Η Apple δίνει μπόνους έως και 180.000 δολάρια για να κρατήσει κορυφαίους υπαλλήλους της

Η Apple δίνει μπόνους έως και 180.000 δολάρια για να κρατήσει κορυφαίους υπαλλήλους της
Apple logo is seen displayed on a phone screen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on September 21, 2021. (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Τα μπόνους, που προκάλεσαν έκπληξη σε όσους τα έλαβαν, κυμαίνονταν από περίπου 50.000 δολάρια έως και 180.000 δολάρια σε ορισμένες περιπτώσεις.

του Mark Gurman

Η Apple Inc. έχει δώσει ασυνήθιστα και σημαντικά μπόνους μετοχών σε ορισμένους μηχανικούς, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα ταλέντα, επιδιώκοντας να αποτρέψει τις «αυτομολήσεις» σε ανταγωνιστικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως την μητρική του Facebook, Meta Platforms Inc, σύμφωνα με το Bloomberg.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία ενημέρωσε ορισμένους μηχανικούς σχεδιασμού ημιαγωγών και hardware, καθώς και επιλεγμένες ομάδες λογισμικού και λειτουργιών, για τα έξτρα μπόνους, τα οποία δίνονται ως πακέτα μετοχών, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος.

Οι μετοχές είναι «κλειδωμένες» για τέσσερα χρόνια, παρέχοντας ένα κίνητρο για παραμονή στην εταιρεία.

Τα μπόνους, που προκάλεσαν έκπληξη σε όσους τα έλαβαν, κυμαίνονταν από περίπου 50.000 δολάρια έως και 180.000 δολάρια σε ορισμένες περιπτώσεις. Πολλοί από τους μηχανικούς έλαβαν ποσά περίπου 80.000 δολαρίων, 100.000 ή 120.000 δολαρίων σε μετοχές, είπαν άτομα με γνώση του θέματος, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή το πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί. Τα μπόνους δόθηκαν από τους διευθυντές ως ανταμοιβή για τις υψηλές επιδόσεις.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Η Apple διεξάγει έναν πόλεμο ταλέντων με εταιρείες στη Silicon Valley και όχι μόνο, με τη Meta να εμφανίζεται ως ιδιαίτερη απειλή. Η Meta έχει προσλάβει περίπου 100 μηχανικούς από την Apple τους τελευταίους μήνες, αλλά έχει χάσει και μερικούς: η Apple προσέλκυσε επίσης σημαντικούς υπαλλήλους της Meta.

Τα μπόνους δεν αποτελούν μέρος των κανονικών πακέτων αποζημίωσης της Apple, τα οποία περιλαμβάνουν βασικό μισθό, μετοχές και μπόνους μετρητών. Η Apple μερικές φορές δίνει πρόσθετα μπόνους μετρητών στους υπαλλήλους, αλλά το μέγεθος των τελευταίων μπόνους μετοχών ήταν ασυνήθιστο και με ενδιαφέρον timing. Δόθηκαν σε περίπου 10% έως 20% των μηχανικών στα αντίστοιχα τμήματα.

Η Meta, εντωμεταξύ, έχει εντείνει τις προσπάθειες για την αναζήτηση ταλέντων από τα τμήματα επαυξημένης πραγματικότητας, τεχνητής νοημοσύνης, λογισμικού και μηχανικής hardware της Apple. Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος διαχειρίζεται το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, έχει αυξήσει σημαντικά τους μισθούς του καθώς προσπαθεί να εστιάσει εκ νέου στο hardware και στο λεγόμενο metaverse.

Πηγή: fortune.com