Οι ασφαλιστικές εταιρείες διεκδικούν μερίδιο από την «πίτα» των εγγυητικών

Οι ασφαλιστικές εταιρείες διεκδικούν μερίδιο από την «πίτα» των εγγυητικών
Photo: Ingram Publishing
Η ΝΑΚ Κατσιμπέρης παρουσίασε το νέο καινοτόμο προϊόν που ακούει στο όνομα SuretyBonds.

Το νέο καινοτόμο ασφαλιστικό προϊόν «Ασφάλιση Εγγυήσεων –SuretyBonds» παρουσίασε η ΝΑΚ Katsiberis Insurance Brokers, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφαλίσεων στην Ελλάδα.

Στελέχη της εταιρείας ανέλυσαν τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει το προϊόν για τη λειτουργία των επιχειρήσεων αναδεικνύοντάς το ως μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης που έρχεται να ενισχύσει την συναλλακτική τους δραστηριότητα αναφορικά με την έκδοση Εγγυητικών επιστολών από Ασφαλιστικές Εταιρείες.

Συγκεκριμένα, αυτό που εγγυάται το προϊόν «Ασφάλιση Εγγυήσεων- SuretyBonds» είναι ότι οι επιχειρήσεις δύνανται να προβούν στην έκδοση Εγγυητικών Επιστολών από ασφαλιστικές εταιρείες για να εκπληρώσουν μια σειρά υποχρεώσεων από συμβάσεις κατασκευών ή υπηρεσιών, μέχρι τις συνήθεις λειτουργίες Εμπορικών Επιχειρήσεων. Σχεδόν οποιαδήποτε πώληση, υπηρεσία ή συμφωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μέσω της έκδοσης Συμβολαίου Ασφάλισης Εγγύησης.

Σημειώνεται ότι το προϊόν εισήλθε στην ελληνική αγορά τον Ιανουάριο του 2017 από την ΝΑΚ KatsiberisInsuranceBrokers και μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει δεχτεί αιτήματα για πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης. Μάλιστα, η ΝΑΚ Katsiberis Insurance Brokers έχει στρατηγική συνεργασία με την Interamerican, 100% θυγατρική του ολλανδικού Ομίλου Achmea προσφέροντας πρακτικά μια  εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις.

«Δείξαμε τον δρόμο στις επισφάλειες και η εκτίμησή μας είναι ότι σταδιακά θα μπούνε και νέοι παίχτες στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για μια αγορά της τάξεως των δέκα δισ. ευρώ, από την οποία εμείς προσπαθούμε να αποσπάσουμε ένα μερίδιο», δήλωσε ο Νίκος Κατσιμπέρης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΑΚ KatsiberisInsuranceBrokers, συμπληρώνοντας πως η κάλυψη των εγγυητικών επιστολών μέσα από ασφαλιστικό προϊόν προσφέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων στην επιχείρηση, καθώς -μεταξύ άλλων- δεν ζητούνται από αυτή collaterals, οπότε δεν περιορίζονται οι πιστωτικές γραμμές που διαθέτει στις τράπεζες.

«Το προϊόν αυτό είναι ένα σοβαρό εργαλείο στα χέρια των επιχειρήσεων για να μπορούν να συναλλάσσονται με ασφάλεια. Και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να εντυπωθεί στην επιχειρηματική κουλτούρα της σύγχρονης διοίκησης», πρόσθεσε.

Μιλώντας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων, ο κ. Κατσιμπέρης βλέπει ότι έχει επέλθει σταθερότητα, ότι έχει μειωθεί το ρίσκο και ότι οι φόβοι μετατοπίζονται πλέον στο εξωτερικό, φέρνοντας ως παράδειγμα την Κίνα όπου, όπως λέει, 6 στις 10 κινεζικές επιχειρήσεις πτωχεύουν.

«Δεν πρέπει να περιστρέφονται όλα γύρω από τις τράπεζες. Οι επιχειρήσεις πρέπει να στραφούν και σε άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Σε χώρες, όπως η Αγγλία, η Γερμανία και η Ιταλία το ποσοστό τράπεζες – ασφαλιστικές είναι 50-50» επισημαίνει ο κ. Κατσιμπέρης. Άλλωστε η Ασφάλιση Εγγυήσεων – SuretyBonds αποτελεί και είναι ένα διεθνές προϊόν. Παγκοσμίως το 30% των εγγυητικών επιστολών εκδίδεται από Ασφαλιστικές Εταιρίες με εγγυημένα κεφάλαια πάνω από 900 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διευκρινίζει, ωστόσο, πως η εταιρεία του δεν είναι ανοιχτή σε όλα τα αίτημα εγγυητικών που λαμβάνει, γιατί θέλει να προστατέψει το προϊόν της και να του δώσει ζωή, ενώ τονίζει πως σε ότι αφορά την ταχύτητα είναι αποτελεσματική καθώς μέσα σε τέσσερις μέρες, το πολύ, ο πελάτης θα έχει την προσφορά στα χέρια του.

Σημαντικό ρόλο για τη χορήγηση μιας εγγυητικής παίζουν, εκτός από τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, ο λόγος που αιτείται της σύμβασης, καθώς και η χρονική της διάρκεια. Μέσα στο 2016 η μεγαλύτερη εγγυητική που έδωσε η ΝΑΚ Κατσιμπέρης ήταν 50 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση ενός μεγάλου κατασκευαστικού έργου που βρίσκεται στα σκαριά, ενώ το ύψος των αιτημάτων έχει ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια  ευρώ.

Τέλος για τη σημασία του broker στον κύκλο ζωής των επιχειρήσεων αναφέρθηκε η Partner της ΝΑΚ Katsiberis, Όλγα Κατσιμπέρη, τονίζοντας πως ο ρόλος του ασφαλιστικού μεσίτη, είναι καταλυτικός στο πλαίσιο της στρατηγικής τοποθέτησης κάθε επιχείρησης που αναγνωρίζει ότι οι  συναλλαγματικές τις δράσεις και κάθε εμπορική δραστηριότητα που αναπτύσσει, μπορούν να είναι επιρρεπείς στις οικονομικές επισφάλειες, ζημιές και ρίσκα.

«Οι διοικήσεις των εταιρειών αντιλαμβάνονται πλέον ότι η ανάγκη υιοθέτησης άλλων πρακτικών και διαδικασιών που εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους, μπορεί να περνά υπό το πρίσμα της ασφάλισης. Ζητούμενο για εμάς, είναι να προσφέρουμε διαφορετικές προοπτικές και λύσεις που συμβάλλουν στην επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων των πελατών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Κατσιμπέρη.