Η Apple κάνει ό,τι μπορεί για να πουλήσει περισσότερα iPhone. Αλλά δεν τα καταφέρνει

Η Apple κάνει ό,τι μπορεί για να πουλήσει περισσότερα iPhone. Αλλά δεν τα καταφέρνει
epa07053430 A customer tests the new iPhone XS Max in the Apple Store in Moscow, Russia, 28 September 2018. Apple introduced the new iPhone models on 12 September 2018. Media reports state that the popularity of new iPhone models in Russia has fallen compared to the iPhone X released in 2017. EPA/SERGEI ILNITSKY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κι αυτό ομολογούν ακόμη και οι προμηθευτές της στην Ασία.

 

Η μετοχή της Apple το πρωί της Τρίτης βρέθηκε να χάνει ως και 4% της αξίας της, μετά από αναφορές επενδυτών ότι οι πωλήσεις των iPhone έφτασαν ήδη στο κορυφαίο σημείο τους. Ως απάντηση, η τεχνολογική εταιρεία έχει βάλει τα μεγάλα μέσα μέσω προσφορών και άλλων κινήσεων που θα τονώσουν την προώθηση των κινητών της.

Όλα ξεκίνησαν όταν τη Δευτέρα η εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών, Cirrus Logic, η οποία προμηθεύει την Apple, ανακοίνωσε ότι αναμένει μείωση των κερδών της στο τρίτο τρίμηνο κατά 60 εκατ. δολάρια. Και ο λόγος ήταν «οι πρόσφατες αδυναμίες στην αγορά των smartphones».

Οι ανησυχίες ότι οι πωλήσεις του πιο δημοφιλούς προϊόντος της Apple, το οποίο προσφέρει και το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της εταιρείας, έχουν ήδη «πιάσει ταβάνι», δεν ξεκίνησε από τους επενδυτές, αλλά από τους Ασιάτες προμηθευτές.

Δύο φορές μέσα στο Νοέμβριο η Goldman Sachs μείωση την τιμή – στόχο της μετοχής της Apple. Αναλυτής της τράπεζας ανέφερε ότι η Apple έχει πιθανότητα «υπολογίσει λάθος τη σχέση τιμής – υπηρεσιών» του νέου iPhone XR.

Πρόσφατα η Apple γνωστοποίησε ότι σταματά να ανακοινώνει πόσες συσκευές πουλά σε κάθε τρίμηνο. Μια απόφαση η οποία ενίσχυσε τις γενικότερες ανησυχίες για την πορεία του κινητού.

Πλέον, όμως η τεχνολογική εταιρεία πήρε την απόφαση να αυξήσει όσο μπορεί το μερίδιό της στην αγορά, προωθώντας μια σειρά από προσφορές τις οποίες δεν είχε συνηθίσει ποτέ της μέχρι τώρα. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να βρει στις ΗΠΑ ένα iPhone XR με 449 δολάρια. Δηλαδή 300 δολάρια λιγότερο. Κι αυτό για πολλούς ανθρώπους της αγοράς, αποτελεί μια έμμεση αποδοχή των αποτυχημένων επιδόσεων.