Η Apple δίνει 2,5 δισ. δολάρια στους άστεγους της Καλιφόρνια

Η Apple δίνει 2,5 δισ. δολάρια στους άστεγους της Καλιφόρνια
epa05326630 Apple CEO Tim Cook talks with former European Commissioner for Digital Agenda Neelie Kroes (unseen) of StartupDelta, at the opening day of the Startup Fest Europe in Amsterdam, the Netherlands, 24 May 2016. The Startup Fest Europe gathers international experts to discuss the latest innovations, products and services in all sorts of business fields from 24 to 28 May 2016. EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η στεγαστική κρίση της περιοχής εξαιτίας της τεράστιας ανόδου των ενοικίων ευαισθητοποίησε την Apple. Πώς σκοπεύει να ξοδέψει το ποσό αυτό.

Η Apple ανακοίνωσε σήμερα το πρωί μια σημαντική δέσμευση 2,5 δισ. δολαρίων για να διευκολύνει τη διαθεσιμότητα κατοικιών στην Καλιφόρνια και την στεγαστική κρίση. Η επένδυση περιλαμβάνει δέσμευση ύψους 1 δισ. δολαρίων για ένα προσιτό επενδυτικό κεφάλαιο κατοικιών, 1 δισ. δολάρια για το πρώτο στεγαστικό δάνειο και 300 εκατ. δολάρια για περιοχές που είναι ιδιοκτησία της Apple, τα οποία θα διατεθούν για προσιτή οικονομικά στέγαση.

Άλλα 200 εκατ. δολάρια θα δοθούν για την υποστήριξη νέων κατοικιών για ανθρώπους με χαμηλότερο εισόδημα στην Bay Area, συμπεριλαμβανομένου ενός κεφαλαίου κατοικιών 150 εκατ. δολαρίων, με εταίρους όπως το Housing Trust Silicon Valley. Αυτό θα αποτελείται από μακροπρόθεσμα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια και επιχορηγήσεις. Άλλα 50 εκατ. δολάρια θα πάνε σε ευάλωτους πληθυσμούς, ειδικά για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης στην περιοχή της Silicon Valley.

Η Apple αναφέρει επίσης ότι θα εξετάσει παρόμοιες προσπάθειες τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια Καλιφόρνια, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη της έλλειψης στέγης.

Η τεχνολιγική εταιρεία αναφέρει ότι η πλήρης δέσμευση στο κράτος – η οποία γίνεται σε συνεργασία με τον κυβερνήτη Gavin Newsom, την πολιτεία της Καλιφόρνιας και τις κοινοτικές οργανώσεις – θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια για να αξιοποιηθεί πλήρως και θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα των έργων. Το κεφάλαιο που επιστρέφεται στην Apple θα επανεπενδυθεί σε μελλοντικά έργα κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η επένδυση έρχεται σε μια εποχή που η στεγαστική κρίση στην Καλιφόρνια έχει εξαναγκάσει τους ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους, εξήγησε η Apple στην ανακοίνωσή της.

«Μέλη της κοινότητας, όπως δάσκαλοι, πυροσβέστες και οι εργαζόμενοι στον τομέα των υπηρεσιών, πρέπει όλο και περισσότερο να κάνουν τη δύσκολη επιλογή να αφήσουν πίσω τα σπίτια τους. Περίπου 30.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Σαν Φρανσίσκο από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και η ιδιοκτησία κατοικιών στην περιοχή του Bay Area είναι εδώ και επτά χρόνια χαμηλά», δήλωσε η Apple.

Η κρίση στη στέγαση δεν ήρθε ξαφνικά μέσα σε μία νύχτα, ούτε και η ανάπτυξη της βιομηχανίας τεχνολογίας είναι ο μόνος λόγος που υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Η κρίση προέκυψε από ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως είναι οι τοπικοί νόμοι της περιοχής, οι κανονισμοί χωροταξίας, οι διαμαρτυρίες κατά των κατακόρυφων κτισμάτων, το «μακριά από το σπίτι μου», ο αντίκτυπος του ελέγχου μίσθωσης στην αγορά, η περιορισμένη προσφορά κατοικιών και πολλά πολλά άλλα. Η τεχνολογία όμως έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο εδώ, δημιουργώντας μία ανομοιότητα μεταξύ των πλούσιων εργαζομένων και όλων των άλλων, συμβάλλοντας στην ταχεία αύξηση του πληθυσμού που ξεπέρασε την αύξηση της προσφοράς κατοικιών.

