Η Apple επανεφευρίσκει την τηλεόραση

Η Apple επανεφευρίσκει την τηλεόραση

Ο Τιμ Κουκ υποσχέθηκε κάτι πολύ διαφορετικό και πολύ περισσότερο από μια καλωδιακή συνδρομητική υπηρεσία.

Τα λόγια του CEO της εταιρείας ήταν «η Apple θα επανεφεύρει τον τρόπο που βλέπετε τηλεόραση. Και αυτό είναι μόνο η αρχή». Τι θα είναι αυτό; Ίσως ένα πρόγραμμα που θα πωλείται μέσω iTunes και θα γίνεται stream μέσω του Apple TV ή απευθείας στα iPhone και τα iPad. Το πρώτο βήμα έγινε με την ανακοίνωση ότι το πρόγραμμα του HBO (του μεγαλύτερου καλωδιακού καναλιού της χώρας) θα είναι διαθέσιμο για τους συνδρομητές της Apple TV χωρίς να είναι απαραίτητο να εγκαταστήσουν καλωδιακή.

Στις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια ο μόνος τρόπος να έχει κανείς συνδρομητική τηλεόραση ήταν η καλωδιακή. Δηλαδή πρόγραμμα που το «πιάνει» κανείς μόνο μέσω ειδικών και αφιερωμένων καλωδίων που ανήκουν στις αντίστοιχες εταιρείες. Όμως πρόσφατα, όπως και στην Ελλάδα, εταιρείες πωλούν συνδρομητικά κανάλια μέσω της σύνδεσης Internet που υπάρχει στο σπίτι, και αποκαλούν την υπηρεσία αυτή virtual cable.

To virtual cable είναι μια αγορά που η Apple, εφόσον μπει σε αυτή, θα είναι ο μεγαλύτερος παίκτης. Και θα είναι τόσο σύντομα όσο το ερχόμενο φθινόπωρο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Apple βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με κανάλια και παραγωγούς προγραμμάτων και σκοπεύει να χρεώνει στον καταναλωτή από 30 έως 40 δολάρια το μήνα. Τιμή που είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που χρεώνουν οι παροχείς καλωδιακής, αλλά εκείνοι προσφέρουν και περισσότερα κανάλια.

Πόση καινοτομία, όμως, χωράει στις υπηρεσίες τηλεοπτικού προγράμματος ώστε η Apple να θεωρεί το πεδίο αρκετά δελεαστικό ώστε να συμμετάσχει; Οι εκτιμήσεις λένε πως θα προσφέρει ευκολίες όπως επιλογές θέασης on-demand, πρωτοποριακούς τρόπους πλοήγησης, διαδραστικές δυνατότητες, σύνδεση με τις άλλες πλατφόρμες της Apple κ.ά.

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Ήδη μεγάλα δίκτυα όπως το CNN και εταιρείες όπως η Time Warner έχουν συνεργασίες με παροχείς virtual cable, ενώ και η SONY ετοιμάζει τη δική της εκδοχή. Η Comcast και το CBS ήδη μπαίνουν στο χώρο του virtual cable με τη λογική πως δεν πρέπει να μείνουν εκτός αγοράς οι πελάτες που δεν έχουν καλωδιακή, αλλά έχουν γραμμή Internet.

Η Apple έχει αποδείξει πως σπάνια ακολουθεί τον «παραδοσιακό» και αναμενόμενο δρόμο. Μάλιστα, όταν μπαίνει σε μια αγορά μπαίνει επιθετικά και σχεδόν «αναγκάζει» το περιβάλλον να προσαρμοστεί στις επιλογές της. Για να δούμε τι έχει στο μυαλό του ο Τιμ Κουκ, αρκεί να περιμένουμε ως το φθινόπωρο.