Η Apple θα πληρώσει 113 εκατ. δολάρια σε διακανονισμό για το… batterygate παλιών iPhone

Η Apple θα πληρώσει 113 εκατ. δολάρια σε διακανονισμό για το… batterygate παλιών iPhone
epa07225221 Chinese people walk outside an Apple Store in Beijing, China, 12 December 2018. EPA/WU HONG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ρυθμιστικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι η Apple διέθετε iPhone με μπαταρίες που έτειναν να ξεμένουν από ενέργεια και να κλείνουν, και στη συνέχεια προσπάθησε να διαχειριστεί το ζήτημα μέσω ενημερώσεων που μείωναν την απόδοση των συσκευών προκειμένου να αποτρέπουν την απενεργοποίησή τους.

Η Apple θα πληρώσει 113 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τις αιτιάσεις από περισσότερες από τριάντα ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ότι η εταιρεία παραπλάνησε τους καταναλωτές σχετικά με την ισχύ της μπαταρίας του iPhone και τις ενημερώσεις λογισμικού που επιβράδυναν την απόδοση των συσκευών.

Ο διακανονισμός επιτεύχθηκε με 33 πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια, σύμφωνα με δηλώσεις την Τετάρτη από αρκετούς γενικούς εισαγγελείς. Οι ρυθμιστικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι η Apple διέθετε iPhone με μπαταρίες που έτειναν να ξεμένουν από ενέργεια και να κλείνουν, και στη συνέχεια προσπάθησε να διαχειριστεί το ζήτημα μέσω ενημερώσεων που μείωναν την απόδοση των συσκευών προκειμένου να αποτρέπουν την απενεργοποίησή τους.

«Η Apple απέκρυψε πληροφορίες σχετικά με τις μπαταρίες τους που επιβράδυναν την απόδοση του iPhone, ενώ παράλληλα παρουσίαζαν τη διαδικασία αυτή ως ενημέρωση», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Καλιφόρνια Xavier Becerra, του οποίου η πολιτεία θα λάβει 24,6 εκατομμύρια δολάρια από τον διακανονισμό.

«Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς βλάπτει τις τσέπες των καταναλωτών και περιορίζει την ικανότητά τους να πραγματοποιούν ενημερωμένες αγορές. Ο σημερινός διακανονισμός διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για να λάβουν μια καλά ενημερωμένη απόφαση όταν αγοράζουν και χρησιμοποιούν προϊόντα Apple».

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Michele Wyman, αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Σύμφωνα με τον διακανονισμό, η Apple δεν παραδέχτηκε κανένα αδίκημα. Στις αρχές του 2018, η Apple επιβεβαίωσε ότι είχε σκόπιμα επιβραδύνει τις ταχύτητες ορισμένων παλαιότερων τηλεφώνων για να αποφύγει προβλήματα που σχετίζονταν με την μπαταρία και προσέφερε φτηνές αναβαθμίσεις μπαταρίας για να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής πολλών συσκευών μετά από καταγγελίες των πελατών. Το ζήτημα προκάλεσε έρευνες από ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές και αγωγές από γενικούς και τοπικούς εισαγγελείς.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Apple θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την απόδοση ισχύος σε μια «εξειδικευμένη και προσβάσιμη» ιστοσελίδα, θα ειδοποιεί όλους τους επηρεαζόμενους καταναλωτές όταν μια ενημέρωση θα επηρεάζει το τηλέφωνό τους, και θα ενημερώνει τους χρήστες της συσκευής σχετικά με το εάν πρέπει να ενημερώσουν την μπαταρία.

Πελάτες της Apple ζήτησαν από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια να δώσει την τελική έγκρισή του σε μια διευθέτηση, ζητώντας από την εταιρεία να πληρώσει ένα ποσό 310-500 εκατομμυρίων δολαρίων δεδομένου ότι εμπόδισε την απόδοση της μπαταρίας παλαιότερων iPhone. Ο δικαστής Edward J. Davila ενέκρινε προσωρινά τη συμφωνία τον Μάιο.