Η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση πάνω από 3 τρισ. δολάρια

Η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση πάνω από 3 τρισ. δολάρια
(FILES) In this file photo taken on March 10, 2021 the logo of US tech giant Apple can be seen on an Apple store in Munich, southern Germany. - Apple on August 5, 2021 said that iPhones and iPads will soon start detecting images containing child sexual abuse and reporting them as they are uploaded to the iCloud. The software tweak to Apple's operating systems will monitor pictures, allowing Apple to report findings to the National Center for Missing and Exploited Children, according to a statement by the Silicon Valley-based tech giant. (Photo by CHRISTOF STACHE / AFP) Photo: AFP
Μόνο λίγες εταιρείες έχουν αξία άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των Tesla και Amazon

Η Apple Inc έγινε την Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 20220η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που ξεπερνά σε κεφαλαιοποίηση τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, χάρη στην βεβαιότητα των επενδυτών ότι η κατασκευάστρια του iPhone θα συνεχίσει να λανσάρει προϊόντα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην αγορά, καθώς εξερευνά νέες αγορές όπως τα αυτόματα αυτοκίνητα και το «metaverse».

Η αξία της μετοχής της εταιρείας έφθασε στα 182,88 δολάρια στη διάρκεια της ημέρας, που αποτελεί ρεκόρ, στην πρώτη συνεδρίαση του 2022. 

Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευάστρια εταιρεία των iPhones έφτασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τον Αύγουστο του 2018 ενώ δύο χρόνια αργότερα έγινε η πρώτη εταιρεία που αποτιμήθηκε στα 2 τρισεκατομμύρια ​​δολάρια. Τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου οι μετοχές αυξήθηκαν κατά 3%, στα 182,86 δολάρια, ξεπερνώντας το τελευταίο ορόσημο, πριν υποχωρήσουν και έκλεισαν στα 182,01 δολάρια.

Η Apple έχασε για λίγο τον τίτλο της πιο πολύτιμης εταιρείας στον κόσμο από τη Microsoft στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά ένα δυνατό ράλι τον Νοέμβριο της έδωσε πίσω το στέμμα της. 

Μάλιστα, στα τέλη του 2021 εκτινάχθηκε εκ νέου, με αποτέλεσμα να προσθέσει μισό τρισεκατομμύριο δολάρια στην αξία της.

Σημειωτέον, μόνο λίγες εταιρείες έχουν αξία άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των Tesla και Amazon. Η μητρική Alphabet της Google και ο όμιλος Saudi Aramco αποτιμώνται σε περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η αξία της Microsoft είναι περίπου 2,5 τρισ. ​​δολάρια.

Η μετοχή της Apple αυξήθηκε περισσότερο από 30% το 2021 καθώς μπόρεσε να αντιμετωπίσει επιτυχώς την κρίση στις εφοδιαστικές αλυσίδες ενώ παράλληλα επωφελήθηκε από την πρόσθετη ζήτηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας για iPhone, Mac και iPad καθώς οι πελάτες αναβάθμισαν τα γραφεία τους στο σπίτι. 

Η μετοχή εκτινάχθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, αφότου οι αναλυτές της Morgan Stanley αύξησαν την τιμή στόχο για το 2022 στα 200 δολάρια, υποστηρίζοντας ότι οι επενδυτές δεν είχαν ακόμη τιμολογήσει την κυκλοφορία συσκευών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας. 

Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε επίσης την Apple σε «AAA» τον Δεκέμβριο, καθιστώντας την  μόλις την τρίτη εταιρεία που αξιολογήθηκε από τον οίκο αξιολόγησης μαζί με τη Microsoft και την Johnson & Johnson με τριπλό A. Η S&P Global εξακολουθεί να βαθμολογεί την Apple στο διπλάσιο Α συν, μία βαθμίδα κάτω από το τριπλό A.

Τεχνολογικές μετοχές

Ο Tom Forte, αναλυτής της DA Davidson, δήλωσε ότι ο ενθουσιασμός των επενδυτών για την Tesla και τα ηλεκτρικά οχήματα διαχέεται και στη μετοχή της Apple, με την προσδοκία ότι ο κατασκευαστής των iPhones θα εισέλθει στην αυτοκινητοβιομηχανία τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πέρα από αυτό, υπήρξε έντονη δραστηριότητα γύρω από την Apple στις αγορές παραγώγων, καθώς οι traders στοιχηματίζουν ότι η μετοχή θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Η αξία της Apple, υπό την ηγεσία του Τιμ Κουκ, έχει αυξηθεί κατά 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία – ένα κατόρθωμα που εξέπληξε όσους τον αμφισβήτησαν όταν πήρε τα ηνία από τον Στιβ Τζομπς.

Η επιτυχία του Κουκ έκτοτε στηρίζεται στην ικανότητά του να διαχειρίζεται τις αλυσίδες εφοδιασμού και να πουλάει προϊόντα, αποφεύγοντας ρυθμιστικές και πολιτικές απειλές στην Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το Πεκίνο.

Η αναλύτρια της Morgan Stanley, Katy Huberty, σημείωσε ότι η τιμή της μετοχής της Apple έχει αυξηθεί περίπου κατά 500% μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του δείκτη βαρομέτρου του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500, ο οποίος είχε απόδοση την ίδια περίοδο περίπου 105%.

Ως αποτέλεσμα, η Apple τυγχάνει διαπραγμάτευσης με όρους PE άνω του 30, από τον μέσο όρο τριών ετών που ήταν 23,4.

Tην ίδια στιγμή, λίγοι αναλυτές πιστεύουν ότι η μετοχή είναι φούσκα. Από τους 45 αναλυτές που καλύπτουν την Apple, 35 έδωσαν σύσταση «αγορά» και δύο έδωσαν σύσταση «πώληση», σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ανοδική προοπτική αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο η Apple έχει επαναξιολογηθεί από τη Wall Street για να λογοδοτήσει για τις δραστηριότητές της στον τομέα των υπηρεσιών με υψηλά περιθώρια κέρδους, οι οποίες απέφεραν επαναλαμβανόμενα έσοδα και έκοψαν την εξάρτησή της από τους κύκλους αντικατάστασης iPhone.