Σήμερα, πολλοί κάτοικοι της περιοχής δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να ζήσουν στις πόλεις όπου εργάζονται, επιλέγοντας να μείνουν σε πιο οικονομικά προσιτές γειτονιές, ακόμα και αν είναι μία ώρα μακριά από τη δουλειά τους. «Πολύ πριν γίνει ευρέως γνωστό το όνομα της Silicon Valley και πολύ πριν αποκτήσουμε την τεχνολογία που έχουμε τώρα στα χέρια μας, η Apple αποκαλούσε αυτή την περιοχή «σπίτι της» και αισθανόμασταν μια βαθιά πολιτική ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει ένα ζωντανό μέρος όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να ζήσουν, να έχουν οικογένεια και να συνεισφέρουν στην κοινότητα», δήλωσε ο Tim Cook, Διευθύνων Σύμβουλος της Apple. «Προσιτή στέγαση σημαίνει σταθερότητα και αξιοπρέπεια, ευκαιρία και υπερηφάνεια. Όταν αυτά τα πράγματα δεν επαρκούν για όλους, γνωρίζουμε ότι η πορεία στην οποία είμαστε είναι μη βιώσιμη και η Apple δεσμεύεται να είναι μέρος της λύσης αυτού του προβλήματος.»

Η Apple δεν είναι ο πρώτος τεχνολογικός κολοσσός που προσπάθησε να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Το Facebook ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα προσφέρει 1 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης στην Καλιφόρνια και σε άλλα μέρη. Η Google ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος μία επένδυση ύψους 1 δισ. δολαρίων με σκοπό να διευκολύνει την κρίση κατοικιών στην Bay Area. Παράλληλα, η Microsoft διέθεσε 500 εκατ. δολάρια για προσιτή στέγαση στην περιοχή του Σιάτλ.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί πρέπει να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, τα οποία, στην πραγματικότητα, έχουν αντίκτυπο στις δικές τους επιχειρήσεις, καθώς πρέπει να μπορούν να προσλάβουν κάτι περισσότερο από «απλά υψηλά αμειβόμενους μηχανικούς». Ενώ μερικοί θα επικροτούσαν τις μεγάλες επενδύσεις ως απόδειξη της ικανότητας της τεχνολογίας να είναι «καλός γείτονας» με τις τοπικές κοινότητες, άλλοι θα έλεγαν ότι αυτές οι εταιρείες πρέπει απλά να φορολογούνται περισσότερο ώστε τα χρήματα να είναι διαθέσιμα για να λύσουν τα προβλήματα εκ των προτέρων. Με λίγα λόγια, δεν θα πρέπει να επενδύονται εκατομμύρια και δισεκατομμύρια σε τέτοια προγράμματα δίνοντας στις τεχνολογικές εταιρείες μια απίστευτη επιρροή στην τοπική πολιτική. Εκτός και αν αυτή η κρίση έχει βγει εντελώς εκτός ελέγχου που η λύση πλέον δεν μπορεί να βρεθεί σε τοπικό επίπεδο.

«Αυτή η ασυναγώνιστη οικονομική δέσμευση για προσιτή στέγαση και οι καινοτόμες στρατηγικές στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας αποτελούν απόδειξη ότι η Apple έχει πάρει σοβαρά την επίλυση αυτού του προβλήματος. Ελπίζω ότι και άλλες εταιρείες θα ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα», δήλωσε ο Gavin Newsom, κυβερνήτης της Καλιφόρνια. «Το υψηλό κόστος στέγασης – τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τους ενοικιαστές – είναι το καθοριστικό ζήτημα ποιότητας ζωής για εκατομμύρια οικογένειες σε ολόκληρη την πολιτεία, το οποίο μπορεί να περιοριστεί μόνο με την κατασκευή περισσότερων κατοικιών. Αυτή η συνεργασία με την Apple θα επιτρέψει στην πολιτεία της Καλιφόρνια να κάνει ακριβώς αυτό.»