερικανικού πετρελαίου σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην Ιστορία. Το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε νωρίτερα άνοδο 0,9% στα 21,51 δολάρια το βαρέλι ύστερα από άλμα κατά 5% χθες. Το αμερικανικό αργό κινείτο νωρίτερα στα 16,50 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ενισχυθεί χθες κατά 20%.